Τα καυτά ζητήματα που «καίνε» τον εμπορικό, επιχειρηματικό και βιοτεχνικό κόσμο της Καρδίτσας και όχι μόνο, άμεσα τέθηκαν στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μηταράκη, από την κ. Ασημίνα Σκόνδρα.
Μετά από τις συναντήσεις που είχε η Βουλευτής, με τα Προεδρεία Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Νομού και Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας και την ουσιαστική και απολύτως κατατοπιστική ενημέρωσή της, ακολούθησε συνάντηση, κατ΄αρχήν με τον κ. Μηταράκη, ενώ ακολουθούν συναντήσεις και με τους έτερους, καθ΄ύλην αρμόδιους Υπουργούς.
Η κ. Σκόνδρα μετέφερε την αγωνία, την ανησυχία, τα προβλήματα, το άγχος και τις δυσκολίες που ταλανίζουν τους παραπάνω κλάδους και περιέγραψε την σκληρή, καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν.
Παρέδωσε υπομνήματα με προτάσεις και αιτήματα των κλάδων, που της είχαν επιδοθεί και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι αποφάσεις εκείνες, που θα ανακουφίσουν εμπόρους και επιχειρηματίες και παράλληλα θα ανατρέψουν το δυσμενέστατο κλίμα.
«κ. Υπουργέ οι μικρομεσαίοι έμποροι, επιχειρηματίες και βιοτέχνες του Νομού μου βρίσκονται μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα. Η Καρδίτσα συγκαταλέγονταν ήδη πριν ξεσπάσει η κρίση, στους φτωχότερους Νομούς της Χώρας και μετά τις συνέπειες της βαθιάς ύφεσης, η κατάσταση είναι δυσβάστακτη.
Στο διάστημα που μεσολαβεί, μέχρι την ανάκαμψη, πρέπει να ανακουφιστεί και να στηριχθεί ο κόσμος του εμπορίου και του επιχειρήν.
Υπάρχουν αποφάσεις, που χωρίς να κοστίζουν, θα δώσουν ανάσα και θα στηρίξουν τους κλάδους αυτούς, ώστε αρχικά να επιβιώσουν και στη συνέχεια να συμβάλλουν, στη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αναστήλωση της Χώρας.
Είναι εκείνοι που δημιουργούν θέσεις εργασίας, που αποφέρουν έσοδα στο κράτος, που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και συμβάλλουν στην ισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου.
Τη ρευστότητα, που περιμένουμε να επέλθει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, θα πρέπει να μπορούν να την αξιοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες και κυρίως, αυτοί που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Αυτοί όμως, ακριβώς επειδή έχουν ανάγκες βρίσκονται αφ΄ενός μεν στον Τειρεσία, αφ΄ετέρου δεν έχουν φορολογική ή και ασφαλιστική ενημερότητα.
Επιβάλλεται να ρυθμιστεί αυτό το θέμα, όπως επίσης να παγώσουν τα δάνεια για ένα διάστημα, να θεωρούνται τα βιβλιάρια ασθενείας και να τεθεί σε προτεραιότητα, μετά την είσπραξη των 31,5 δις ευρώ, η επιστροφή ΦΠΑ.
Το παρεμπόριο, κύριε Υπουργέ είναι μια πληγή για τους εμπόρους, αλλά και για τα έσοδα του κράτους, πρέπει να παταχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.» Είπε μεταξύ άλλων η Βουλευτής Καρδίτσας.
Γνώστης της κατάστασης και των αδιεξόδων των επιχειρηματιών ο Υπουργός, διαβεβαίωσε:
«Μέσα στις υποχρεώσεις της Χώρας, είναι μια σειρά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπούν να ξεκινήσει άμεσα η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, όπου κυρίαρχο κομμάτι είναι οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι επιχειρηματίες όλων των βαθμίδων.
Η πολιτική που ακολουθούμε, στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ΄επέκταση του επενδυτικού κλίματος.
Η ρύθμιση δε, των ζητημάτων που μου θέτετε κ. Σκόνδρα, συμφωνώ ότι θα είναι «ανάσες» για τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο. Γι΄ αυτό και ορισμένα απ΄ αυτά ήδη τα συζητάμε.
Όμως και όλα όσα αναφέρονται στα υπομνήματα,, θα τα εξετάσουμε με προσοχή. Θέλουμε τις επιχειρήσεις εύρωστες, υγιείς και ανταγωνιστικές, αλλά και συμμάχους στο μεγάλο εθνικό στοίχημα, που είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της Ελλάδας.»