Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρης απαντώντας σε Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ζητώντας τροποποίηση της με αριθμ. 79833/2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2366) ώστε να μπορούν οι παραγωγοί με δικαίωμα παράτασης της δράσης «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» να ενταχθούν και σε άλλες δράσεις αναφέρει ότι η τροποποίηση αυτή δεν είναι δυνατή καθώς αφενός βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατάταξης των δικαιούχων και έκδοσης αποφάσεων ένταξης αφετέρου δε οι παραγωγοί αυτοί που είναι δικαιούχοι παράτασης της δράσης 2.1. «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» θα μπορούσαν να αιτηθούν για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους.
Ειδικότερα, η απάντηση του Υπουργού ΥΠΑΑΤ έχει ως εξής:
Α. «Απαντώντας στην Ερώτηση 10502/14.5.13 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπ. Ταλιαδούρος, σας πληροφορούμε τα εξής:
Στην πρόσκληση για τη νέα ένταξη της δράσης 2.1. «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών (ΑΔΑ 456ΤΒ-1ΤΣ, αρ. πρωτ.080598/30.11.2011) αναφέρεται ότι στους τομείς παρέμβασης μπορούν να ενταχθούν εκτάσεις, οι οποίες στην ΑΕΕ 2011 είχαν δηλωθεί με αρδευόμενες καλλιέργειες βαμβακιού, αραβοσίτου, κηπευτικών και σακχαρότευτλων.
Σε αντίθεση με τη νέα ένταξη, στην ορθή επανάληψη της πρόσκλησης για τη διετή παράταση της δράσης 2.1. «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» (ΑΔΑ 45Ψ4Β-ΗΚΔ, αρ. πρωτ. 080293/17.11.2011), αναφέρονταν ως τομείς παρέμβασης όλες οι εκτάσεις, στις οποίες, κατά το έτος 2011, εφαρμόστηκε η δράση 2.1. «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» (πρώην Μέτρα 3.5 «Μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης» και 3.17 «Προστασία της λίμνης Δοϊράνης» του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης 2000 -2006), ανεξαρτήτου καλλιέργειας.
Όπως διευκρινίζεται, με σαφή τρόπο, στην τελευταία παράγραφο του άρθρου 7 της παραπάνω αναφερόμενης ορθής επανάληψης της πρόσκλησης για τη διετή παράταση της δράσης 2.1. «Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι παράτασης μπορούν να καταθέσουν αίτηση ενίσχυσης μόνο στην παρούσα πρόσκληση.» Η εν λόγω επισήμανση βασίζεται στην παράγραφο γ του άρθρου 5 της αριθ. 079833/24.10.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2366/τ.Β’), όπου διευκρινίζεται ότι «οι δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης για νέα ένταξη.». Η μη αναφορά σε δράση εννοεί σε οποιαδήποτε δράση, διευκρίνιση που επανειλημμένως έχει δοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετικά ερωτήματα παραγωγών, μελετητών και υπηρεσιών, δέσμευση που προέκυψε λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού για την προκήρυξη των δράσεων του Μέτρου 2.1.4.
Επιπλέον, προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένες αδικίες που προέκυπταν, δημοσιοποιήθηκε η ορθή επανάληψη της πρόσκλησης της διετούς παράτασης της δράσης 2.1, όπου «όσοι δικαιούχοι παράτασης είχαν και δεύτερη σύμβαση για την ίδια δράση, η οποία έληξε το φθινόπωρο του 2010 και οι οποίοι δύναται να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης είτε για παράταση μόνο για την έκταση που δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης είτε για νέα ένταξη».
Ως εκ τούτου, μια τροποποίηση της ΚΥΑ, προκειμένου να ενταχθούν στη νέα πενταετία της δράσης 1.1. «Βιολογική Γεωργία» 16 παραγωγοί της Καρδίτσας, δεν είναι δυνατή, καθώς πέραν των προαναφερθέντων, είναι αναγκαίο να συνυπολογιστεί ότι:
βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατάταξης των δικαιούχων και έκδοσης αποφάσεων ένταξης
οι προαναφερθέντες, οι οποίοι είναι δικαιούχοι παράτασης της δράσης 2.1. «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» θα μπορούσαν να αιτηθούν για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους.
Αναφορικά, τέλος, με τις επιλέξιμες καλλιέργειες της δράσης 2.1., επισημαίνεται ότι η ΚΥΑ 079833/24.10.2011 είναι βασισμένη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013, το οποίο καθορίζει ως επιλέξιμες μόνο τις καλλιέργειες βαμβακιού, αραβοσίτου, κηπευτικών και σακχαρότευτλων και, συνεπώς, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε τροποποίηση της που να έρχεται σε αντίθεση με το ΠΑΑ 2007-2013.»
Με την υπ’ αριθμ.341/ΡΜ/2010 διακήρυξη, προκηρύχθηκε διεθνής ανοικτός διαγωνισμός ανάθεσης των υπηρεσιών συμπλήρωσης, συγκέντρωσης και καταχώρησης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης (ΑΕΕ), η οποία περιλαμβάνει την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης των γεωργών και τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, ποιοτικού παρακρατήματος, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων όλων των επαγγελματιών αγροτών και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για το έτος 2011 και με δικαίωμα προαίρεσης για τα έτη 2012 και 2013, με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Σύμφωνα με την υπ. Αριθμ. 25116/4.4.2011 (αδα¨4ΑΓΨΒ-14) ΥΑ, το έργο κατακυρώθηκε στην Ένωση «ΠΑΣΕΓΕΣ – ΝΕΥROPUBLICA.E.»
Σύμφωνα με το άρθρο 1 περί του Αντικειμένου της υπ’ αριθμ.6023/ΠΡ.Μ./2011 σύμβασης ανάθεσης του έργου μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του αναδόχου, όπως αυτή ισχύει μετά τις πρόσθετες πράξεις, ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:
«Ειδικότερα, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την εκτέλεση των εξής ενεργειών:
-
Επιλογή των κατάλληλων σημείων συγκέντρωσης και εισαγωγής των δεδομένων των Α.Ε.Ε…….αξιόπιστη διεξαγωγή της όλης διαδικασίας πλησίον στα σημεία των εκμεταλλεύσεων των δικαιούχων.
-
Συγκρότηση των απαιτούμενων συνεργείων επιτόπιας συγκέντρωσης των δεδομένων και ο συντονισμός των συνεργείων αυτών.»
Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι προφανές ότι ο ανάδοχος του έργου (Ένωση «ΠΑΣΕΓΕΣ – ΝΕΥROPUBLICA.E.» είναι υπεύθυνος για την επιλογή, τη συγκρότηση και το συντονισμό των συνεργείων καταχώρησης των στοιχείων των Α.Ε.Ε.
Αναφορικά με την είσπραξη αμοιβής από τους αγρότες κατά την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013, όπως επισημάνθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με σχετικό Δελτίο Τύπου, στις 18 Απριλίου 2013:
«Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς κα τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμιά επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ.
Όσοι δικαιούχοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν δια μέσω του διαδικτύου μόνοι τους, απ’ ευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη δήλωση ΟΣΔΕ 2013, λαμβάνοντας ατομικό κωδικό πρόσβασης. Δεν επιτρέπεται η λήψη κωδικού ομαδικά από διάφορους παρόχους υπηρεσιών για λογαριασμό των παραγωγών, ούτε επίσης η λήψη αμοιβής από τους παραγωγούς για αυτή τη διαδικασία αφού αυτή είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που εμφανίζονται τέτοια περιστατικά θα παραπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών».
Όσον αφορά στο θέμα της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών, προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο μας με αντίγραφο της Ερώτησης.»