Ειδήσεις

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας για τα Άγραφα στο Δημαρχείο Καρδίτσας


Την Τρίτη 26/01, ημέρα συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρδίτσας, κάτω από το Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας από το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, με σκοπό να διατρανωθεί για άλλη μια φορά η αντίθεσή των φορέων στο επιχειρούμενο έγκλημα.

Εδώ και καιρό από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της Ν.Δ, ήταν και είναι η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας και η ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος με την λεγόμενη πράσινη ενέργεια και την μείωση της τιμής του ρεύματος για τους λαϊκούς καταναλωτές.

Το ζήτημα των αιολικών στα Άγραφα αλλά και συνολικά, είναι πλέον ξεκάθαρο. Πρόκειται για ωμή επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και την ενέργεια, η απελευθέρωση- ιδιωτικοποίηση της οποίας όχι απλά δεν εξασφαλίζει φθηνότερη ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, αντιθέτως η τιμή της, λόγω ακριβώς αυτής της ιδιωτικοποίησης, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα όλο και πιο πολλά νοικοκυριά να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.

Να σημειωθεί ότι ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κατά των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν σε έργα για δύο αιολικά πάρκα.

Στη συνεδρίαση ο Βασίλης Κρανιάς δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης  τόνισε ότι καλή η αρνητική γνωμοδότηση αλλά τα έργα προχωράνε και πως το μέτωπο αντίδρασης θα πρέπει να δυναμώσει. Υπογράμμισε ότι η νομοθεσία απλοποιεί τα πράγματα για τους εργολάβους και πως η διαβούλευση δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά απλά θα το καθυστερήσει.

Στην Συζήτηση παρεμβάσεις έκαναν οι  Ηλίας Στουρνάρας από μέρους του συντονιστικού οργάνου για τα Άγραφα και Χρήστος Φασούλας από το «Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων».

 Ο Ηλίας Στουρνάρας  τόνισε ότι η ομόφωνη αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο σημείωσε ότι «ο νόμος δεν δεσμεύει την υλοποίηση ή μη του έργου από τη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου. Για εμάς είναι όμως σαφές πως καμία νομοθεσία και καμία απόφαση θεσμικού οργάνου, είτε είναι θετική είτε αρνητική δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει κριτήριο για μια φιλολαϊκή εξέλιξη αν αυτό δεν συνοδεύεται από μαζικούς αγώνες των φορέων και συνολικά του λαού της Καρδίτσας, ενάντια στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και του ξεπουλήματος γης και Ενέργειας. Έχουμε βρεθεί σε πολλά μετερίζια θα πρέπει να συναντηθούμε και σε αυτό.»

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος για παραβίαση των μέτρων για τη δημόσια υγεία