Ειδήσεις

Συναισθήματα μέσα από Κυκλαδικά ειδώλια


Άλλη μια μέρα γεμάτη γνώση, παιχνίδια, δράσεις κι … αποδράσεις, ήταν η Τετάρτη 3 Ιουλίου, σε τρεις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Φώς στην καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων, μας  προσφέρει η πλούσια συλλογή των αγγείων που βρέθηκαν στις ανασκαφές και είναι σήμερα διάσπαρτα ανά την υφήλιο, σαν κληρονομιά, που την αποτελούν περιζήτητα έργα τέχνης για ιδιώτες ή συγκεντρώνουν το θαυμασμό των επισκεπτών στα μεγάλα μουσεία του κόσμου.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» μπήκαμε στον κόσμο των αγγείων και γνωρίσαμε τα απλά καθημερινά σκεύη αλλά και τα περίτεχνα μοναδικής σημασίας. Κρατήρες, αμφορείς, υδρίες, κάνθαρους που πάνω τους έχουν μορφές ηρώων, παραστάσεις μύθων, πολέμους, συμπόσια, θρησκευτικές πομπές, αθλητικούς αγώνες. Η αγγειογραφία η ζωγραφική και τα χρώματα μιλούν στα παιδιά και γίνονται μέρος της ζωής τους.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» ο Νικηφόρος, ένας μικρός πελεκάνος, ήρωας του βιβλίου της Ελένης Γερουλάνου «Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα: με οδηγό τα Κυκλαδικά ειδώλια», από τις εκδόσεις Πατάκη, ο οποίος βασίζεται στη συλλογή των Κυκλαδικών ειδωλίων και της κυκλαδικής τέχνης, μας προσεγγίζει τα συναισθήματα μέσω της τέχνης με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Τα παιδιά έφτιαξαν πίνακες ζωγραφικής με βάση τα Κυκλαδικά ειδώλια και έβαλαν τη δική τους μοντέρνα πινελιά πάνω σ’αυτά.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», τα παιδιά μαγεύτηκαν από τα μοναδικής ομορφιάς αντίγραφα των ειδωλίων, που περιέχει η μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αφού είχαν τη χαρά να τα ακουμπήσουν, να τα μυρίσουν, να δουν τις λεπτομέρειές τους, δείγματα από το υλικό που είναι φτιαγμένα, όπως μάρμαρα, οψιδιανός, ελαφρόπετρα, κ.α.

Τοποθέτησαν τα ειδώλια σε νησιά των Κυκλάδων που έχουν βρεθεί παρόμοιά τους, έπαιξαν τόμπολα διασκεδάζοντας με τις φωτογραφίες των ειδωλίων και τέλος έπαιξαν την Κυκλαδούπολη, ένα φανταστικό επιτραπέζιο παιχνίδι, που έφτιαξε η wwf  Ελλάς και η γνωστή συγγραφέας Ελένη Σβορώνου , σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου οι δράσεις συνεχίζονται σε άλλες 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα:

στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» – «Τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα». Πως έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα; Τι παιχνίδια είχαν; Από πού τα προμηθεύονταν; Μέσα κι έξω από τη βιβλιοθήκη, αναβιώνουμε παιχνίδια μια άλλης εποχής!!!

στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – «Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Ανακαλύπτω τον αρχαίο πολιτισμό, μελετώντας τα αγγεία, τις παραστάσεις και τα καθημερινά αντικείμενα. Μελετώ τις κατοικίες τους, την καθημερινή τους ζωή, τα επαγγέλματα, την αγωγή των παιδιών και τη θέση των γυναικών   

και στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα»: Ο Νικηφόρος μαθαίνει τα συναισθήματα μέσα από τα Κυκλαδικά ειδώλια. Μέσα από ένα πρωτότυπο πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης και το πολύ όμορφο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, τα παιδιά βγάζουν τα συναισθήματά τους σε ομοιώματα Κυκλαδικών ειδωλίων.

 Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!

Προηγούμενο άρθρο Γ.Κωτσός: Προχωράμε μπροστά χωρίς ιδεοληπτικές κρατικίστικες αντιλήψεις σε οικονομία και παιδεία!
Επόμενο άρθρο Σήμα κινδύνου για τα βαλτωμένα έργα των Υπουργείων στη Θεσσαλία