Στο Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας αντιπροσωπεία από την Καρδίτσα


Μέλη και φίλοι του Συλλόγου για την Ίδρυση και Λειτουργία Μουσείου Εκπαίδευσης στο Ν. Καρδίτσας με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Δομήνικο Βερίλλη επισκέφτηκαν το Σάββατο 21η Ιουνίου το μοναδικό στη χώρα μας Μουσείο Εκπαίδευσης της Βέροιας. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτισμού-Τουρισμού και Νεότητας της Ν. Α. Καρδίτσας κ. Άλκηστη Κολοκύθα, η προϊσταμένη του Γραφείου της Β/θμιας Εκπ/σης η κ. Ντίνα Πράντζου, ο γραμματέας της Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. ο κ. Παύλος Στεργιόπουλος, η Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας η κ. Βάσω Κοζιού, καθώς και μέλη του Δ.Σ. του προαναφερόμενου Συλλόγου με την πρόεδρό του κ. Δήμητρα Παληχωρίτου – Πράτα.

Οι συμπολίτες μας ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου από τον ίδιο τον πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου, ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Χρήστο Τσολάκη, ο οποίος είναι ο εμπνευστής της δημιουργίας του και ο μεγάλος δωρητής του.

Το λαμπρό αυτό μουσείο που βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ όμορφο άλσος της Πανεπιστημιούπολης, είναι καρπός της αγαστής συνεργασίας του Α.Π.Θ. και του δήμου Βέροιας.

Μέσα σε ευχάριστους χώρους 800 τ.μ. στεγάζεται όλη η ιστορία της εκπαίδευσής μας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα, η οποία δεν αφορά μόνο τον ελλαδικό χώρο αλλά και άλλες χώρες όπου λειτούργησαν σχολεία για τα Έλληνάκια μεταναστόπουλα.

Ο επισκέπτης του συγκεκριμένου μουσείου έχει την ευχέρεια να δει πλήθος αντικειμένων σχετικών με την εκπαίδευση, όπως σχολικά βιβλία, που αποτυπώνουν τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες της χρονικής περιόδου μέσα στην οποία εκδόθηκαν, πίνακες, θρανία, μαθητικές ενδυμασίες, εποπτικά μέσα διδασκαλίας που εκφράζουν όλη την εξέλιξή τους στο πέρασμα των χρόνων και άλλα πολλά.

 Οι κάποιας ηλικίας επισκέπτες παρατηρώντας τα καλοσυντηρημένα σχολικά είδη νοσταλγούν τα νιάτα τους αλλά θυμούνται και όλες τις δυσκολίες που πέρασαν μέσα από τους σκληρούς κανόνες της τότε παιδονομίας. Οι νέοι, βέβαια, μαθαίνουν για το χτες της εκπαίδευσής μας, φαντάζονται την ζωή εκείνων των μαθητών και μάλλον θα πρέπει να εκτιμούν πιο πολύ τη δική τους.

Ο χαρακτήρας του αξιόλογου αυτού μουσείου δεν είναι στατικός, αλλά το ίδιο είναι ένας ολοζώντανος χώρος παιδείας όπου υλοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και ένας πλούσιος τόπος πληροφοριών, όπου φοιτητές και διάφοροι άλλοι ερευνητές βρίσκουν σημαντική βοήθεια για τις εργασίες τους.

Οι συμπολίτες μας που επισκέφτηκαν το Μουσείο Εκπαίδευσης της Βέροιας αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες για τη λειτουργία του, καθώς και πληροφορίες για τους τρόπους εμπλουτισμού του με τις σημαντικές συλλογές του. Πολύ χρήσιμες είναι και οι πληροφορίες για το ιστορικό της ίδρυσής που πήραν από τους ίδιους τους δημιουργούς του και οι οποίες θα βοηθήσουν πολύ στις διαδικασίες που άρχισαν για την πραγματοποίηση ενός παρόμοιου εγχειρήματος και στο δικό μας τόπο, που το έχει τόση ανάγκη.

Τέλος στο Δημαρχιακό μέγαρο επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους συμπολίτες μας η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη με τους Αντιδημάρχους κυρίους Γιώργο Δάσκαλο και Νίκο Μαυροκεφαλίδη.

Προηγούμενο άρθρο Συναντήσεις Σιούφα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα
Επόμενο άρθρο «Εκκρεμότητα» 60.000 ευρώ στην Ένωση