Συνάντηση των Κτηνοτρόφων της Αργιθέας με τον Υφυπ. Αγρ. Ανάπτυξης


Την Τρίτη 26/5/15, εκπρόσωποι του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αργιθέας συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Παναγιώτη Σγουρίδη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε σχεδόν το σύνολο των προβλημάτων της εκτατικής κυρίως κτηνοτροφίας όπως, άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κτηνίατρος εκτροφής, βοσκότοποι, πληρωμές, ΚΑΠ, ΕΛΓΑ, Καταρροϊκός κ.α.

Έμφαση απ’ την πλευρά του Συλλόγου δόθηκε στα θέματα εκείνα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους κτηνοτρόφους της Αργιθέας λόγο των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.

Συγκεκριμένα για τις άδειες, ο κύριος Σγουρίδης ανέφερε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για όσο χρόνο τις χρησιμοποιεί ο ίδιος κτηνοτρόφος.

Για το θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να διορθωθούν στην πορεία. Θεώρησε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις μας και ζήτησε περισσότερα στοιχεία.

Για το τεράστιο θέμα των βοσκοτόπων, επικαλούμενος τα Ευρωπαϊκά πρόστιμα, μας είπε ότι δεν γίνεται τίποτα καλύτερο και ότι επί τις ουσίας η αδικία θα συνεχιστεί!

Όσον αφορά τις πληρωμές, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων» οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα πληρωμής μέχρι και το 2014.

Τέλος, όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία επικαλέστηκε το μικρό χρονικό διάστημα της νέας ηγεσίας του υπουργείου στο οποίο δεν ήταν δυνατόν να δρομολογήσουν λύσεις για όλα τα προβλήματα.

Στον Υφυπουργό επιδόθηκε το ακόλουθο υπόμνημα.

Για το Σύλλογο Κτηνοτρόφων Αργιθέας

Αχιλλέας Τσαπραΐλης

 

 

Το υπόμνημα

 

Υπόμνημα του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αργιθέας προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κύριο Παναγιώτη  Σγουρίδη.

 

  1. Αδειοδότηση Σταβλικών εγκαταστάσεων.

Στην Αργιθέα η μοναδική οικονομική δραστηριότητα είναι οι εκτατική κτηνοτροφία. Οι οικισμοί δημιουργήθηκαν από κτηνοτρόφους, όπου πρώτα έγιναν τα «μαντριά» και μετά τα σπίτια. Συνεπώς το 80-90% των στάβλων βρίσκεται εντός οικισμού και με το υπάρχον καθεστώς δεν είναι δυνατόν να αδειοδοτηθούν. 

Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας έχει ήδη δρομολογηθεί ενώ η «απλοποίηση» της διαδικασίας έχει εξαγγελθεί χωρίς λεπτομέρειες. Στα πλαίσια της απλοποίησης θα πρέπει:

  • Το χωροταξικό κομμάτι (έγκριση χωροθέτησης) να περάσει στους Δήμους, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των αποστάσεων από οικισμούς.
  • Για τα «πρόχειρα καταλύματα» όπου δεν απαιτείται τήρηση πολεοδομικών όρων θα πρέπει να σταματήσει και η απαίτηση εγκρίσεων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
  • Η εκδούσα αρχή (ΔΑΟΚ), θα πρέπει να συλλέγει μόνη της έγγραφα που εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

 

  1. Κτηνίατρος εκτροφής

Ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής, καθορίστηκε από την υπουργική απόφαση Αρ.816/156798-12/12/14. Κατά τη γνώμη μας η συγκεκριμένη απόφαση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις συνθήκες εφαρμογής, τις ανάγκες της κτηνοτροφίας, των κτηνοτρόφων, των καταναλωτών αλλά ούτε καν και αυτές των ιδιωτών κτηνιάτρων.

Αντίθετα, φαίνεται ότι η προσπάθεια του κράτους είναι να καλύψει τις δικές του αδυναμίες λόγο της πλήρους αποδιοργάνωσης και υποστελέχωσης των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Δημιουργεί έτσι έναν ενδιάμεσο ιδιωτικό ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος προσθέτει γραφειοκρατία, δεν διασφαλίζει την ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων ζωικής προέλευσης και σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία αυξάνει το κόστος παραγωγής αφού υποχρεώνει τον κτηνοτρόφο να πληρώνει ο ίδιος τον ελεγκτή του.

Τα επιμέρους προβλήματα της απόφασης εντοπίζονται στα ακόλουθα:

  • Το γεωγραφικό περιορισμό σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ο οποίος δεν πρέπει να υπάρχει.
  • Την υποχρέωση του κτηνοτρόφου να χρησιμοποιεί για κάθε είδους υπηρεσία έναν και μόνο κτηνίατρο και να υποχρεούται να αγοράζει όλα τα φάρμακα από αυτόν και μόνο.
  • Δεν προβλέπεται πώς θα λειτουργήσει το σύστημα στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους οι οποίοι για 5-6 μήνες θα πρέπει εξυπηρετούνται από κτηνίατρο που θα βρίσκεται έως και 350 χιλμ. μακριά.

Μέχρι να λύσει η πολιτεία τα προβλήματά της ο «κτηνίατρος εκτροφής» θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο ως προς τα προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης ασθενειών του κράτους και να αμείβεται από αυτό. 

 

  1. Βοσκότοποι.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των αρμοδίων του υπουργείου , να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο πράγμα είναι τόπος πού πραγματικά βόσκουν τα ζώα και άλλο πράγμα ο «επιλέξιμος βοσκότοπος» για ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης.

 

Μέχρι πριν λίγες μέρες κυριαρχούσε το σενάριο των «διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης» όπου σύμφωνα με πολλές ανακοινώσεις του υπουργού θα έλυνε το πρόβλημα και θα αύξανε την έκταση των επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Με την ΚΥΑ της περασμένης εβδομάδας (873/55993-20/5/15)καταλαβαίνουμε ότι η έκταση των επιλέξιμων βοσκοτόπων παραμένει η ίδια και ότι αλλάζουν τα κριτήρια κατανομής.

Με τα κριτήρια των παραγράφων 6 & 7 του άρθρου 4 της απόφασης, ουσιαστικά εισάγεται ο όρος της «βοσκοϊκανότητας» στην κατανομή επιλέξιμων εκτάσεων με σκοπό την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης!!!

Για άλλη μια φορά θεσμοθετούνται αδικίες και ανισότητες.

 

Για να λυθεί το πρόβλημά των βοσκοτόπων στη χώρα μας θα πρέπει.

  • Οι υπάρχουσες επιλέξιμες εκτάσεις να μοιράζονται ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο του κάθε κτηνοτρόφου (που πραγματικά κάνει χρήση) σε όλη την επικράτεια κεντρικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Οι πραγματικοί βοσκότοποι να μοιράζονται τοπικά σε επίπεδο Δήμου.
  • Οι αρμόδιοι να σταματήσουν τις ασκήσεις επί χάρτου και να φροντίσουν να μάθουν τι είναι εκτατική κτηνοτροφία στην Ελλάδα ώστε στην επικείμενη συζήτηση αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2017, να μπορούν να αποδείξουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η εκτατική κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι επί της ουσίας «δασική δραστηριότητα» η οποία κατά κύριο λόγο ασκείται σε ημιορεινούς και ορεινούς δασικούς βοσκότοπους.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο δασικό νόμο ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις, όπως αυτή που χαρακτηρίζει ως δασική έκταση την «αλπική ζώνη» πάνω από 1500μ υψόμετρο.

 

  1. Νέα ΚΑΠ

Παρά το γεγονός ότι το εθνικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ κατατέθηκε στα Ευρωπαϊκά όργανα τον Ιούλιο του 2014, κανένας απ’ τους ενδιαφερόμενους δεν γνωρίζει τι ακριβώς προβλέπεται.

Από τα λίγα και αποσπασματικά που είδαν το φώς της δημοσιότητας καταλαβαίνουμε π.χ. ότι:

  • Η κτηνοτροφία αδικείται σε σχέση με τη φυτική παραγωγή.
  • Η απόφαση για μέγιστη μείωση 30%, σταδιακά μέχρι το 2020 των κατεχόντων «ιστορικά δικαιώματα» αδικεί κατάφωρα τους νέους και νεοεισερχόμενους στον κλάδο. Οι οποίοι θα δικαιούνται μόνο το 60% της βασικής ενίσχυσης στο τέλος του 2020 εάν και εφόσον έχουν τα απαραίτητα βοσκοτόπια!
  • Το Καθεστώς των συνδεδεμένων, τουλάχιστον στην κτηνοτροφία, είναι αρκετά ασαφές.
  • Κανένας κτηνοτρόφος δεν γνωρίζει εάν δικαιούται ενιαία ενίσχυση και πόση από το 2015 και μετά. κ.ο.κ.
  • Με ποια κριτήρια θα δίνεται και ποιο θα είναι το ύψος της εξισωτικής αποζημίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν πραγματικά θέλουμε να αρθούν οι ανισότητες και οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην κτηνοτροφία, οι ενισχύσεις θα πρέπει να κατανέμονται με βάση το ζωικό κεφάλαιο και όχι τους βοσκότοπους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει κατάργηση όλων των ειδών δικαιωμάτων (ιστορικά, ειδικά και διαφόρων ειδών εκτατικά) και καθιέρωση ενός και μόνο ενιαίου είδους.

Εάν η κατανομή των ενισχύσεων παραμείνει συνδεδεμένη με τους βοσκότοπους, με την εισαγωγή του παράγοντα «βοσκοϊκανότητα», υπάρχει ο κίνδυνος κτηνοτρόφος με τριπλάσιο ζωικό κεφάλαιο από κάποιον άλλο, αλλά με ίση έκταση βοσκότοπου να δικαιούται ίδιο ποσό επιδότησης.

Τέλος, αφού εξ’ ορισμού η ενιαία ενίσχυση αφορά αυτούς που πραγματικά αξιοποιούν βοσκότοπους, δηλαδή την εκτατική μορφή εκτροφής, ας σταματήσει οριστικά η κοροϊδία που αφορά δέσμευση βοσκοτόπων ανά την Ελλάδα από κτηνοτροφικές μονάδες εντατική εκτροφής.

 

  1. Απλήρωτες επιδοτήσεις.
  • Βιολογική κτηνοτροφία-214.1.2 από το 2012
  • Διατήρηση αυτόχθονων φυλών 214.3.1 από το 2013
  • Εξισωτική αποζημίωση 2013-2014 ελλιπής ή καθόλου πληρωμές.
  • Εξισωτική αποζημίωση 2014, εξόφληση του υπολειπόμενου 25%
  • Ποιοτικό πριμ για τα αιγοπρόβατα- Άρθρο 68
  • Υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης από προηγούμενα
  • Επιστροφή ΦΠΑ από το 2014
  • Επιστροφή ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

 

  1. ΕΛΓΑ
  • Ο ρυθμός με τον οποίο ο ΕΛΓΑ εξετάζει και κατά συνέπια αποζημιώνει είναι απελπιστικά αργός, σε πολλές περιπτώσεις πέραν του έτους.
  • Η λίστα των αιτίων που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ πρέπει να αναθεωρείται άμεσα όταν απαιτείται (π.χ. ο καταρροϊκός ακόμη δεν αποζημιώνεται).
  • Να καθορίζονται διαφορετικά ασφάλιστρα για διαφορετικά συστήματα εκτροφής, ανάλογα με τις ανάγκες τους (π.χ. εντατικές εκτροφές δεν απειλούνται από θερμόαιμα σαρκοφάγα ζώα!)
  • Να καταργηθεί το πλαφόν στα ασφάλιστρα του ζωικού κεφαλαίου που ευνοεί τις πολύ μεγάλες εκτροφές σε βάρος των μικρών.

 

  1. Έλεγχος της αγοράς διατροφικών προϊόντων ζωικής προέλευσης
  • Παράνομες Ελληνοποιήσεις κρέατος και γαλακτοκομικών.
  • Νοθεία γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

  1. Καταρροϊκός πυρετός
  • Άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου και των εντομοαπωθητικών για το 2014.
  • Άμεσα εισαγωγή της νόσου στα αίτια που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ
  • Ανάληψη του κόστους εμβολιασμού από το κράτος.

 

  1. Κόστος Παραγωγής

Αντί για τη μείωση του κόστους παραγωγής η οποία ήταν στις βασικές προεκλογικές  εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης περάσαμε στην αύξηση!

Πρέπει άμεσα να μειωθούν/καταργηθούν

  • Κόστος ενέργειας.
  • Φόρος αγροτικού εισοδήματος.
  • Φορολόγηση των επιδοτήσεων.
  • Κόστος χρηματοδότησης.

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινά το θερινό ωράριο στα καταστήματα του Νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ