Με την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική κρίση, άνοιξε την Τετάρτη ο κύκλος επαφών κορυφής του πρωθυπουργού. Την Πέμπτη, ο Κ.Καραμανλής θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε από το Προεδρικό Μέγαρο πως η Ευρώπη βιώνει την πιο μεγάλη κρίση και πως χρειάζεται συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπιστεί.
Είναι μια κρίση που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την έκταση, το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της, υποστήριξε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Τέλος, ζήτησε για άλλη μία φορά να υπάρξει συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο στα βασικά και αυτονόητα, καθώς -όπως είπε- όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα μας κανείς δεν μπορεί να κωφεύει.
Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σιούφας δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι και ολόκληρος ο κόσμος και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη, μετά τον πόλεμο, οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας ακουμπούν και την Ελλάδα».
Υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνες του ’70 και του ’80, αλλά και των αρχών της τρέχουσας δεκαετίας. Πρόσθεσε πως ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το βάθος και την ένταση της κρίσης, αλλά σημείωσε «είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η κρίση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομία, την κοινωνία και το ίδιο το έθνος. Με σύνεση, με ψυχραιμία, με εθνική συνεννόηση, κοινωνική αλληλεγγύη και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούμε να περιορίσουμε δραστικά τις επιπτώσεις».
Ο κ. Σιούφας κατέληξε: «Aυτό είναι ευθύνη όλων μας, των πολιτικών ηγεσιών, των κοινωνικών εταίρων, του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της επιχειρηματικής κοινότητας».
Σειρά στον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού έχουν την Πέμπτη οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Διάλογος χωρίς προσχηματική πρόθεση»
«Θέλω να πιστεύω ότι όσοι προσέρχονται στο διάλογο, δεν προσέρχονται με προσχηματική πρόθεση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, υπογραμμίζοντας πως δεν θέλει να προκαταβάλει ούτε το περιεχόμενο, ούτε την έκβαση αυτών των συζητήσεων.
«Σημασία έχει ότι ο διάλογος γίνεται και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του πρωθυπουργού», ανέφερε ο κ.Αντώναρος, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «οι ακραίες τοποθετήσεις του κ.Παπανδρέου ασφαλώς και δεν συμβάλουν θετικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεννόησης».
Για το ενδεχόμενο νέου κύκλου τέτοιων συναντήσεων στην περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση στις αυριανές επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η συνεχής άρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν θα αφαιρέσει από την κυβέρνηση το καθήκον της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.
Πρόγραμμα συναντήσεων
Στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, για να ακολουθήσει στις 12.30 η συνάντηση με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Στις 2 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και στις 5 το απόγευμα με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο.
Σχόλια της Αντιπολίτευσης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Κ.Παπούλια είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση «το οποίο θα στηρίζει τα εισοδήματα», ενώ υποστήριξε ότι «για να συνεννοηθούμε στα βασικά και αυτονόητα απαιτείται αξιοπιστία την οποία προ πολλού έχει απολέσει η κυβέρνηση».
Ο κ.Παπακωνσταντίνου επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν προετοίμασε τη χώρα ενόψει της κρίσης.
Ερωτηθείς υπό ποιες προϋποθέσεις ο κ.Παπανδρέου θα συμφωνούσε με τη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός, είπε ότι «τη συναίνεση τη χτίζεις διαχρονικά και την κερδίζεισ όταν έχεις δείξει διάθεση να ακούσεις και να δεχτείς προτάσεις των πολιτικών σου αντιπάλων».
Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συναινούν πλήρως και πως η μόνη τους διαφορά βρίσκεται «μόνο στο ποιος θα είναι οδηγός του κυβερνητικού σχήματος».
«Είναι εθνικό χρέος να σταματήσει η πολιτική ανευθυνότητα», τονίζει ο ΛΑΟΣ. Και προσθέτει ότι «η εθνική κρίση δεν επιδέχεται μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια».