Συναντήσεις Σιούφα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα


Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στο Ρωσικό Κοινοβούλιο,  ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Κρατική Δούμα) Μπόρις Γκρισλόφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Πούτιν, στην οποία παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Ρωσικού Κοινοβουλίου κ. Γκρισλόφ, ο κ. Σιούφας συνοδεύονταν από τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Νίκο Στεφάνου και τον πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Ηλία Κλή.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση αυτή ήταν η πορεία των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων, η ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, η περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας αλλά και μια σειρά από διεθνή  ζητήματα όπως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας κ.ά.

Ο κ. Σιούφας ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για την τιμή που του έκανε απονέμοντας του πριν λίγους μήνες το ανώτατο Ρωσικό  παράσημο Φιλίας για τη συμβολή του στην προώθηση των ελληνορωσικών ενεργειακών και  οικονομικών σχέσεων.

 Ο κ. Πούτιν επισήμανε το υψηλό επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και ζήτησε από τον κ. Σιούφα να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

 Με τον Πρόεδρο του Ρωσικού Κοινοβουλίου κ. Μπόρις Γκρισλόφ, ο Πρόεδρος της Βουλής  των Ελλήνων είχε την ευκαιρία να συζητήσει ιδέες,  σκέψεις και προτάσεις για την ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων των δυο χωρών, αλλά και για τις δυνατότητες ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών των δυο κοινοβουλίων στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε μια σειρά από διεθνείς κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς συμπεριλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής συνέλευσης των παραευξείνιων  χωρών. Στη συνάντηση  διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο των πολιτικών, ενεργειακών και κοινοβουλευτικών σχέσεων των δυο χωρών, ενώ ο κ. Σιούφας   παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τα μεγάλα εθνικά θέματα , αλλά και για μια σειρά από ζητήματα της παγκόσμιας επικαιρότητας. Ο κ. Γκρισλόφ επισήμανε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών κι έκανε ειδική αναφορά  στις ενεργειακές συμφωνίες των τελευταίων ετών που είχαν ως αποτέλεσμα οι δύο χώρες να έχουν οικοδομήσει στρατηγική   εταιρική σχέση.  Ο κ. Σιούφας προσκάλεσε για το προσεχές διάστημα τον Ρώσο ομόλογο του να επισκεφθεί επίσημα τη χώρα μας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σεργκεί Λαβρόφ, ο κ. Σιούφας αφού τον ευχαρίστησε για τη σημαντική συμβολή του, ιδιαίτερα κατά την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, συζήτησε μαζί του ζητήματα που αφορούν την προώθηση των Ρωσικών πολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών σχέσεων, τις δυνατότητες ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση της Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου, ενώ ειδική αναφορά έγινε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής  Ένωσης-Ρωσίας.

Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Λαβρόφ για τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης των χωρών του Ευξείνου Πόντου (PABSEC) που έγινε στην Αθήνα στις 9 έως 11 Ιουνίου καθώς και για την πρόταση που κατέθεσε για τη θεσμική αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου,  του Ευρωκοινοβουλίου και των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγούμενο άρθρο Θεατρικές παραστάσεις στα δ.δ. Αρτεσιανού-Ρούσσου
Επόμενο άρθρο Στο Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας αντιπροσωπεία από την Καρδίτσα