Στις 25και 26/4/2012 μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας πραγματοποίησαν διήμερη εκδρομή στην περιοχή τη ς Β. Πίνδου στα πλαίσια δύο περιβαλλοντικών προγραμμάτων με τίτλους «Βιοποικιλότητα και πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή της Β. Πίνδου» και «Άνθρωπος και φύση στη Β. Πίνδο: Ιστορία και πολιτισμός»
Γράφουν αυτοί που συμμετείχαν στην εκδρομή.
Πρώτος σταθμός ήταν το Μουσείο ελληνικής ιστορίας Π. Βρέλλη. Πρόκειται για το έργο ενός και μόνο ανθρώπου, του Π. Βρέλλη που εργάστηκε 13 χρόνια ακατάπαυστα παρουσιάζοντας λαογραφικό και ιστορικό υλικό με τη μορφή κέρινων ομοιωμάτων σε φυσικό μέγεθος. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μορφές και αναφορές από την περίοδο των Αρχαιοελληνικών χρόνων έως και την κυρά της Ρω 1982.
Η υπόλοιπη μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη των Ιωαννίνων. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο Κάστρο, στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης με τα τζαμιά και το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η βόλτα συνεχίστηκε στην περιοχή της λίμνης που είναι γνωστή για το φυσικό κάλλος της. Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στο καραβάκι για να επισκεφθούμε το νησί των Ιωαννίνων που βρίσκεται μέσα στη λίμνη. Η περιήγησή μας στο νησάκι περιελάμβανε το σπίτι του Αλή Πασά, όπου στεγάζεται σήμερα το λαογραφικό Μουσείο, και τις ανακαινισμένες μονές.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στα Ζαγοροχώρια. Πρώτος μας σταθμός το γραφικό χωριό Μονοδένδρι με τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής πέτρινα κτίσματα, απόλυτα εναρμονισμένα με το άγριο φυσικό τοπίο της περιοχής. Από το Μονοδένδρι κατευθυνθήκαμε πεζοί προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ακολουθώντας το διαμορφωμένο πέτρινο μονοπάτι για να θαυμάσουμε τη βαθύτερη χαράδρα στον κόσμο, βάθους άνω των 1000μ., τη χαράδρα του Βίκου. Η θέα από ορισμένα σημεία, κατά μήκος του φαραγγιού, προκαλούσε δέος. Από το σημείο της εκκλησίας μπορούσε να διακρίνει κανείς τον ποταμό Βοϊδομάτη που θεωρείται ο ποταμός με το πιο καθαρό νερό. Στο Μονοδένδρι βρίσκεται και το «πέτρινο δάσος», ένα σύνολο τεράστιων βράχων στο οποίο ορθώνονται απότομα, δένδρα με αλλεπάλληλα στρώματα πέτρας, αξιοπρόσεκτο γεωλογικό φαινόμενο.
Ο επόμενος σταθμός μας ήταν η περιοχή της Κόνιτσας με την περίφημη μονότοξη γέφυρά της στον ποταμό Αώο, η οποία σηματοδοτεί και το βόρειο σύνορο του εθνικού Δρυμού Βίκου –Αώου. Εκεί το τοπίο ήταν μαγευτικό συνδυάζοντας τις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου, τις καταπράσινες απότομες πλαγιές σε πιο χαμηλό υψόμετρο με τα γάργαρα νερά του ποταμού.
Στο δρόμο της επιστροφής επισκεφθήκαμε το γραφικό Μέτσοβο με τα φημισμένα αρχοντικά και τα πέτρινα καλντερίμια του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδρομή αυτή ήταν καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Σκόπιμο θα ήταν να επισημανθεί επίσης ότι οι μαθητές επέδειξαν άριστη συμπεριφορά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τη φύση όσο και για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Οι καθηγητές που υλοποίησαν τα δύο προγράμματα ήταν οι κ.κ. Σκαμπαρδώνης Ηλ., Βόβες Μιχ., Αναγνώστου Ι., Μπρούτσου Αγ. και Παϊση Αν.