Στο Παρίσι για την Διεθνή Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης βρέθηκε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην εν λόγω διάσκεψη, κατά της διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα ένας ευρύς πολιτικός διάλογος βουλευτών από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτών γειτονικών χωρών που επηρεάζονται άμεσα από την μεταναστευτική κρίση και άλλων ενδιαφερομένων μερών στον τομέα των προσφύγων και της μετανάστευσης. Συζητήθηκαν θέματα, όπως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης εισόδου, οι χώρες διέλευσης και προορισμού και πιθανές βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις. Επίσης οι αιτίες των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων.
Μάλιστα οι εθνικές θέσεις, όπως αναπτύχθηκαν από τον κ. Τσιάρα, ακούστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έτυχαν πολύ σοβαρής αποδοχής από τους παρευρισκόμενους. Όπως, τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, άμεσο μέλημά μας είναι να ανακόψουμε και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρούσα αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Για να είναι, όμως, περισσότερο αποτελεσματική αυτή η πολιτική μας θα πρέπει να συμπληρωθεί και με μια μακροπρόθεσμη ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα ασχολείται με όλες τις πτυχές του προβλήματος.
Ως προς το θέμα της FRONTEX ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε, πως η βοήθεια, που παράσχει είναι εξαιρετικά σημαντική, για αυτό και θα πρέπει να ενισχυθεί με την συμβολή όλων των κρατών. Την ίδια στιγμή, όμως, θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην προοπτική επέκτασης της αρμοδιότητας της, καθώς ο έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων είναι κυρίως εθνική ευθύνη.
Ο κ. Τσιάρας έκλεισε την τοποθέτηση του αναφερόμενος στην ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ. «Η προσφυγική κρίση έχει αποκαλύψει τα όρια και τις ελλείψεις του Κανονισμού του Δουβλίνου στην παρούσα μορφή του. Ο κανονισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί διεξοδικά και να προσαρμοστεί πλήρως στις νέες συνθήκες, χαρακτηρίζοντας και κατανέμοντας ανάμεσα στα κράτη όσους αιτούνται άσυλο στη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων».