Ειδήσεις

Συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας με στελέχη των οργανισμών SURT Ισπανίας και NAIA Βουλγαρίας


Τις αντιπροσωπείες  των Οργανισμών SURT της Ισπανίας και Association NAIA Βουλγαρίας που επισκέπτονται την Καρδίτσα στο πλαίσιο της διήμερης διακρατικής συνάντησης της δράσης “Social services – in support of Roma women and children for a life free of violence” που υλοποιούν σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, στο πλαίσιο του προγράμματος DAPHNE, υποδέχθηκαν την Πέμπτη 7/7 στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος και η Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος του Κ.Γ.Κ. κ. Σωτ. Μπακαλάκου.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τα στελέχη του Κέντρου Γυναικών και τα φιλοξενούμενα στελέχη των δύο άλλων οργανισμών για την πορεία του προγράμματος  που υλοποιείται από 1/1/2015 έως 31/12/2016 και εστιάζει στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας στην κοινότητα των ΡΟΜΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη “μειονοτική” εθνική ομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Στόχοι του έργου

Βασικοί στόχοι του έργου είναι:

-Η βελτίωση της στήριξης, μέσα στην ΕΕ, των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που προέρχονται από την κοινότητα ΡΟΜΑ με την προβολή των υφιστάμενων εξειδικευμένων κοινωνικών υπηρεσιών στη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Ελλάδα,

– η ενίσχυση των  οργανισμών που παρέχουν υποστήριξη στην ομάδα αυτή

– η ενθάρρυνση της ανταλλαγής καλών πρακτικών και εμπειριών

– να ερευνηθεί και να προβληθεί η υπάρχουσα κατάσταση των υφιστάμενων φορέων υποστήριξης των γυναικών και παιδιών Ρομά που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας

-να αναδειχθούν τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες που προκύπτουν από τη συναναστροφή και την εργασία με την συγκεκριμένη ομάδα.

-να αποτυπωθούν οι φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε Ελλάδα, Ισπανία και Βουλγαρία σε γυναίκες και παιδιά με καταγωγή ΡΟΜΑ, θύματα ενδοοικογενειακής βίας

-να υποστηριχθούν οι παραπάνω φορείς

– να γίνει διάχυση των καλών πρακτικών

 

 

 

Παράλληλες δράσεις στις 3 χώρες

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλες Δράσεις του έργου στις 3 χώρες και συγκεκριμένα:

– Διεξαγωγή έρευνας σε φορείς των 3 χωρών , οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες και σε Γυναίκες με καταγωγή ΡΟΜΑ με βάση δομημένο ερωτηματολόγιο, καταγραφή και κωδικοποίηση των στοιχείων, τα οποία και οδήγησαν σε πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

– Συνεντεύξεις εργαζομένων των φορέων  που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο,

– Υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης 60 συνολικά στελεχών δομών απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία επιμορφώθηκαν σε 3 κύκλους, των 20 ατόμων ο καθένας, τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο του 2016 στην Καρδίτσα. Τα στελέχη που επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν την επιμόρφωση, εργάζονται σε φορείς που παρέχουν υπηρεσίες και σε γυναίκες και παιδιά με καταγωγή Ρομά! Γυναίκες ΡΟΜΑ, θύματα ενδοοικογενειακής βίας πολλές απ’ αυτές…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης- σε 3 κύκλους-  που υλοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

-Δημιουργία Εγχειριδίου. Η ανάλυση των συλλεγέντων στοιχείων στην Ελλάδα, θα αποτελέσει μέρος του συνολικού εγχειριδίου, το οποίο θα είναι μια κοινή έκδοση των 3 εταίρων του προγράμματος, στην Αγγλική γλώσσα, προορίζεται να διατεθεί σε οργανισμούς που παρέχουν διαφόρων τύπων υποστήριξη σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας με καταγωγή ΡΟΜΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Διάχυση καλών πρακτικών. Προγραμματίζεται διεθνές συνέδριο στη Βουλγαρία, με τη συμμετοχή 60 αντιπροσώπων από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του προγράμματος. Θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς και οι καλές πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στις γυναίκες  θύματα ενδοοικογενειακής βίας με καταγωγή ΡΟΜΑ.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κλοπές και φθορές ηλεκτρολογικού υλικού στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας : Όλοι στο συλλαλητήριο