Στο πλευρό των αμβυκούχων – αμπελοκαλλιεργητών ο Δήμος Καρδίτσας


Τα προβλήματα των αμβυκούχων – αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής μας αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κ. Αθ. Μαρκινού με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Καρδίτσας και εκτελόντα χρέη Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Μιλτ. Στεργιούλη που πραγματοποιήθηκε στις 29/5 στην έδρα του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, στη Δημοτική Κοινότητα Σταυρού.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και τα υπηρεσιακά στελέχη του Γραφείου, ο κ. Στεργιούλης αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου του και στις προτάσεις της Ομοσπονδίας για την διατήρηση του παραδοσιακού καθεστώτος που αφορά αποκλειστικά τους νόμιμους αμπελοκαλλιεργητές, ώστε να διασωθούν τα πατροπαράδοτα ποτά τσίπουρο και τσικουδιά, αλλά και η ίδια η ελληνική αμπελοκαλλιέργεια που βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω και των απαιτήσεων των μεγαλοαποσταγματοποιών της χώρας.

Απαιτήσεις που αν υιοθετηθούν, όπως είπε, από την Πολιτεία θα οδηγήσουν σε έξαρση των παράνομων αποστάξεων.

Οι προτάσεις συνοψίζονται στα εξής:

–          Να παραμείνει σε ισχύ ο Νόμος 2969/01 βάση του οποίου επιτρέπεται η πώληση του αποστάγματος από τους παραγωγούς των διήμερων (μικρών) αποσταγματοποιών σε χύμα μορφή για συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματός τους.

–          Να επιτραπεί η χρήση μιας απλής ετικέτας μόνο στα νόμιμα, που ορίζονται από τα τελωνεία και μόνο τα προς διάθεση στην αγορά αποστάγματα, στην οποία να φαίνονται τα στοιχεία του παραγωγού, των Τελωνειακών αδειών απόσταξης και του ποιοτικού ελέγχου από νόμιμη- έγκυρη Χημική Υπηρεσία

–          Να γίνει δεκτό το αίτημα για την απόσταξη των στεμφύλων 50% αντί του 35% για να διευκολυνθεί η απόσταξη χωρίς την προσθήκη νερού στον άμβυκα, η οποία δεν υπολογίζεται τελωνειακά και προπληρώνεται.

–          Για την προστασία του κλάδου να αναγνωρισθούν το κρασί, το τσίπουρο και η τσικουδιά  ως προϊόντα του παραγωγού και να διατίθενται στην κατανάλωση σύμφωνα με το άρθρο Ε. παρ. 8 του Ν.2969/01.

–          Να ανασταλούν όλες οι άδειες λειτουργίας που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε μη αμπελοκαλλιεργητές.

Ο κ. Μαρκινός αναγνώρισε την ανάγκη να προστατευθούν οι παραδοσιακοί μικροαποσταγματοποιοί – αμπελοκαλλιεργητές για να συνεχίσουν να παράγουν και να διαθέτουν νόμιμα και χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεγάλων ποτοποιών τα προϊόντα τους, όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά, ώστε να συμπληρώνουν το αγροτικό τους εισόδημα.

Ο Δήμος Καρδίτσας, όπως επισήμανε προς τον κ. Στεργιούλη στηρίζει τα αιτήματα των αμβυκούχων- αμπελοκαλλιεργητών και επιδιώκει τη στενή συνεργασία με το Σύλλογο για τη διαφύλαξη της πατροπαράδοτης αυτής ενασχόλησης, αλλά και ευρύτερα της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Τυχερό το «13» στις κληρώσεις του Λογαριασμού «Μεγαλώνω»