Πρωτοσέλιδο

Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Αλληλεγγύης, Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων και Εθελοντισμού του Δ. Καρδίτσας Ελένης Αντωνίου


antoniou-1

Η κ. Ελένη Αντωνίου συμπλήρωσε δυόμισι περίπου χρόνια ως Αντιδήμαρχος Αλληλεγγύης, Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων και Εθελοντισμού του Δήμου Καρδίτσας και Λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη κάνει τον απολογισμό της. 

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, μας μιλάει για το έργο και τα όσα έγιναν επί των ημερών της, για την ενασχόλησή της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερ.: Πρώτα από όλα θα θέλαμε μια αποτίμηση του έργου σας αυτά τα δύο και κάτι χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Ποιες ήταν οι κυριότερες δράσεις σας;

Απ.: Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και σήμερα η Αντιδημαρχία Αλληλεγγύης, Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων και Εθελοντισμού, σε συνεργασία με τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, έφτιαξε αρκετές δομές καθώς επίσης και δράσεις. Πρώτον, δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Οι ωφελούμενοι είναι 40 για 4 μήνες οι οποίοι παίρνουν μια φορά το μήνα από μια σακούλα με τρόφιμα η οποία είναι αρκετή για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους. Έχουμε την επαναλειτουργία της Τράπεζας Ρουχισμού την οποία είχε η ΔΗΚΕΚ, έκλεισε και εμείς την επαναλειτουργήσαμε. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα και ωφελούμενοι είναι οι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Μητρώο Απόρων Καρδίτσας. Δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Μητρώο ώστε να γνωρίζουμε πόσοι είναι οι ωφελούμενοι. Είναι πάνω από 4.000 και μέσα από το γραφείο μας παίρνουν ρούχα, τρόφιμα και άλλα. Συνεχίσαμε και οργανώσαμε αρκετά το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο όπου οι εξυπηρετούμενοι είναι 130. Φτιάξαμε άτυπη Τράπεζα Επίπλων, οικιακών συσκευών, παιχνιδιών. Δεν υπάρχουν βέβαια κτιριακές εγκαταστάσεις. Προσπαθούμε από πολίτη σε πολίτη να γίνεται η αλλαγή των πραγμάτων.

antoniou-2

Υπάρχει γενικότερα μία καλή συνεργασία με όλους τους φορείς, την Εκκλησία, τα φιλανθρωπικά σωματεία, την Αστυνομία, το Μουσικό Σχολείο και πολλούς άλλους. Μέσα από το Κοινωνικό Μητρώο Απόρων βοηθάμε και τους ρομά της Μαύρικας. Όλες οι παραπάνω δομές λειτουργούν βάσει κριτηρίων για να μπορούμε να είμαστε νομότυποι. Διοργανώνουνε πολλές δράσεις σε συνεργασία με σχολεία και Συλλόγους, όπως αθλητικές συναντήσεις και μουσικές βραδιές, όπου αντί εισιτηρίου προσφέρονται τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, παιχνίδια ή μικροέπιπλα.

Έχουμε μία πολύ μεγάλη συνεργασία με το «Μαζί μπορούμε» και το s/m Α.Β. Βασιλόπουλος που μας στηρίζει και κάθε βράδυ μας δίνει προϊόντα τα οποία διοχετεύουμε στο Κοινωνικό Μητρώο Απόρων όπου εννοούμε και πόλη και χωριά. Επίσης, βοηθάμε και όσους άπορους έχουν ειδικά προβλήματα, όπως με τη ΔΕΗ (ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο) και ό, τι μπορούμε κάνουμε.

Επίσης, μέσα στα θέλω του δημάρχου μας ήταν τίποτα να μην πετιέται. Έχουμε συνεννοηθεί με όλα τα κέτεριγκ του Νομού και τα κέντρα διασκέδασης ώστε ό, τι περισσεύει από γάμους, μνημόσυνα και άλλες εκδηλώσεις να πηγαίνουν στο Σπίτι της Αγάπης όπου ο πάτερ εκεί μας βοηθάει στην κίνηση αυτή. Υπάρχουν και άνθρωποι με μεγάλη ευαισθησία που σε μία λυπηρή κατάσταση αντί στεφάνου συγκεντρώνουν χρήματα και μας φέρνουν τρόφιμα.

Σημαντικά μας βοήθησε και η λαϊκή της Τετάρτης όπου κατά καιρούς μας έχουν φέρει από κάθε πάγκο από 1-2 σακούλες. Αλλά και η βιολογική λαϊκή της Πέμπτης μας δίνει κάθε φορά σακούλες με φρούτα και άλλα πράγματα. Μέσα στην Αγορά έχουμε και σίτιση από ανθρώπους που μας δίνουν φαγητά. Να ευχαριστήσω και το Θαλάσσιο Κόσμο που σιτίζει κάθε μέρα 5 άτομα.

Επίσης βοηθήσαμε τους πρόσφυγες οι οποίοι ήρθαν πριν 3 μήνες. Η  Α΄θμια και η Β΄θμια μάζεψαν πολλά τρόφιμα και ρούχα τα οποία έφεραν σε εμάς που είχαμε αποθηκευτικούς χώρους και τα πήγαμε στους πρόσφυγες – 30 τον αριθμό – και πιστεύω ότι κάναμε το καθήκον μας απέναντι στην ανθρωπότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ακόμη, η Καρδίτσα πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξει επίσημα μια Τράπεζα Επίπλων. Έχουμε φοιτητές που φεύγουν και αφήνουν τα έπιπλά τους και θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Έχουμε βάλει άλλωστε και καλάθια με τρόφιμα των φοιτητών που φεύγουν.

Τέλος, έχουμε και μια πολύ όμορφη δράση που όλη η Καρδίτσα ασχολείται με αυτή, τα καπάκια. Χαίρομαι γιατί οι γονείς συνειδητοποιούν ορισμένα τέτοια πράγματα και τα περνάνε στα παιδιά. Ήδη μέχρι στιγμής, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο, εμείς και ο Παλαμάς πήραμε ένα καροτσάκι. Τώρα έχουμε την υπόθεση του Μάρκου, άρα λοιπόν όσοι έχουν καπάκια, σε συνεννόηση με εμάς που έχουμε αποθηκευτικούς χώρους, να τα φέρνουν γιατί δεν στοιχίζει τίποτα για κάποιον που τα έχει, αλλά είναι πολύ χρήσιμα για κάποιον που θα πάρει ένα καροτσάκι.

Εμείς θέλουμε να τους ενεργοποιήσουμε όλους. Θέλουμε να μας γνωρίσετε, είμαστε εδώ, ελάτε να μας δείτε, να προσφέρετε ό, τι μπορείτε γιατί αυτό που δεν θέλετε εσείς, για κάποιον άλλον είναι πολύ χρήσιμο.

Ερ.: Με βάση τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας, ποιοι πλήττονται περισσότερο;

Απ.: Πλήττονται περισσότερο οι άνθρωποι οι οποίοι κάποτε ήταν εργαζόμενοι και εκεί που είχαν το νοικοκυριό τους, τώρα δυσκολεύονται για τα προς το ζην. Έχουμε μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν προκύψει, έχουμε θέματα ψυχιατρικά και γενικά οι ωφελούμενοί μας είναι με πολύ χαμηλό εισόδημα. Θα δείτε φορολογικές δηλώσεις όπου το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό για πολλούς ανθρώπους ή δεν ξεπερνάει τα 4.000 με 5.000 ευρώ. Εννοείται ότι η βοήθεια αυτών είναι ακόμα μεγαλύτερη και πάντα όσο μπορούμε. Λέμε σε όλους μια φορά την εβδομάδα να περνάνε να λένε μια καλημέρα και ό, τι έχουμε δίνουμε.

antoniou-3

Ερ.: Υπάρχει κάποια ειδικότερη μέριμνα για τα παιδιά των άπορων οικογενειών;

Απ.: Συνεχίσαμε για 6η χρονιά το Κοινωνικό Ξενόγλωσσο Φροντιστήριο που εξυπηρετεί 40 παιδιά. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία με το Σύλλογο.

Δημιουργήσαμε Δανειστική Φροντιστηριακή Βιβλιοθήκη. Ήδη έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και περιμένουμε τους ωφελούμενους. Και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Α ΄θμια και τη Β΄θμια για τη στήριξη.

Παράλληλα, τα αρτοποιεία μας βοήθησαν να δώσουμε κουλουράκια στα φτωχά παιδιά στα σχολεία. Δεν μπορώ να πω ότι έγινε για όλα τα σχολεία, αλλά από την επόμενη χρονιά θα το προσπαθήσουμε για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο. Γιατί οι μαθητές είναι κάτι που μας αφορά πολύ και γι ΄ αυτό θα δείτε ότι αρκετές δράσεις μας αφορούν αυτά.

Ερ.: Πού θα πρέπει να απευθύνεται κάποιος για όλες αυτές τις δομές και τις υπηρεσίες;

Απ.: Ό, τι έχει σχέση με τις δομές η ενημέρωση μπορεί να γίνεται και από το γραφείο μου και από την Πρόνοια. Όσον αφορά τα επιδόματα θα απευθύνονται στην Πρόνοια και στο ΚΕΠ, ανάλογα με το τι λέει η εγκύκλιος. Εμείς θέλουμε να βοηθάμε, δίνουμε ό, τι μπορούμε και ενημερώνουμε και για άλλα πράγματα. Θέλουμε να είμαστε κοντά στο συνάνθρωπο όχι μόνο για τη φτώχεια.

Ερ.: Υπάρχουν κάποια νέα προγράμματα ή κάποιες νέες δράσεις για τη συνέχεια από τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν ακόμα περισσότερο όλες αυτές οι οικογένειες και τα άτομα που έχουν ανάγκες;

Απ.: Σαν Δήμος έχουμε ενταχθεί σε πάρα πολλά προγράμματα ΕΣΠΑ. Έχουν κατατεθεί οι φάκελοι και για τα Κέντρα Κοινότητας. Θα γίνουν προσλήψεις, οπότε οι ενδιαφερόμενοι ας κοιτάνε στις εφημερίδες και στο ίντερνετ, και η δομή αυτή θα βρίσκεται μέσα στο κεντρικό ΚΑΠΗ της Καρδίτσας.

Έχει κατατεθεί φάκελος για νέα ένταξη μέσω ΕΣΠΑ για δομές Κοινωνικών Παντοπωλείων, Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων, Τράπεζα Ρουχισμού και μάλιστα σε αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει και μια Τράπεζα Παιχνιδιών, Σχολικών. Έχουν κατατεθεί οι φάκελοι και είναι θέμα χρόνου η ενεργοποίηση του όλου μηχανισμού.

Έχουμε πάρει από το πρόγραμμα σίτισης αστέγων  και εν δυνάμει αστέγων και δόθηκαν τρόφιμα σε 106 άτομα. Ήταν ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το οποίο οι ωφελούμενοι πήραν πάρα πολλά πράγματα.

Πήραμε το Πρόγραμμα Στέγασης και Επανένταξης για 7 οικογένειες – 12 είναι οι ωφελούμενοι – όπου έχουμε την ενεργοποίηση της β ΄ φάσης. Έχουμε πάρει το πρόγραμμα ΤΕΒΑ όπου ο Δήμος Καρδίτσας παίρνει και για τους υπόλοιπους Δήμους, τους εταίρους. Σε σύνολο Νομού είναι 4.526 άτομα, στον δε Δήμο Καρδίτσας είναι 2.323. Βέβαια, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το Εγγυημένο Εισόδημα. Οι ωφελούμενοι στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν 3.170 και στη φάση αυτή δεν γνωρίζουμε τον αριθμό γιατί δεν ξέρουμε πόσες αιτήσεις έγιναν. Επίσης διαχειριστήκαμε πολύ μεγάλες ποσότητες φρούτων.

Όλα αυτά όμως δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν υπήρχαν ομάδες εργασίας και εθελοντές. Οι ήρωες της υπόθεσης είναι οι εθελοντές και οι ενεργοί είναι 30 με 40. Άλλοι είναι για το πράσινο, άλλοι για άλλα θέματα, όμως όταν εμείς τους χρειαζόμαστε, είτε για τα τρόφιμα είτε για τα ρούχα είτε για την καθαριότητα, είναι κοντά μας και είμαστε όλοι μαζί εδώ για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει.

Ερ.: Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας, οι Καρδιτσιώτες πόσο έντονη έχουν ανεπτυγμένη την έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού; Υπάρχει ανταπόκριση ; Όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση που ζούμε ως χώρα μας έκανε πραγματικά αλληλέγγυους ;

Απ.: Στην κατάσταση αυτή όλη η Καρδίτσα, ο καθένας με τον τρόπο του, βοηθάει. Εμείς δεν πήραμε από τον Δήμαρχό μας και το Δήμο ούτε ένα ευρώ για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, η φόρτωση πραγμάτων, η διαχείριση των τροφίμων είναι όλα από χορηγίες των συμπολιτών μας, των δράσεων, των υπηρεσιών και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε. Και είναι πολλοί και οι άνθρωποι που αγοράζουν πράγματα και τα φέρνουν και δεν μπορούμε παρά να τους επαινέσουμε και αυτούς.

Θέλω θα συμπληρώσω πως υπάρχει μια ιστοσελίδα «Γίνε και συ εθελοντής». Όποιος μπει μέσα υπάρχει ενημέρωση και φόρμα για το πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής. Όποιος ενδιαφέρεται μπαίνει στην ιστοσελίδα, κάνει την αίτησή του, τον καταχωρούμε και σε οποιαδήποτε δράση του τηλεφωνούμε για ενημέρωση.  Δεν είναι μόνο για την καθαριότητα, την αλληλεγγύη, το πράσινο, είναι για αθλητικές συναντήσεις, για τον πολιτισμό, για ό, τι αφορά την καθημερινότητα. Έχει μια μεγάλη γκάμα.

Ερ.: Παράλληλα κ. Αντωνίου είστε και Πρόεδρος του Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες. Μιλήστε μας για το έργο που επιτελείται εκεί, αλλά και για τις ανάγκες που τυχόν υπάρχουν.

antonioy-4-g

Απ.: Τα αγαπημένα μας παιδιά στο Κέντρο Ορίζοντες είναι 21. Με τους 4 εργαζόμενους και τους πολλούς εθελοντές, οι οποίοι αγκάλιασαν και αγάπησαν τους Ορίζοντες, γίνεται σημαντική δουλειά. Θεωρώ ότι είναι η πιο αγαπημένη μου δομή. Η αγάπη που παίρνεις είναι άπλετη. Στους Ορίζοντες η παρουσία και η δικιά μου και του Δ.Σ. μπορώ να πω ότι είναι ικανοποιητική. Με τα παιδιά κάνουμε αρκετές δράσεις εντός και εκτός για την κοινωνικοποίησή τους. Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό, το Δ.Σ. και τους εθελοντές διότι τα πάντα εκεί μέσα, εκτός από τους εργαζόμενους, γίνονται από τους εθελοντές. Γίνεται Κεραμική και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

Ερ.: Είστε όμως υπεύθυνη και για τα ΚΑΠΗ. Μιλήστε και γι ΄ αυτή την εμπειρία.

Απ.: Είμαι υπεύθυνη για τα 4 ΚΑΠΗ, το κεντρικό, στη Λαχανά, στην Καρδιτσομάγουλα και το Αρτεσιανό, όπου και εκεί είμαι πολύ χαρούμενη διότι τα μέλη είναι όλο ζωντάνια, όλο χαρά, όλο εκδρομές, όλο χορούς. Αυτό θέλω, αυτό επιζητώ και αυτό αν θα μπορούσαν να το συνεχίσω θα το συνέχιζα με πολύ ευχαρίστηση. Και αυτό διότι η χαρά που παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι και που εισπράττω με κάνει να νιώθω ικανοποιημένη που είμαι υπεύθυνη εκεί.

Ένα άλλο κομμάτι που διαχειρίστηκα επί δυόμισι σχεδόν χρόνια ήταν η ελεγχόμενη στάθμευση. Και θα ήθελα να πω ότι για όλα όσα έχουν δημιουργηθεί, και η ελεγχόμενη στάθμευση και οι διάφορες δομές, γίνονται με κανονιστικές οι οποίες έχουν περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και φαίνεται ποιοι είναι οι ωφελούμενοι, με τι κριτήρια, υπάρχουν ομάδες έργου, ομάδες αξιολόγησης. Δεν γίνεται τίποτα από μένα. Γίνονται από τις υπηρεσίες και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδίως την Πρόνοια η οποία είναι δίπλα μου και χωρίς αυτές τις γυναίκες δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα.

Ερ.: Η ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τι «γεύση» σας έχει αφήσει μέχρι σήμερα; Πώς νιώθετε σε αυτό τον χώρο και τι το διαφορετικό σας έχει «διδάξει» ;

Απ.: Δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν και φεύγω από Αντιδήμαρχος θα παραμείνω στο προσκήνιο ως δημοτική σύμβουλος ή οπουδήποτε αλλού με χρειαστεί ο Δήμαρχος. Φεύγω με πάρα πολύ όμορφα συναισθήματα, αγάπησα πολύ αυτό που έκανα. Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι αγάπησα τη φτώχεια γιατί δεν ήθελα η χώρα μας να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Μακάρι να ήμασταν όλοι οικονομικά καλά και η Αντιδημαρχία Αλληλεγγύης να ήταν μόνο για παιχνιδάκια, για κάτι άλλο. Φεύγω όμως πολύ χαρούμενη γιατί έφτιαξα δομές, έφτιαξα δράσεις, γνώρισα πολύ κόσμο και το έκανα με αγάπη και πολύ αυτογνωσία το αντικείμενο αυτό. Μπαίνοντας οι συμπολίτες μέσα στο γραφείο για οποιοδήποτε θέμα ήμουν στο πλευρό τους.

Να ευχαριστήσω των Φώτη Αλεξάκο ο οποίος με προτίμησε και με τίμησε να γίνω Αντιδήμαρχος στο κομμάτι αυτό και πιστεύω ότι ήταν μία από τις ωραιότερες εμπειρίες στη ζωή μου γιατί και μένα μου έδωσε μια ψυχική ανάταση και επειδή είμαι σε πολλούς Συλλόγους εθελόντρια και λόγω και της προηγούμενης μου ιδιότητας μπόρεσα να τα «παντρέψω» όλα αυτά και να μπορέσω μαζί με τους εθελοντές και τις υπηρεσίες και τους συμπολίτες μου να κάνω πέντε πραγματάκια τα οποία εύχομαι να συνεχιστούν, να γίνουν περισσότερες δράσεις και να ανοίξουν και άλλες δομές.

Προηγούμενο άρθρο Τίμησαν τους πεσόντες αστυνομικούς
Επόμενο άρθρο Επιστρέφει στο Μηχανογραφικό η Δασοπονία Καρδίτσας