Συνάντηση Σιούφα με τον Πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Ranko Krivokapic, ο οποίος τον επισκέφθηκε συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας του κ. Danilo Mirotic. Ο κ. Krivokapic βρίσκεται στην Αθήνα για το 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο οποίο απηύθυνε ομιλία ο κ. Σιούφας. Στη συνάντηση παρευρέθη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Νεράντζης.

Στις δηλώσεις που έγιναν αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

Δ. Σιούφας: Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και στη Βουλή των Ελλήνων και ελπίζω ότι η συμμετοχή σας στη Σοσιαλιστική Διεθνή ήταν εποικοδομητική και παραγωγική. Θέλω να σας πω ότι έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από τη χώρα σας, την οποία επισκέφθηκα τον Απρίλιο του 2007, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης. Στην επίσκεψή μου εκείνη είχα την τιμή και τη χαρά να συναντηθώ τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Πρωθυπουργό της χώρας σας. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Μαυροβούνιο ως ανεξάρτητη δημοκρατία και στηρίζει την προοπτική για ένταξη της χώρας σας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Λόγω της συμμετοχής του Μαυροβουνίου στην ενεργειακή κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είχαμε στενή συνεργασία με τον τότε ομόλογό μου, στην οποία συνέβαλε και ο κ. Νεράντζης ως Υφυπουργός Ανάπτυξης κατά την περίοδο εκείνη. Εύχομαι τα καλύτερα τόσο σ’ εσάς όσο και στο Κοινοβούλιο και το λαό της χώρας σας και πιστεύω ότι μπορούμε από κοινού, ως νέοι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων μας, να εγκαινιάσουμε μια δημιουργική εποχή στις διακοινοβουλευτικές σχέσεις των δύο χωρών. Σας καλωσορίζω και πάλι, κύριε Πρόεδρε, και σας απευθύνω πρόσκληση να επισκεφθείτε και επισήμως την Ελλάδα.

Ranko Krivokapic: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ, δεδομένων και των μακραίωνων σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες. Αναφερθήκατε χθες, στην ομιλία σας στη Σοσιαλιστική Διεθνή, στις προσπάθειες για ειρήνη, σταθερότητα και διεθνή συνεργασία. Η χώρα και ο λαός μας συνέδραμε τους Έλληνες στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τους και πρωτοστάτησε στους Βαλκανικούς πολέμους. Σήμερα είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο Μαυροβούνιο στη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία και δεσμοί ιστορικοί μεταξύ των λαών μας και πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα στο μέλλον. Γνωρίζω ότι γίνεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς στα κοινά μας προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας, ενώ υπάρχει, παράλληλα, έντονη ελληνική παρουσία και δραστηριότητα στον οικονομικό τομέα της χώρας μου. Φρονώ όμως ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για βελτίωση στο μέλλον, ούτως ώστε να είναι ακόμα πιο διευρυμένη η συνεργασία. Είμαστε μικρή χώρα αλλά αξιόπιστος εταίρος, όπως έχει αποδείξει και η ιστορία. Αυτός είναι και ο λόγος που κατορθώσαμε να επιβιώσουμε αν και τόσο μικροί. Η μακρά πορεία μας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ενδεικτική του βαθμού ωριμότητας που έχουμε πετύχει ως κράτος, διότι διατηρούμε τους παραδοσιακούς μας φίλους και αποκτούμε διαρκώς νέους.

Προηγούμενο άρθρο «Aθώα» η ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με γερμανική έρευνα
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία και φέτος το πανηγύρι των Αγ. Αναργύρων Λαγκαδίου