Βρίσκεται στο «τιμόνι» της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας εδώ και έξι συνεχή χρόνια, αφήνοντας σταδιακά το δικό του αποτύπωμα μέσα από το έργο το οποίο επιτελεί.
Ο λόγος φυσικά για τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο ο οποίος στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μιλάει για τη μέχρι τώρα πορεία του, για τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε, αναφέρεται σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας και όχι μόνο και απαντάει στα σενάρια που ακούγονται για το τι θα κάνει μετά το πέρας της θητείας του, δηλαδή το 2019.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερ.: Συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας (τέσσερα από τον πρώτο κύκλο της θητείας σας με την εκλογή της «Συμμαχίας Υπέρ των Πολιτών» του κ. Αγοραστού και δύο μετά την επανεκλογή του ίδιου συνδυασμού) και θα θέλαμε πρώτα από όλα να μας κάνετε μια πρώτη αποτίμηση όλης αυτής της πορείας. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Απ.: Η μεγαλύτερη πρόσκληση και δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ως Περιφερειακή Αρχή όταν εκλεχτήκαμε ήταν η ομαλή μετάβαση από τις πρώην Νομαρχίες σε έναν νέο θεσμό όπως ήταν η Περιφέρεια. Έπρεπε λοιπόν να διαμορφώσουμε όλες τις υπηρεσίες, τις Δ/νσεις και να συνεργαστούμε με τους υπαλλήλους για να κάνουμε καταρχήν μία Περιφέρεια προσιτή στον πολίτη, μια Περιφέρεια όπου ο πολίτης θα νιώθει ότι τον υπηρετούν και όχι ότι είναι ο ίδιος υπηρέτης των υπηρεσιών με τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν. Δρομολογήσαμε λοιπόν όλες αυτές τις διαδικασίες για να γίνει αυτή η μετάβαση η οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολη και μετά προχωρήσαμε στο σχεδιασμό για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα, να αφήσουμε εμείς το στίγμα το δικό μας ως Περιφέρεια στην περιοχή. Κοιτάξαμε στην αρχή να μειώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και τα μειώσαμε πάνω από 50%. Όλα αυτά τα χρήματα ήταν χρήματα τα οποία επέστρεψαν στον πολίτη προς όφελός του. Κοιτάξαμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια τα οποία μας έδινε τη δυνατότητα το ΕΣΠΑ και τα έργα τα οποία βρήκαμε και είχαν προβλήματα να τα ξεμπλοκάρουμε και να ολοκληρωθούν, αλλά και να εντάξουμε και νέα έργα για να μπορέσουμε να κάνουμε υποδομές σε μια περιοχή όπως ήταν η Καρδίτσα που τα είχε ανάγκη.
Ερ.: Το βασικό ζητούμενο πάντα για μια περιοχή είναι τα έργα υποδομής και αυτά μπορούν να γίνουν μόνον μέσα από κάποια ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Είστε ικανοποιημένος από την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠΘ σε ό, τι αφορά τα έργα της Καρδίτσας;
Απ.: Καταρχήν να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την απορροφητικότητα που παρουσιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο ΕΣΠΑ γιατί την πήραμε από το 13% και έφθασε σχεδόν στο 100%. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν προσπαθήσαμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και τα έργα τα οποία δημοπρατούνται να ολοκληρώνονται μέσα στον συμβατικό τους χρόνο διότι το χάσιμο χρόνου είναι χάσιμο κονδυλίων, είναι χάσιμο υποδομών για την περιοχή η οποία τις είχε πραγματικά ανάγκη και πιστεύω ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα ως η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ. Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι και ο Περιφερειάρχης είχε ρητές εντολές ότι τα έργα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να προχωρούν άμεσα, να εντάσσονται γρήγορα και να ολοκληρώνονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Ερ.: Ένα μεγάλο και παράλληλα πολύπαθο έργο είναι αυτό του Αυτοκινητόδρομου Ε65 που φέτος την άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί. Τι προσδοκάτε μέσα από το συγκεκριμένο έργο και τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να βγούμε οριστικά ως περιοχή από την οδική απομόνωση;
Απ.: Πρώτα από όλα να πω ότι για τον Ε65 δώσαμε μάχη όλοι οι αυτοδιοικητικοί της Καρδίτσας, και οι νυν και οι προηγούμενοι, για να ολοκληρωθεί και να πω εδώ ότι νιώθουμε ικανοποίηση που βλέπουμε ότι τουλάχιστον ένα κομμάτι του ολοκληρώνεται και παραδίδεται προς χρήση στους πολίτες. Βεβαίως να πούμε εδώ ότι ο Ε65 δεν έχει καμία αξία αν μείνει αυτός ο απέραντος αεροδιάδρομος μέσα στον κάμπο. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί, να συνδεθεί και με την ΠΑΘΕ στη Λαμία. Το έργο αυτό έχει ήδη δημοπρατηθεί, αλλά να συνδεθεί και με την Εγνατία Οδό για να γίνει ένας πραγματικά εμπορικός δρόμος που θα βγάλει την Καρδίτσα από την οδική απομόνωση. Διότι μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά της Ελλάδος, αλλά η Καρδίτσα πραγματικά όταν αναλάβαμε ήταν σε τεράστια οδική απομόνωση, πράγμα το οποίο ήταν αποτρεπτικό στο να έρθει κάποιος να επενδύσει στην περιοχή μας από την άποψη ότι δεν θα μπορούσε να μεταφέρει ασφαλώς τα προϊόντα του στα λιμάνια.
Ερ.: Ένα έργο ζωής για ολόκληρη τη Θεσσαλία και όχι μόνο είναι το έργο του Αχελώου που συνεχίζει να έχει πολέμιους και να μένει σε στασιμότητα. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην κεντρική εξουσία, αλλά και σε κάθε υπεύθυνο σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα;
Απ.: Εμεί πιστεύουμε ότι ο Αχελώος ήταν και παραμένει μια μεγάλη ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα. Να ολοκληρωθεί λοιπόν η μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Και επειδή είναι οξύμωρο να πληρώνει το κράτος αποζημιώσεις στην Αιτωλοακαρνανία για αποζημιώσεις – γιατί η περιοχή εκεί είναι πλημμυροπαθής λόγω των νερών του Αχελώου – και θα κληθεί σε μερικά χρόνια να πληρώνει αποζημιώσεις και στη Θεσσαλία για ξηρασία των χωραφιών. Πρέπει επομένως να σοβαρευτούμε. Θα πρέπει να καταλάβει και η κυβέρνηση την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου. Ένα έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά ένα 70%, σημερινή αξία χρημάτων πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από τη φορολογία του ελληνικού λαού. Θα πρέπει λοιπόν να ολοκληρωθεί, να γίνουν και τα συνοδά έργα για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει πρωτογενής τομέας στην περιοχή και ότι βοηθάμε στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες. Εμείς ως Περιφέρεια δώσαμε μάχη και δίνουμε μάχη και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μάλιστα υποστήριξε το αίτημα και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Και πιστεύουμε ότι τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να έχουν μια σταθερή, ενιαία γραμμή προς όφελος των πολιτών και των αγροτών. Και η εκτίμηση η δική μας είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα αυτό το έργο το οποίο είναι πολύπαθο και έχει πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω.
Ερ.: Πάμε να δούμε τώρα τι γίνεται με κάποια έργα τα οποία είχαν μείνει στάσιμα για πολύ καιρό και τώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας πιέζει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αναφερόμαστε στο νέο Κλειστό Γυμναστήριο της Καρδίτσας και στο Διοικητήριο. Που βρισκόμαστε με αυτά τα δύο έργα και πότε αναμένεται να παραδοθούν σε χρήση;
Απ.: Το Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας είναι ένα έργο το οποίο εντάξαμε ως Περιφέρεια και το δρομολογήσαμε για να ολοκληρωθεί. Μάλιστα είναι ένα έργο το οποίο αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κοστίζει γύρω στα 7 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί τα 4 εκατ. ευρώ. Τα 3 εκατ. ευρώ που υπολείπονται είναι χρήματα τα οποία αυτή τη στιγμή τα έχουμε. Υπάρχουν τα χρήματα. Γι ΄ αυτό και επισκεφθήκαμε με τον Περιφερειάρχη το έργο το οποίο ξέρετε ότι την επίβλεψη δεν την έχουμε εμείς ως Περιφέρεια, αλλά ο Δήμος, για να δείξουμε τη βούλησή μας ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, γιατί τα χρήματα υπάρχουν, και να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να δοθεί στους κατοίκους της περιοχής. Είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει στην Καρδίτσα θα έλεγα μεγάλη ώθηση αθλητική γιατί θα μπορεί να φιλοξενεί αγώνες πανελλήνιου αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος και το έχουν ανάγκη και τα αθλητικά σωματεία, όπως ο ΑΣΚ, τα οποία διαπρέπουν.
Όσον αφορά Διοικητήριο, όταν αναλάβαμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Διοικητήριο ήταν ένα έργο το οποίο παρουσίαζε τεράστια προβλήματα γιατί ο εργολάβος βρισκόταν υπό πτώχευση. Αυτό λοιπόν που κάναμε από την πρώτη στιγμή ήταν να γίνει αποκατάσταση. Ανέλαβε άλλη εργολήπτρια εταιρεία η οποία το έχει προχωρήσει. Βεβαίως, η μελέτη του Δήμου ήταν μια άριστη μελέτη για την εποχή της. Και μάλιστα θα έλεγα ότι ήταν μια μελέτη σημείο αναφοράς, αλλά προ 20ετίας. Σήμερα λόγω Κοινοτικών Οδηγιών αν ολοκληρωνόταν το Διοικητήριο με την παλιά μελέτη και είχε δημοπρατηθεί θα έπρεπε κάθε χρόνο να κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση. Δηλαδή, να παραδώσουμε ένα έργο στους πολίτες της Καρδίτσας και να κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση κάθε χρόνο. Εμείς, λοιπόν, αυτό δεν το θέλαμε με τον Περιφερειάρχη με τίποτα, γι ΄ αυτό αποφασίστηκε να κάνουμε όλες τις διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται και να ζητήσουμε επιπλέον χρήματα για να γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση προτού παραδοθεί το έργο. Δηλαδή, να παραδοθεί και να είναι στην Κατηγορία Β ΄ Ενεργειακά και να αποτελεί ένα από τα 4 κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Οι διαδικασίες αυτές ήταν χρονοβόρες, έχουμε προχωρήσει και έχει περάσει από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων. Μας έδωσε το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε αυτή την ενεργειακή αναβάθμιση η οποία απαιτεί γύρω στα 2 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα και τώρα βρίσκεται στο Ελεγκτικό από το οποίο θα πάρουμε και από εκεί θετική εισήγηση. Πιστεύω μέσα στο Φεβρουάριο θα δοθεί και η απάντηση από το Ελεγκτικό και μετά, από ό, τι μας έχει ενημερώσει η κατασκευάστρια εταιρεία, μέσα σε 1,5 χρόνο θα είναι έτοιμο και μέσα στο 2018 θα παραδοθεί στους Καρδιτσιώτες.
Ερ.: Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής είναι η τουριστική της «ταυτότητα». Εσείς ο ίδιος, εξάλλου, μιλάτε πολύ συχνά για την «Καρδίτσα των τριών λιμνών» και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις βασικές σας ενέργειες και στόχους για την τουριστική ανέλιξη και προβολή της Καρδίτσας.
Απ.: Πρώτα από όλα να πούμε ότι η Καρδίτσα είναι πραγματικά μια περιοχή η οποία δύο προϊόντα έχει να πουλήσει. Το ένα είναι ο πρωτογενής τομέας και το άλλο είναι το τουριστικό προϊόν όπως είναι οι Λίμνες που έχουμε. Από εκεί και πέρα εμείς συντεταγμένα ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πηγαίνουμε σε πάρα πολλές τουριστικές Εκθέσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και εκεί προσπαθούμε να διαφημίσουμε τα προϊόντα όλης της Θεσσαλίας. Βάσει ενός συγκεκριμένου πρότζεκτ προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Από εκεί και πέρα, επειδή πιστεύουμε ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία, χρηματοδοτούμε μεγάλα πολιτιστικά δρώμενα και γεγονότα στην περιοχή μας, όπως το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, τα Καραϊσκάκεια και το Φεστιβάλ Λιμνών, και προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό. Προσπαθούμε η Καρδίτσα να γίνει το επίκεντρο του πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Βάζουμε λοιπόν πολύ μεγάλα ποσά για να στηρίξουμε αυτή την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά υπάρχουν και άλλες συνεχείς ενέργειες.
Γυρίζω συνεχώς, επισκέπτομαι τις περιοχές, συζητώ με τους κατοίκους όλων των χωριών, ακούω τα προβλήματά τους, παίρνω ερεθίσματα και προσπαθώ με τους συνεργάτες μου να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας έτσι ώστε αυτές τις πανέμορφες περιοχές, και της λίμνης Πλαστήρα και της λίμνης Σμοκόβου και της λίμνης Στεφανιάδας, να μπορέσουμε να τις αναπτύξουμε. Αυτό όμως το οποίο έχουμε ως βασικό μας όραμα είναι να γίνει η σύνδεση αυτών των τριών Λιμνών. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να σκεφτούμε αν θα προχωρήσουμε σε μελέτη ώστε να είναι πραγματικά πολύ σύντομος ο χρόνος μέσα στον οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να δει και τις τρεις αυτές Λίμνες.
Ερ.: Στον αγροτικό τομέα, ποια είναι τα κυριότερα έργα σας (είτε αυτά που έχουν ήδη γίνει είτε άλλα που έχουν δρομολογηθεί) για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και άρα της ίδιας της τοπικής οικονομίας;
Απ.: Είμαστε μια περιοχή φύσει αγροτική. Το 60% είναι αγροτική περιοχή. Όποιος λοιπόν θέλει να πει ότι στηρίζει την περιοχή του θα πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Εμείς από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου προσπαθούσαμε να δούμε τι έργα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον αγροτικό τομέα. Και αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε ήταν να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Κάναμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού σε όλη την Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα το οποίο μαζί με τη συνεισφορά των Δήμων στοίχισε περίπου 1.700.000 ευρώ. Αφού γυρίσαμε όλα τα χωριά και ακούσαμε τα προβλήματα και τα θέλω των αγροτών και των κτηνοτρόφων κάναμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αγροτικής οδοποϊίας 1.000.000 ευρώ. Γιατί μας έλεγαν όλοι ότι δεν έχουν δρόμους να πάνε στα χωράφια τους. Και να επαναλάβω εδώ ότι η αγροτική οδοποϊία δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Π.Ε., αλλά παρόλα αυτά εμείς από το υστέρημά μας, όχι από το πλεόνασμα, θεωρήσαμε σωστό να τα προχωρήσουμε. Σε ένα μεγάλο μέρος αρδευτικών γεωτρήσεων βάλαμε και inverter για εξοικονόμηση και ρεύματος και νερού. Καθαρίσαμε γύρω στα 130 χιλιόμετρα αρδευτικών καναλιών. Και αυτό από το υστέρημά μας για να βοηθήσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Και γενικώς κάναμε παραστάσεις όπου χρειάστηκε, στηρίξαμε τον αγώνα των αγροτών, κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις στα Υπουργεία για τον ΕΛΓΑ, για τις αποζημιώσεις, για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ό,τι αφορούσε τους αγρότες το στηρίξαμε γιατί πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας θα γίνει η ατμομηχανή για να μπορέσει να προχωρήσει η Ελλάδα.
Ερ.: Τα τελευταία χρόνια διανύουμε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και πολλοί άνθρωποι ακόμα και εδώ στη Θεσσαλία βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Ποια είναι η πολιτική και οι δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ειδικότερα στην κατεύθυνση αυτή;
Απ.: Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση που υπάρχει δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα έλεγα ότι είναι και παγκόσμια. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και το τελευταίο ευρώ για τη βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη. Προσπαθήσαμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε ό, τι υπάρχει. Φέτος το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει κοινωνικές δομές και χρήματα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να λύσουμε το πρόβλημα το οικονομικό. Εδώ κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι κυβερνήσεις οι οποίες παίρνουν τις αποφάσεις για την τύχη του ελληνικού λαού. Παρόλα αυτά εμείς ενταχθήκαμε σε ό, τι προγράμματα υπάρχουν και για διανομή τροφίμων, για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από στέγη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε.
Και το κυριότερο είναι όλοι μας να καταλάβουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο και το αίσθημα κοινωνικής προσφοράς, ευθύνης και αλτρουισμού θα πρέπει να μας διακατέχει όλους για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.
Ερ.: Ας έρθουμε τώρα σε ένα θέμα της επικαιρότητας και πιο συγκεκριμένα στην απίστευτη κακοκαιρία που ζήσαμε αυτό τον μήνα και στα προβλήματα που άφησε πίσω της. Πώς αντιμετωπίσατε όλη αυτή την κατάσταση; Επαρκούν τα μέσα που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πολιτική προστασία; Και, τέλος, μπορείτε να μας πείτε εάν έχει γίνει κάποια πρώτη εκτίμηση των ζημιών και πως αυτές θα μπορέσουν να καλυφθούν;
Απ.: Η Π.Ε. Καρδίτσας έχει τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση φαινομένων απίστευτης έντασης και διάρκειας που ζήσαμε τον μήνα που διανύουμε και πέρασε. Πιστεύω ότι όλη αυτή την κατάσταση την αντιμετωπίσαμε επιτυχώς. Σε εμάς δεν έκλεισε κανένας δρόμος και αυτό οφείλεται στον σχεδιασμό ο οποίος έχει γίνει, στους υπαλλήλους οι οποίοι υπερέβαλλαν εαυτούς για να μπορούμε εμείς να μετακινούμαστε στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο με ασφάλεια, αλλά και στα χρήματα τα οποία δαπανήσαμε για να γίνουν όλα αυτά. Γιατί για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο κόστος και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μας δώσει χρήματα διότι τα προβλήματα που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή είναι ακόμα πιο έντονα αφού τα κονδύλια που δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μειωμένα κατά 70-80%. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι για να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, είτε αυτό λέγεται χιονόπτωση ή κατάπτωση ή πλημμύρες ή ό,τιδήποτε άλλο, θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση. Αυτά τα χρήματα θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μας τα δώσει γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος και δεν αντέχουν ούτε η Περιφέρεια ούτε οι Δήμοι σε τέτοιες καταστάσεις.
Ερ.: Ποια είναι τα κυριότερα έργα – στόχοι για την επόμενη τριετία; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα;
Απ.: Επειδή από το 2016 και μετά ξεκινάει η νέα προγραμματική σύμβαση, το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ όπως λέγεται, αυτό το οποίο κάνουμε στην Π.Ε. Καρδίτσας είναι να προετοιμαζόμαστε και να ωριμάζουμε μελέτες για να είμαστε έτοιμοι όταν θα ανοίξουν οι προσκλήσεις για συγκεκριμένα έργα να τα εντάξουμε. Δίνουμε λοιπόν μεγάλη βαρύτητα στην ωρίμανση των μελετών. Μελέτες οι οποίες όχι μόνο θα είναι έτοιμες, αλλά και άρτιες διότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο άλλες φορές να υπάρχουν μελέτες οι οποίες είχαν μεγάλες αστοχίες και αυτές δημιουργούσαν και τα προβλήματα στα έργα. Θα εντάξουμε και άλλα έργα. Αυτή τη στιγμή να πω ότι η Π.Ε. Καρδίτσας από την ώρα που αναλάβαμε ως Περιφέρεια και ως τώρα έχουν ενταχθεί μαζί με τις επενδύσεις 405 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό αν αναλογιστούμε κάτω από ποιες συνθήκες έχουν ενταχθεί και έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα έργα. Δηλαδή, δεν είμαστε στην επίπλαστη ευημερία που είχε η Ελλάδα πριν 10-15 χρόνια αλλά ήταν εν μέσω κρίσης και για να γίνουν όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι χρειαζόταν προγραμματισμός, συνεργασία, συμμαχίες, Γιατί το να εντάξεις ένα έργο στην Π.Ε. Καρδίτσας σε αυτό το σύστημα το αυτοδιοικητικό που λέγεται Περιφέρεια θα πρέπει να μπορέσεις να πείσεις και τους άλλους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τόσα χρήματα θα ήταν πάρα πολλά.
Και εδώ να εξάρω το γεγονός ότι και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έκανε πράξη το σύνθημα που είχαμε από την πρώτη φορά που είχαμε εκλεγεί για ισόρροπη ανάπτυξη. Εμείς δεν ζητάμε να μείνουν πίσω η Λάρισα και η Μαγνησία. Ζητάμε όμως να αναπτυχθεί και η Δυτική Θεσσαλία. Και πιστεύω ότι με τα έργα τα οποία εντάχθηκαν βάλαμε ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερ.: Συμφωνείτε με το να νομοθετηθεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Υπάρχει ουσιαστική στήριξη του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος;
Απ.: Καταρχήν να πω ότι το πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης αυτή τη στιγμή δεν είναι ο εκλογικός νόμος. Είναι η υποχρηματοδότηση η οποία θα έλεγα πως είναι τεράστια. Θα πρέπει λοιπόν η κάθε κυβέρνηση να στηρίξει πραγματικά την Αυτοδιοίκηση γιατί εκτίμησή μου είναι ότι αν καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση θα καταρρεύσει και η ελληνική κοινωνία, θα καταρρεύσει και το ελληνικό κράτος. Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και να δίνονται τα χρήματα τα οποία πρέπει. Και όχι μόνο να μεταβιβάζονται ευθύνες και αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχουν και τα κατάλληλα κονδύλια.
Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο και το εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης πιστεύω ότι η κάθε Δημοτική ή Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία για να υλοποιήσει αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί στους πολίτες. Και πιστεύω ότι η απλή αναλογική δεν είναι το πρέπον εκλογικό σύστημα με το οποίο θα μπορεί κάποιος δήμαρχος να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε στους πολίτες. Γιατί θα εξαρτάται από άλλα πράγματα. Θα υπάρχει συναλλαγή, θα υπάρχουν διάφορα. Δεν είναι το πρόβλημα άλλωστε η αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή. Το ζητούμενο είναι η υποχρηματοδότηση που υπάρχει αν μπορεί να αρθεί.
Ερ.: Και κάτι τελευταίο. Όταν ολοκληρωθεί η θητεία σας το 2019 τι σκέφτεστε να κάνετε; Θα συνεχίσετε να ασχολείστε με την Περιφέρεια, θα διεκδικήσετε το Δήμο Καρδίτσας όπως ακούγετε, θα επιδιώξετε τη συμμετοχή σας στις βουλευτικές εκλογές;
Απ.: Ακούω και εγώ διάφορα σενάρια. Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση γιατί δεν υπάρχει και κάποιο σχετικό θέμα. Από όσο γνωρίζω και Δήμαρχο έχουμε και αξιόλογους βουλευτές έχουμε. Κατά συνέπεια καμία βιασύνη δεν υπάρχει. Το σημαντικότερο όμως είναι πως τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι είμαστε μια μεγάλη και δεμένη ομάδα που πορεύεται, με επιτυχία όπως εκτιμώ, υπό την καθοδήγηση του Κώστα Αγοραστού. Έτσι, οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ομάδας και αφού ακούσουμε πρώτα τον επικεφαλής. Προς το παρόν όμως αυτά τα ζητήματα δεν με απασχολούν και κοιτάζω να κάνω τη δουλειά μου στην Περιφερειακή Ενότητα με τον καλύτερο τρόπο.
Ερ.: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στις Καρδιτσιώτισσες και τους Καρδιτσιώτες ;
Απ.: Εκείνο που θέλω να πω προς όλους τους συμπολίτες μας είναι πως από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στόχος μας ήταν, και αυτός παραμένει, να φανούμε χρήσιμοι για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή πως εξ ΄ αιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης που περνάμε οι περισσότεροι βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε εγώ και οι συνεργάτες μου στην Περιφερειακή Ενότητα να εξοικονομήσουμε και το τελευταίο ευρώ και να το επιστρέψουμε στο κοινωνικό σύνολο μέσα από έργα υποδομής και την παροχή υπηρεσιών.
Σε ό, τι με αφορά προσωπικά έχω κάνει πράξη την αρχική μου δέσμευση για μια Περιφερειακή Ενότητα ανοιχτή και προσβάσιμη στον πολίτη. Όπως όλοι ξέρουν το γραφείο μου είναι συνεχώς ανοιχτό για όλους. Ακούω καθημερινά τα αιτήματα των συμπολιτών μας και προσπαθώ να ανταποκριθώ σε όσα περισσότερα γίνεται. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αν αλλάξει η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, τα έργα που έχουμε κάνει και οι υποδομές που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, θα αποτελέσουν την σπίθα που θα πυροδοτήσει την αναπτυξιακή διαδικασία που έχουμε απόλυτη ανάγκη ως περιοχή.