Με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο ή με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείο κ. Κυριαζή, πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη 18 Δεκέμβρη οι φορείς του Νομού για το θέμα του ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας. Το βράδυ της Τρίτης, στο Δημαρχείο Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των φορέων του Νομού και των σπουδαστών και καθηγητών του Τμήματος, στην οποία κατεγράφησαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και προτάθηκε η δημιουργία μίας Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διαιτολογίας – Διατροφής, με τη συνένωση των δύο παραπάνω τμημάτων. Η πρόταση αυτή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός, είναι η μόνη λύση που μπορεί να είναι βιώσιμη στο μέλλον. «Η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα αποδεικνύει τη συνάφεια των επιστημονικών αυτών κλάδων, με την ύπαρξη καταξιωμένων σχολών Τροφίμων & Διατροφής. Ειδικότερα υποστηρίζουμε την επιλογή μας για τους παρακάτω λόγους:
– Τα μόνα τμήματα στη Θεσσαλία που μπορούν να δώσουν αυτή την εξειδικευμένη γνώση στους σπουδαστές τους είναι τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής & Διαιτολογίας. Δεν υπάρχει κάποια άλλη σχολή στην Ελλάδα (με εξαίρεση τη συνονόματη και ταυτόσημου αντικειμένου Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής του ΤΕΙ Θες/νικης) που να μπορεί να παράσχει συνδυασμένες όλες αυτές τις υψηλού επιπέδου γνώσεις
– Τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας είναι από τα πρώτα αντικείμενα των ΤΕΙ στις προτιμήσεις των υποψηφίων πανελλαδικά στην επιστήμη τους
– Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας έχει την υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής στο ΤΕΙ Λάρισας ενώ το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων είναι στα πέντε πρώτα. Σήμερα φοιτούν σε αυτά 650 και 800 ενεργοί φοιτητές αντίστοιχα
– Η έλλειψη στελεχών εξειδικευμένων με τα τρόφιμα και τη διατροφή, όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και πανελληνίως, καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τους απόφοιτους των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων και Τεχνολογίας Διατροφής – Διαιτολογίας
– Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα και για τα δύο γνωστικά αντικείμενα τα οποία δεν αμφισβητούνται από κανένα άλλο επαγγελματικό κλάδο
– Στον κλάδο της τεχνολογίας τροφίμων και της διαιτολογίας – διατροφής αυτή τη στιγμή υπάρχει σχεδόν ανύπαρκτη ανεργία και παρά τις επιφυλάξεις για το μέλλον, η κατάσταση προοιωνίζεται γενικώς ως θετική
– Η προτεινόμενη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διαιτολογίας – Διατροφής που θα ανήκει στο Παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας θα στεγάζεται στο υπάρχον κτιριακό συγκρότημα εμβαδού 2770 τ.μ. και σε παραχωρημένες και ήδη μετασκευασμένες αίθουσες συνολικού εμβαδού 200 τ.μ. Τα εργαστήρια – κλινικές της Κλινικής Διατροφής θα πραγματοποιηθούν σε κάποιο βαθμό στους χώρους των Νομαρχιακών Νοσοκομείων και των διαφόρων κλινικών τους
– Το προσωπικό που ήδη υπηρετεί αποτελείται αυτή τη στιγμή από 8 μέλη Ε.Π. (2 αναπληρωτές καθηγητές, 2 επίκουρους καθηγητές, 4 καθηγητές εφαρμογών), 1 μέλος ειδικού τεχνικού προσωπικού (ΕΤΠ και αναμένεται η ανάληψη υπηρεσίας άλλων 3 μελών ΕΤΠ που βρίσκονται υπό διορισμό), 2 μελών διοικητικού προσωπικού (αναμένεται η έγκριση της μετάταξης ενός ακόμα μέλους εντός του 2012)
– Τέλος θα υπάρξουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας αφού όλα τα έτη φοίτησης μπορούν να πραγματοποιούνται στην Καρδίτσα (μια πόλη από τις φτηνότερες σε κόστος ζωής), δεν θα αχρηστευτούν οι μεγάλες και απολύτως επαρκείς υποδομές, η μετάβαση από λειτουργία τμημάτων σε λειτουργία σχολής θα είναι απροβλημάτιστη (μεγάλος αριθμός κοινών μαθημάτων), εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων (π.χ. εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό)