Ειδήσεις

Στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης ο Δ. Τσιαντής


Στις 17-19 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) στην οποία συμμετείχαν μεγάλος αριθμός δημάρχων από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρη Τσιαντή την Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου, την Αντιδήμαρχο Ηλιούπολης κα Μαρία Κουρή, τον Δημοτικό Σύμβουλο Λάρισας κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη και το στέλεχος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΕ κα Βάλια Αθανασοπούλου. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον της πολιτικής συνοχής καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο να επηρεαστεί σημαντικά μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας απο την Ε.Ε. Για το λόγο αυτό τέθηκαν οι προτεραιότητες μετά το 2020 με στόχο να διαφυλαχθεί η συνοχή σε συνδυασμό με την περικοπή των δαπανών σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο Πρόεδρος του CEMR και Περιφερειάρχης Ρώμης κ. Stefano Bonaccini παρουσίασε την δημιουργία ‘Συμμαχίας για τη Συνοχή’ υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται όραμα όπως και οι πολίτες της και γι αυτό πρέπει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Το σύνολο των παρευρισκόμενων δεσμεύτηκαν και προσυπογράφουν την Συμμαχία για την Συνοχή. Υποστηρίχθηκε ότι η πολιτική συνοχής πρέπει να είναι ευέλικτη και τα κονδύλια να κατανέμονται πέρα απο τα κριτήρια ΑΕΠ με βάση την αρχή της επικουρικότητας εδαφικής συνοχής.

    Στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, εντοπίστηκαν πέντε νέες προκλήσεις για την ΕΕ : η ψηφιακή επανάσταση, η παγκοσμιοποίηση, η δημογραφική αλλαγή και η κοινωνική συνοχή, η οικονομική Συγκλιση, η κλιματική αλλαγή.

H Ελληνική αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε “Στην ενίσχυση της πολιτικής συνοχής στο μέλλον , στοχεύοντας η αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο και για το λόγο αυτό ως χώρα θα συμμετέχει σε αυτή την κοινή προσπάθεια όλων των αυτοδιοικήσεων της Ευρώπης υπέρ των τοπικών μας κοινωνιών”.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία η ημερίδα της ΠΕΔ για την κτηνοτροφία
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αργιθέας