Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Καρδίτσας για το 2007-2010 ενέκρινε το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
– Tην συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας στο σχέδιο τοπικού προγράμματος του Leader που έχει αναλάβει να εκπονήσει η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ Α.Ε), καθώς για πρώτη φορά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει στην περιοχή εφαρμογής και τα Τοπικά Διαμερίσματα Καρδιτσομαγούλας, Αρτεσιανού, Παλαιοκκλησίου, Ρούσσου και Αγιοπηγής με περιθώρια υποβολής και υλοποίησης προτάσεων πέρα από τους ιδιώτες και από το Δήμο Καρδίτσας. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.
– Ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Καρδίτσας για την περίοδο 2007-2010 που συντάχθηκε από την Αναπτυξιακή Καρδίτσας σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου και την έκθεση με τις διαδικασίες κατάρτισής του. Όπως επισημάνθηκε, η εκπόνησή του αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων το επόμενο διάστημα, αλλά και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες τετραετίες, μιας και θα είναι η βάση για τα νέα Επιχειρησιακά Σχέδια. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.
– Ενέκρινε την υπογραφή από το Δήμο προγραμματικής σύμβασης με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Τ.Ε.Δ.Κ. για το έργο « Ανέγερση ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην πόλη της Καρδίτσας ». Ο Δήμος θα συμμετέχει στο κόστος με ποσοστό 55%, η Ν.Α. με 35%, ενώ Ι.Μ.Θ.Φ. και Τ.Ε.Δ.Κ. με 5% η κάθε μία.
– Την εκδήλωση ενδιαφέροντος του Δήμου Καρδίτσας για συμμετοχή στο έργο «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Public Hotspots) του Μέτρου 4.2 «Ανάπτυξη Υποδομών Δικτύων Τοπικής Πρόσβασης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος « Κοινωνία της Πληροφορίας». Το σημείο που προτείνεται για την δημιουργία υποδομών Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι η Δημοτική Αγορά.
– Την παραχώρηση δημοτικών οικοπέδων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων προκειμένου να ανεγερθούν κτίρια Νηπιαγωγείων.
– Την έγκριση κανονιστικής απόφασης που αφορά την ελεγχόμενη στάθμευση, καθώς και την Α’ φάση της μελέτης «Διερεύνηση τρόπων αξιοποίησης χώρων στάθμευσης και βελτιστοποίηση συγκοινωνιακών υποδομών στο δήμο Καρδίτσας»
– Την σύναψη δανείων για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών της ΔΕΤΑΚ και της ΔΗΑΜΕΚ προς το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ.
– Την έγκριση τροποποίησης του προγράμματος εκτελεστέων έργων με την ένταξη μεταξύ άλλων και έργου που αφορά την κατασκευή συντριβανιού στην πλατεία Πλαστήρα.
– Την έγκριση ανακεφαλαιωτικών πινάκων έργων.
Ενημερωτικό για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Καρδίτσας
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Καρδίτσας για την περίοδο 2007-2010 που συντάχθηκε από την Αναπτυξιακή Καρδίτσας σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης δήλωσε σχετικά:
«Για πρώτη φορά έγινε μια ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των στοιχείων που αφορούν το Δήμο, αλλά και την περιοχή μας, ώστε έχοντας την πλήρη εικόνα της κατάστασης, να μπορούμε να προτείνουμε με ρεαλισμό και γνώση τις καλύτερες λύσεις και να καταλήξουμε στην τελική μορφή του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Η εκπόνησή του αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων το επόμενο διάστημα, αλλά και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες τετραετίες, μιας και θα είναι η βάση για τα νέα Επιχειρησιακά Σχέδια»
Tο όραμα του Δήμου Καρδίτσας εκφράζεται συνοπτικά ως εξής:
«Η ανάδειξη του Δήμου Καρδίτσας ως κοινωνικά συνεκτικό κέντρο εξυπηρέτησης ενός αγροτικού νομού, η αύξηση της ελκυστικότητας της πόλης και των τοπικών διαμερισμάτων ως τόπων μόνιμης κατοικίας και επίσκεψης καθώς και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις παρυφές της πόλης».
Η προσέγγιση του παραπάνω οράματος θα γίνει με επί μέρους στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής που βασίζονται στις εξής κατευθυντήριες αρχές:
-Επιλογή της ποιότητας έναντι της ποσότητας (για παράδειγμα η προώθηση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, που ενσωματώνουν τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Δήμου και όχι προϊόντων μαζικής παραγωγής τα οποία δεν θα κατορθώσουν να είναι ανταγωνιστικά στην ευρύτερη αγορά)
-Κινητοποίηση του τοπικού δυναμικού με παράλληλη στήριξη του από κεντρικούς ή άλλους φορείς για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων
-Υιοθέτηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας για τη τοπική οικονομία και κοινωνία.
-Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών
-Ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τοπικούς φορείς
-Κατανόηση από τους κατοίκους της αξίας του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου ως συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ο σεβασμός των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.
-Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
-Ανταπόκριση στις ανάγκες και στα αιτήματα των πολιτών
-Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση
-Ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών διαμερισμάτων, ειδικά ως προς τις βασικές υποδομές που εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων
Τέλος, το όραμα εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου διατυπώνεται ως εξής:
«Η δημιουργία ενός Δήμου ο οποίος, έχοντας ολοκληρωμένο σύστημα προγραμματισμού, λιτές και συνεκτικές οργανωτικές δομές, ευέλικτες και συνοπτικές διαδικασίες λειτουργίας, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, να μπορεί με ίδιες δυνάμεις αλλά και σε συνεργασία με άλλους φορείς, να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες ανάπτυξης του δήμου και να είναι ικανός στο να εκπληρώνει την αποστολή του οικονομικότερα, με διαφάνεια και με το επίπεδο ποιότητας που προδιαγράφεται από τις προσδοκίες των πολιτών.»