Συναίνεση έξι σημείων ζήτησε αλλά δεν έλαβε ο πρωθυπουργός


Συναίνεση σε έξι σημεία για την έξοδο από την οικονομική κρίση ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους συναντά την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, οποίος έπειτα από 50λεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε τη διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για έξοδο από την κρίση, παρά μόνο σχέδιο μιας χρήσης, προεκλογικό. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει λευκή επιταγή για ατελέσφορες πολιτικές.

  Ακολούθως στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε ότι το ΚΚΕ «δεν βάζει πλάτη σε μια αντιλαϊκή πολιτική και σε μέτρα εναντίον των εργαζομένων». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν φοβάται τις εκλογές, που δίνουν ευκαιρία για ρήγμα στον δικομματισμό.

  Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής είδε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος εμφανίζεται θετικός στη συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας ότι η λογική υπαγορεύει να βρούμε κοινούς τρόπους εξόδου από την κρίση. Σχετικά με το αν χρειάζονται εκλογές, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως «όταν υπάρχει μια δεσπόζουσα οικονομική κρίση και μια υποβόσκουσα κοινωνική κρίση δεν νομίζω ότι είναι το πιο βατό να δημιουργήσουμε πολιτικό ζήτημα».

  Το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο. Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε ουσιαστική τη συνάντηση, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί βαθιές αλλαγές και όχι επιφανειακές προτάσεις.

Μετά τις επαφές ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα.

Τα έξι σημεία

Τα έξι σημεία, στα οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, είναι τα εξής:

1. Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και οι προσπάθειες για σταθερότητα στην οικονομία και για αντιμετώπιση των δυσκολιών λόγω της κρίσης, πρέπει να γίνονται με την τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, κάτι που αποδείχθηκε και στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

2. Το υψηλό δημόσιο χρέος είναι διαχρονικό, τεράστιο θέμα που μας βαραίνει ιδιαίτερα και πρέπει να το πολεμήσουμε με συντονισμένες δράσεις ώστε οι προσπάθειές μας να έχουν αποτελεσματικότητα.

3. Η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό εργαλείο, επ’ αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.

4. Το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και αν ξεφύγουμε, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

5. Σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της χώρας, όπως π.χ. ο τουρισμός, είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ.

6. Όλοι μας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

Δηλώσεις Αντώναρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κρίση, με δυσμενείς επιπτώσεις για όλες τις χώρες. Αναφερόμενος στον στόχο των συναντήσεων του πρωθυπουργού, είπε πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να γίνει αυτή η συνεννόηση. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν περιμένει να συμφωνήσουν όλοι σε όλα ή να εγκαταλείψει καθένας τις απόψεις του.

«Αλλά περιμένουμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου στα αυτονόητα, στις γενικές παραδοχές, προκειμένου να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι καιροί» συμπλήρωσε και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει συνολικό, ολοκληρωμένο, ουσιαστικό σχέδιο που κινείται σε ρεαλιστικές βάσεις και είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών, απάντησε πως το θέμα αυτό δεν το σκέφτεται η κυβέρνηση και ότι η συζήτηση γύρω από την εκλογολογία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου.

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινά η πεζοδρόμηση & ανάπλαση της οδού Αβέρωφ
Επόμενο άρθρο To ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ»