Η δράση όλων μας για την υποστήριξη των υγειονομικών και του δημόσιου συστήματος υγείας είναι αναγκαία όσο ποτέ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ανάγκη για δράση, όμως, δεν προέκυψε σήμερα, αλλά έχει τις αιτίες της στην υποβαθμισμένη κατάσταση που βρισκόταν το δημόσιο σύστημα υγείας πριν από την πανδημία. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ΠΟΕΔΗΝ είχε προκηρύξει απεργία για τη συγκεκριμένη ημέρα πριν την πανδημία, η οποία μετατράπηκε σωστά σε συμβολικές δράσεις λόγω των έκτακτων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία.
Οι αιτίες της κατάστασης αυτής είναι η διαχρονικά στοχευμένη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ώστε η κάθε φορά κυβέρνηση να μειώνει το «κόστος» της υγείας του λαού, ονομάζοντάς το «σπατάλη»! Όλες οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία της «οικονομικής βιωσιμότητας» του συστήματος ως άλλοθι για να προχωρήσουν παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της υγείας, αφού αποδείχθηκε και συνεχίζει να αποδεικνύεται ως ένα λαμπρό πεδίο κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.
Πολλοί θα περίμεναν μέσα από αυτή την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Κάθε άλλο συμβαίνει, όμως, έως σήμερα. Τα μέτρα της κυβέρνησης μιλούν από μόνα τους. Τόσο τα μέτρα που υλοποιούνται όσο και αυτά που πεισματικά δεν αποφασίζονται.
Σε αυτή την κατάσταση οι υγειονομικοί είμαστε, δυστυχώς, αναγκασμένοι για άλλη μία φορά να ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να σταματήσει την επιχείρηση εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης της υγείας. Καθήκον των υγειονομικών είναι, εκτός από το να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή μαζί με τους ασθενείς μας, να αναδεικνύουμε τις ελλείψεις αυτού του συστήματος και να απαιτούμε άμεσες λύσεις προς το συμφέρον των ασθενών μας.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, είμαστε αναγκασμένοι να αναδείξουμε σε όλο το λαό τις στοχεύσεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ώστε όλοι μαζί να αντιπαλέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις και να διεκδικήσουμε-διασφαλίσουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.
- Η έλλειψη ΜΑΠ-μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και Κ.Υ. έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο τεράστιας κερδοφορίας για τους βιομηχάνους του χώρου. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη γιατί ενώ στην οικονομική κρίση εξασφάλιζε στους φαρμακοβιομηχάνους κατώτερες τιμές πώλησης των φαρμάκων τους, σήμερα στην υγειονομική κρίση δεν καθορίζει καν ανώτερες τιμές πώλησης των μέσων προστασίας, ακόμα και για τα νοσοκομεία. Ο τομέας παραγωγής υλικών υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει άμεσα να επιταχθεί και να ενταχθεί στο σχεδιασμό καταπολέμησης της πανδημίας.
- Οι ελλείψεις στους γιατρούς μισομπαλώνονταν τα προηγούμενα χρόνια με επικουρικούς γιατρούς με ημερομηνία λήξης (στο Γ.Ν.Κ. 30% των μόνιμων θέσεων είναι κενές). Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί προσλαμβάνει με το σταγονόμετρο επικουρικούς αλλά και γιατί επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με μπλοκάκι και με συμβάσεις ιδιωτών με τα νοσοκομεία.
- Η κυβέρνηση περιέκοψε το 2012 από τον οργανισμό του νοσοκομείου περίπου 200 θέσεις εργασίας. Οι εναπομείνασες θέσεις, αν και καλυμμένες, δεν επαρκούν και το απέδειξε η ίδια η κυβέρνηση προσλαμβάνοντας μετρημένους συμβασιούχους εργαζόμενους και μετακινώντας νοσηλευτές από τα ΚΥ στο Γ.Ν.Κ.. Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης εκτός από τις άμεσες μαζικές προσλήψεις προσωπικού να αυξήσει τις οργανικές θέσεις.
- Η έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας ήταν εμφανής εδώ και χρόνια. Ο αριθμός των 900 κλινών ΜΕΘ, στον οποίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι έφτασαν οι λειτουργικές κλίνες, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις 3.500 κλίνες που χρειάζονται στη χώρα μας με βάση τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης αντί να πληρώνει τα διπλά χρήματα στους μεγαλοκλινικάρχες για νοσηλεία στη ΜΕΘ, να επιτάξει άμεσα όλες τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ και να αυξήσει τις δημόσιες, συμπεριλαμβάνοντάς τες επίσημα στους οργανισμούς των νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.
- Η σχεδόν παντελής απουσία της δημόσιας ΠΦΥ και η τεράστια υποστελέχωση των Κ.Υ. (πάνω από 70% ελλείψεις στις θέσεις μόνιμων γιατρών στο νομό Καρδίτσας) έχει γίνει βίωμα του κάθε ανθρώπου όταν αναγκάζεται να τρέχει σε ιδιώτες γιατρούς για το παραμικρό πρόβλημα υγείας στην οικογένειά του. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη άμεσα να στελεχώσει πλήρως τα Κ.Υ. του νομού που καλύπτουν τον ευαίσθητο πληθυσμό της υπαίθρου με πολλούς ηλικιωμένους και ανθρώπους των ευπαθών ομάδων.
- Η ελλιπής κατάσταση της καθαριότητας, σίτισης, τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία και ΚΥ αντικαθίσταται από όλες τις κυβερνήσεις με σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες. Μιλάμε για εργολαβικούς εργαζόμενους και ΣΔΙΤ που θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Επειδή με αυτές τις πρακτικές τουλάχιστον αναγνωρίζουν τις ελλείψεις, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης αντί να ξεπουλάει στα ιδιωτικά συμφέροντα τόσο κρίσιμους τομείς, να προσλάβει όλο το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
- Όλοι έχουμε καταλάβει ότι οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ αναγκάζονται να προσαρμόζουν τα πρωτόκολλα διάγνωσης και αντιμετώπισης των ασθενών με βάση τους οικονομικούς περιορισμούς που θέτει η κυβέρνηση. Παραδείγματα είναι οι περιορισμοί των οδηγιών για τη διενέργεια των τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, ο περιορισμός της καραντίνας των υγειονομικών σε 7 ημέρες, η εξέταση ασθενών χωρίς γάντια, οι αμφιλεγόμενες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας, κλπ.. Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει όλα τα εφόδια και την ευχέρεια στους επιστήμονες να διατυπώνουν τις σωστές υγειονομικά οδηγίες χωρίς περιορισμούς από το οικονομικό κόστος.
- Η κυβέρνηση διαλαλεί συνεχώς την «ατομική ευθύνη». Προφανώς και υπάρχει. Το να επιμένεις, όμως, παίρνοντας μόνο μέτρα ιδιωτικοποίησης, τότε κατευθύνεις εσκεμμένα από την «ατομική ευθύνη» στην «ατομική λύση». Δηλαδή τη λύση του να αγοράσει ο καθένας μόνος του τα μέσα προστασίας, να πληρώσει τον ιδιώτη γιατρό ή κλινική και να απομονώσει μόνος του τον άρρωστο στο σπίτι του. Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα της κρατικής ευθύνης και λύσης τώρα πριν να είναι αργά.
Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, συμμετέχουμε στις συμβολικές κινητοποιήσεις την Τρίτη στις 7 Απριλίου που οργανώνουν τα σωματεία και οι φορείς του νομού μας στο νοσοκομείο και στα Κ.Υ. μετά από την πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών.
Θα στηρίξουμε με κάθε μέσο τη διεκδίκηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από ανακοινώσεις και άρθρα στον τύπο, με ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά μηνύματα, με πανό για τις ανάγκες μας, με συνεχή συζήτηση και ενημέρωση αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο και με τη συμμετοχή των μελών μας που είναι εκλεγμένα στα Δ.Σ. των συλλόγων των υγειονομικών, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στη συμβολική κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας.
Της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. νομού Καρδίτσας