Στο χθεσινό (21/12) Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας συζητήθηκε η εισήγηση της περιφερειακής αρχής για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας. Και μολονότι είμαι απόλυτα προσηλωμένος στην περιφερειακή αντίληψη και συνείδηση και απεχθάνομαι κάθε είδους τοπικισμούς και περιχαρακώσεις δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω στην τοποθέτησή μου, την φτώχεια στην ποιοτική αλλά και ποσοτική πρόβλεψη για την προβολή του νομού Καρδίτσας. Συγκεκριμένα προβλέπονται μόλις 60.000 ευρώ για το 2016, σχεδόν τα μισά (60%) από αυτά που διατίθενται για την Π.Ε Τρικάλων (100.000 ευρώ) και υποτριπλάσια (193.000 με τα 87.000ευρώ για οφειλές) εκείνων της Π.Ε Μαγνησίας κ Σποράδων.
Όσον αφορά στην ποιότητα της εισήγησης, την οποία δεν υπερψηφίσαμε, δεν προβλέπεται κάποια ενίσχυση της μικρής κλίμακας τουρισμού που είναι περισσότερο ζωογόνος για τις τοπικές κοινωνίες απ’ ότι ίσως είναι οι κρουαζιέρες και οι tour operators. Όπως θα μπορούσε να γίνει, φερ’ ειπείν με την διαμόρφωση επισκέψιμων χώρων σε μικρής κλίμακας μονάδες παραγωγής (αγροτουρισμός) αλλά και με την μεταφορά πόρων για την προβολή των τοπικών προϊόντων με προφανές όφελος και για τον πρωτογενή τομέα. Καταγράψαμε υποβάθμιση, στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, της ύπαρξης τριών (3) λιμνών – υγροτόπων στο νομό με τις δύο να είναι τουριστικά αξιοποιήσιμες και μάλιστα με δυνητική οδική σύνδεση της περίφημης Λίμνης Πλαστήρα με τη Λ. Σμοκόβου στην οποία βρίσκονται κοντά τα Λουτρά Σμοκόβου.
Θα στηριχτεί η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και του Μουσείου;
Παράλληλα, στην πρόταση της Διοίκησης φαίνεται να αγνοείται ο εξαιρετικός αρχαιολογικός πλούτος που έχει ανασκαφεί στην περιοχή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του νομού. Τα ευρήματα είναι αναρίθμητα σε δεκάδες τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος που ξεκινούν από τη νεολιθική (6000πΧ) εποχή, την εποχή του Χαλκού και «συνεχίζουν» στην προκλασική, κλασική, ελληνιστική, πρώιμη χριστιανική μέχρι και στην βυζαντινή περίοδο. Έχουν ανασκαφεί και εκτίθενται είτε στους ίδιους τόπους είτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας που εγκαινιάστηκε με όλες τις τιμές – και σωστά – πριν από τρία χρόνια (Νοε 2012) παρουσία του τότε ΥΠ.ΠΟ.
Ευρήματα που μαρτυρούν ότι η περιοχή υπήρξε σταυροδρόμι διαφορετικών λαών και πολιτισμών και που αφορούν λείψανα οικισμών, τείχη, τάφους, αγγεία, ειδώλια, πιθάρια, κοσμήματα, νομίσματα, ίχνη ρουχισμού, λίθινα και οστέινα εργαλεία, αρχαίο οπλισμό κτλ. Στους Αγ. Θεόδωρους (θολωτός τάφος 10ου αιώνα πΧ), στην αρχαία Μητρόπολη (ναός του Απόλλωνα, 6ου αι. π.Χ), στο Καλλίθηρο (Σέκλιζα) (οικισμός 4ου αι. π.Χ., ρωμαϊκός τάφος 3ου αι. μ.Χ, ακρόπολη ελληνιστικού οικισμού αλλά και τείχη κάστρου της εποχής του Ιουστινιανού – 6ος αι. μ.Χ.). Κυρίως όμως έχουν ανασκαφεί
- η Ακρόπολη Κιερίου, η σημαντικότερη πόλη της περιοχής στην αρχαιότητα στον σημερινό Πύργο Κιερίου, που υπήρξε ως τα όψιμα ρωμαϊκά χρόνια
- η αρχαία πόλη των Δολόπων (λαός που αναφέρεται στην Ιλιάδα) με μια σειρά από κάστρα ύστερης περιόδου στην περιοχή της τεχνητής Λ. Σμοκόβου.
- ο προϊστορικός οικισμός Συκεώνας, στα σύνορα με το ν. Λάρισας, με τον Τύμβο (4ου αι. π.Χ) που φαίνεται ότι διήρκεσε εκατοντάδες χρόνια με αρκετούς κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, μικρός ανοικτός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος
- στο Φανάρι το μεσαιωνικό κάστρο (κτίσμα του 13ου αιώνα)
- στον Κέδρο η Αρχαιολογική Αποθήκη, η πρώτη στη Θεσσαλία που είναι προσιτή στο κοινό σε έναν ζεστό χώρο με σημαντικά ευρήματα της περιοχής της Μενελαϊδας ακόμα και της νεολιθικής εποχής
- προϊστορικοί χώροι στο Μαυρομμάτι αλλά και σε άλλες θέσεις του Δ.Μουζακίου
- οι αρχαίοι Γόμφοι, πόλη του 4ο π.Χ. αιώνα, στη θέση «Επισκοπή» στον ίδιο Δήμο, με αρχιτεκτονικά λείψανα μεγάλων δημοσίων κτιρίων κα.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε την περιφερειακή αρχή να στηρίξει έμπρακτα την ανάδειξη, συντήρηση και αξιοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ν. Καρδίτσας το 2016. Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νομού κι άλλους φορείς που έχουν το ανάλογο ενδιαφέρον. Προς όφελος του ίδιου του πολιτισμού, που έχει υψηλή προστιθεμένη αξία, της τοπικής οικονομίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας τελικά.
Ο Στ. Αναστασόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος με τον «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία»
22-12-2015