Σε μια ζεστή εκδήλωση, στη φιλόξενη αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ, έκοψε το περασμένο Σάββατο την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Πόλης Καρδίτσας. Σκοπός της εκδήλωσης, εκτός από τον καθιερωμένο, ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την κατασκευή προθήκης, προκειμένου να εκτεθεί πλέον μόνιμα στο μουσείο η μεγάλη στολή του στρατηγού Πλαστήρα (1883-1953), η οποία συντηρήθηκε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μετά την κοπή της πίτας από το Διοικητικό Συμβούλιο, η οργανωτικά υπεύθυνη της βραδιάς, Ξένια Παπαθανασίου, αναφέρθηκε σύντομα στα πεπραγμένα της δεκαπενταετίας από την ίδρυση του συλλόγου (2005), με έμφαση στον εμπλουτισμό της συλλογής και στον εξοπλισμό του μουσείου. Είναι λυπηρό, τόνισε, ότι ενώ η οργανωμένη εθελοντική προσφορά του συλλόγου στο μουσείο ξεκίνησε δύο μόλις χρόνια μετά την ανασύστασή του (2003), και ενώ στο μεσοδιάστημα έχουν συντελεστεί τόσο ουσιαστικά βήματα, όπως η ανακαίνιση του κτηρίου Σακελλαρίου (2006) και η δημιουργία του πολυχώρου Καρδιτσομαγούλας (2016), η μόνιμη έκθεση του μουσείου παραμένει ημιτελής λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.
Στη συνέχεια η επιστημονικά υπεύθυνη του μουσείου, Φένια Λέκκα, παρουσίασε τη συλλογή Πλαστήρα του μουσείου, δωρεά της αδερφής του, Αγγελικής Μπουμπάρα, η οποία αριθμεί 302 αντικείμενα, όπως παράσημα, προσωπογραφίες, έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, τεκμήρια που σχετίζονται με τη σύλληψη της ιδέας της λίμνης Πλαστήρα κά. Χάρη στην επίπονη προσπάθεια που καταβάλει από το 2003 ως σήμερα η επιστημονική ομάδα του μουσείου με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Πέτρο Κομπορόζο (1958-2018) η συλλογή αυτή έχει πλέον τεκμηριωθεί μέσα από αρχειακές πηγές του μουσείου (δημοτικό αρχείο και ιδιωτικές συλλογές), της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, του Μουσείου Μπενάκη και άλλες μικρότερες αρχειακές συλλογές που διαθέτουν σχετικό υλικό. Παρουσίασε επίσης την αίθουσα Νικολάου Πλαστήρα, που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον β’ όροφο του μουσείου, με έμφαση στην πρωτοποριακά εκτεθειμένη καρδιά του μεγάλου Καρδιτσιώτη, έργο του εικαστικού Γιάννη Μιχαλούδη (2009). Θυμίζουμε ότι ήταν προσωπική επιθυμία του Πλαστήρα η καρδιά του να δωριθεί στο Δήμο Καρδίτσας, σε μια συμβολική ανταπόδοση αφοσίωσης προς τη γενέτειρά του, την Καρδίτσα. Παρά τις πάμπολλες εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του έκτοτε, τόνισε, ελάχιστα έχει αναδείξει η πόλη την πραγματική παρακαταθήκη του Πλαστήρα, σημαντικό τμήμα της οποίας είναι και η συλλογή του μουσείου. Το αποτέλεσμα είναι 7 σχεδόν δεκαετίες μετά το θάνατό του να μην έχει ανοίξει στην πόλη ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τον Πλαστήρα, ώστε να αναστοχαστούμε εμβαθύνοντας και ανακαλύπτοντας όψεις της στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας του αλλά και της προσωπικότητάς του. Κλείνοντας εξέφρασε την διπλή ελπίδα η στολή να βρει τη θέση της στο μουσείο αλλά και το μουσείο να βρει τη θέση του στην πόλη.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Αβδελίδη ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αλλά και όσους στήριξαν την πρωτοβουλία αγοράζοντας κάρτα χωρίς να παρευρεθούν, καθώς επίσης και όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Φίλων προσφέροντας χορηγίες, όπως ο συμπολίτης δικηγόρος Π. Σ. και ο Βαγγέλης Στέφος εκ μέρους της Ένωσης Αποφοίτων ΣΜΥ με έδρα τα Τρίκαλα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενδιαφέρον για τη συγκέντρωση χρημάτων εκδήλωσαν επίσης η Ένωση Τέκνων Πεσόντων 1940-41 (Απ. Κωστόπουλος), το σώμα ειδικών δυνάμεων του στρατοπέδου Γεωργούλα στο Βόλο κά. Το δώρο της πίτας ήταν ο συλλεκτικός τόμος «Η Θεσσαλία του 1917», τον οποίο εξέδωσε πρόσφατα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκδοτική πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Φίλων του Μουσείου Πόλης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μανώλης Στεργιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΧΕΠΑ Λάρισας και αντιπροσωπεία της Ένωσης Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων. Μέσω συνεργατών του ευχήθηκε και δήλωσε τη στήριξή του ο βουλευτής του νομού Γ. Κωτσός, ενώ επιστολή συμπαράστασης επέδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας και ηλεκτρονικό μήνυμα ο βουλευτής του νομού Σπ. Λάππας. Οι Φίλοι τους ευχαρίστησαν δημόσια και ελπίζουν ότι η βοήθειά τους θα είναι πολύτιμη και ουσιαστική στο άμεσο μέλλον.
Σημειώνουμε ότι για το θέμα έχουν ευαισθητοποιηθεί και μεγάλα δίκτυα ηλεκτρονικής ενημέρωσης, όπως «Η μηχανή του χρόνου», η οποία πρόβαλε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία. Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν την προσπάθεια, μπορούν να καταθέτουν χρήματα στον λογαριασμό των Φίλων του Μουσείου Πόλης, στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.