Ειδήσεις

Συνάντηση του Γ. Κωτσού για τα προβλήματα του τουριστικού τομέα στο Ν. Καρδίτσας


Τα προβλήματα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών του Νομού Καρδίτσας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, συζήτησε ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κωτσός με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Λούλη σε διαδοχικές συναντήσεις μαζί τους στην Αθήνα.

Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός μετέφερε τα αιτήματα εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, με τους οποίους ως γνωστόν είχε πρόσφατα επαφές για το μέγεθος των συνεπειών του αναγκαστικού lockdown κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (covid 19).

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι ζημιές που υπέστη ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικές, ωστόσο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε άψογα την πανδημία και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για γρήγορη επανεκκίνηση γενικότερα της Ελληνικής οικονομίας μετά και το «πακέτο» μέτρων «μαμούθ» ύψους 24 δις ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ότι αφορά στο πολύ δύσκολο παρόν, ο κ. Κωτσός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα νέα υποστηρικτικά χρηματοδοτικά εργαλεία όλες οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν θέματα με δάνεια τα οποία «κοκκίνισαν», η με τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητά τους λόγω του γενικού «lockdown» για τον covid 19.

Για την επόμενη μέρα, ο Βουλευτής ζήτησε να συμπεριληφθεί ο Ν. Καρδίτσας στηνέα τουριστική καμπάνια του Υπουργείου και του ΕΟΤ με ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει στους τομείς του εναλλακτικού, θρησκευτικού και περιηγητικού τουρισμού, όλες τις εποχές του χρόνου.Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικέςεφόσον προωθηθούν κατάλληλα στο εξωτερικό οι ξεχωριστές επενδυτικές προκλήσεις της περιοχής μας, όπως το υδατοδρόμιο που διεκδικείται από τους τοπικούς φορείς για τη Λίμνη Πλαστήρα, η το ήδη υπάρχον αεροδρόμιο στην Τ.Κ. Μυρίνης Δήμου Καρδίτσας.

Παράλληλα, ο κ. Κωτσός κατέθεσε πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα συνδυαστικά, μέσω επέκτασης του δικτύου παροχής φυσικού αερίου και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αυτές.

Ο Βουλευτής έθεσε και το μείζον ζήτημα στήριξης των τουριστικών μεταφορέων και Γραφείωνπου είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους για την πανδημία σχεδόν τρείς μήνες, ενημερώνοντας τον κ. Κόνσολα και τον κ. Λούλη για το πλαίσιο αιτημάτων των Καρδιτσιωτών επαγγελματιών. Μερικά από αυτά είναι:

* Η επιδότηση/αποζημίωση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων.

* Η μείωση του Φ.Π.Α. στις οδικές μεταφορές στο 13%.

* Το πάγωμα πληρωμής τρεχουσών οφειλών και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

* Η μείωση των τελών κυκλοφορίας.

* Η παράταση του ορίου ηλικίας διαγραφής των τουριστικών λεωφορείων. Σήμερα είναι στα 27 χρόνια. Ζητείται να δοθεί παράταση 3 ετών λόγω του covid 19.

Ακόμη ο κ. Κωτσός χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη την ανάδειξη και περεταίρω αξιοποίηση των Λουτρών Σμοκόβου του Δήμου Σοφάδων. Όπως τόνισε, το Υδροθεραπευτήριο που διαθέτει είναι από τα πλέον σύγχρονα στη χώρα, ενώ τα ιαματικά νερά της περιοχής συνιστώνται για παθήσεις του αναπνευστικού, ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, νευραλγίες, μυαλγίες, δερματοπάθειες, και γυναικολογικές παθήσεις.

Ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας αντιμετώπισαν με θετική διάθεση όλα τα παραπάνω αιτήματα, ενώ συμφώνησαν απόλυτα πως θα πρέπει να προβληθεί ειδικά στο εξωτερικό η διαφορετική Ελλάδα, για να δουν οι ξένοι τουρίστες ότι η χώρα μας δεν έχει μόνο γραφικά νησιά, δαντελένιες παραλίες και αρχαία μνημεία, αλλά ότι διαθέτει (εν προκειμένω η περιοχή μας) έναν πανέμορφο ορεινό όγκο με ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, φιλόξενα χωριά, αγνά προϊόντα και πλούσια παράδοση, που επιφυλάσσουν για όλους αξέχαστες εμπειρίες.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έπεσε άσφαλτος γύρωθεν του 1ου Λυκείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αργιθέας