Την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα υδατικά της Θεσσαλίας και την ολοκλήρωση έργων του Αχελώου» υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Στο πλαίσιο της συνάντησης τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον προβληματισμό τους σχετικά με το υδατικό έλλειμμα που παρατηρείται στη Θεσσαλία και με την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε την καθυστέρηση από το αρμόδιο Υπουργείο στην υλοποίηση των εξαγγελιών του σχετικά με το συγκεκριμένο έργο ενώ παράλληλα έκρουσε και ο ίδιος τον …κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία.
Ο κ. Αγοραστός είναι αρωγός στην προσπάθεια των πολιτών και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός για περαιτέρω ενέργειες που θα συνδράμουν στην ταχύτατη υλοποίηση των έργων.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο θέμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε τα εξής:
«Υπάρχει μια έντονη ανησυχία απ’ όλους τους φορείς και απ’ τους ανθρώπους που είχαν δραστηριοποιούνται ενεργά με τη διαχείριση των υδάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα έργα στον Αχελώο ποταμό.
Ενώ η Κυβέρνηση και το Υπουργείο έχουν συμφωνήσει να προχωρήσει το θέμα της Μεσοχώρας, αυτή τη στιγμή παρατηρούμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Έτσι η ΔΕΗ δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο της Μεσοχώρας, που θα παράγει φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, ενώ η χώρα θα εκπληρώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις της «Ευρώπης 2020».
Υπάρχει ακόμη ανησυχία και για το φράγμα στη Συκιά. Εκεί μπορεί να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, όπως δημιουργήθηκαν στο Καστράκι και στα Κρεμαστά στον Αχελώο ποταμό μέσω της μεθόδου της αντλιοταμίευσης, μια μέθοδο την οποία εξήρε το Υπουργείο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Επίσης έντονη ανησυχία υπάρχει για το έργο της σήραγγας στη Δρακότρυπα η οποία παραμένει ασυντήρητη για πολλά χρόνια και εγκυμονεί κινδύνους.
Το σοβαρό ζήτημα παραμένει το υδατικό έλλειμμα της λεκάνης της Θεσσαλίας. Είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα προχωρήσουν στην κατασκευή ταμιευτήρων και φραγμάτων, βλέπουμε σήμερα ότι τα έργα αυτά δεν έχουν προχωρήσει.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το νερό στη Θεσσαλία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς πρέπει να θωρακίσουμε τη Θεσσαλία του μέλλοντος και τη Θεσσαλία του αύριο. Χρειάζονται έργα νερού, καθώς το νερό δίνει ζωή. Άρα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες αυτές γιατί και ο Πηνειός και η Κάρλα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το νερό που κατεβαίνει και από τα ορεινά και από τον Αχελώο.
Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια μεθοδευμένη στρατηγική και μια ταχύτατη υλοποίησή. Ξεκινούμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αύξηση του νερού στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας. Άλλωστε και οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο αναφέρουν ότι πρέπει να επιστραφούν 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα. Πως θα επιστραφεί το νερό αν δεν υπάρξουν διαδικασίες αποταμίευσης; Αλλά παράλληλα πως θα δημιουργηθεί η δυνατότητα παραγωγής φτηνής ενέργειας η οποία θα μετακυλίεται ως φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες;»
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρ. Νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο πρ. Δήμαρχος Καρδίτσας Δημήτρης Αρχοντής, ο πρ. Πρόεδρος ΓΕΩΤΕ/Κεντρικής Ελλάδας Κώστας Γκούμας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος, το μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ και πρ. Γραμματέας ΤΕΕ /Κ –Δ Θεσσαλίας Τάσος Μπαρμπούτης και ο πρ. Νομάρχης Μαγνησίας και πρ. Δήμαρχος Βόλο Πάνος Σκοτινιώτης