Στο μηχανογραφικό το τμήμα διατροφής & διαιτολογίας του ΤΕΙ Καρδίτσας


Το νέο τμήμα διατροφής και διαιτολογίας του ΤΕΙ Καρδίτσας λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2009.

Εντάχθηκε στο μηχανογραφικό για την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010..

[ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ].

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος ανακοινώνει ότι ανάμεσα στα νέα τμήματα που εντάχθηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι τον προσεχή Ιούλιο για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-10, περιλαμβάνεται και το νέο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας.

          Επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση της ένταξης στο Μηχανογραφικό Δελτίο νέων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και η μετονομασία των γνωστικών αντικειμένων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι αποτέλεσμα μακρόχρονου διαλόγου με τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πορισμάτων της Ειδικής Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού και αποφάσεων των αρμοδίων Τμημάτων ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), προκειμένου να λειτουργούν Τμήματα στα ΑΕΙ με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το περιεχόμενο σπουδών του νέου Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας καλύπτει το σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης και ανάπτυξης της τεχνολογίας της Διατροφής – Διαιτολογίας με έμφαση τη διατήρηση και βελτίωση της ανθρώπινης υγείας μέσω της επίδρασης της δίαιτας και της σύστασης των τροφίμων. Ως άνθρωπος νοείται το άτομο, αλλά και οι ανθρώπινες πληθυσμιακές ομάδες.

Το Τμήμα έχει ως αποστολή τη μετάδοση και παραγωγή εφαρμοσμένων γνώσεων στην Διατροφή και Διαιτολογία του ανθρώπου, μέσω εκπαίδευσης και έρευνας, δίνοντας στους σπουδαστές άρτια επιστημονική κατάρτιση και τα εφόδια για επιτυχή επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο πτυχιούχος του Τμήματος διαθέτει τις κατάλληλες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, καθώς και τις πρακτικές δεξιότητες εφαρμογής των γνώσεων αυτών, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει μαθήματα γενικής υποδομής που αποσκοπούν στην απόκτηση των βασικών γνώσεων και την κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος καθώς και μαθήματα διοίκησης, οικονομίας, νομοθεσίας και ανθρωπιστικών σπουδών. Επίσης περιλαμβάνονται μαθήματα ειδικής υποδομής τα οποία αποτελούν τη βάση της επιστήμης της Διατροφής – Διαιτολογίας και μαθήματα ειδικότητας που συνιστούν τη φύση και τον προορισμό του Τμήματος.

Το τελευταίο εξάμηνο περιλαμβάνει την Πρακτική Άσκηση των σπουδαστών στο  επάγγελμα και την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας.

Η εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας εξασφαλίζει την εμβάθυνση του τελειόφοιτου του Τμήματος σε ένα επίκαιρο θέμα εφαρμοσμένης έρευνας ή σε αντικείμενο που έχει άμεση σχέση με την ειδικότητα των σπουδών.

Η Πρακτική Άσκηση είναι καθοδηγούμενη και αξιολογούμενη και πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, επιχειρήσεις, υπηρεσίας και άλλους συνεργαζόμενους φορείς που σχετίζονται με τη Διατροφή – Διαιτολογία.

Ο Υφυπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι:

«Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την ποιοτική αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού εναρμονιζόμαστε με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Μίας εποχής που απαιτεί γνώσεις και δεξιότητες υψηλού επιπέδου. Εργαζόμαστε όλοι ώστε να παρέχουμε στους νέους μας την Εκπαίδευση η οποία θα τους δώσει τα κατάλληλα εφόδια που θα διασφαλίζουν το μέλλον το δικό τους και του τόπου μας. Άλλωστε η γνώση στη σημερινή εποχή είναι δύναμη, είναι ανάπτυξη και η Πατρίδα μας αποβλέπει στην ανάπτυξη της παιδείας μας ως μοχλού προόδου των πολιτών μας.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια στηρίζουμε έμπρακτα τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα με ανάπτυξη υποδομών, αύξηση της χρηματοδότησης, επίλυση του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αύξηση μονίμου προσωπικού.

Η λειτουργία του νέου Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα δίνει μια νέα δυναμικότητα στον Νομό μας καθώς πρόκειται για ένα Τμήμα ελκυστικό που καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και δημιουργεί αποφοίτους που αναζητά η αγορά εργασίας.

Μάλιστα, λόγω της συγγένειας του γνωστικού αντικειμένου του νέου Τμήματος με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων δημιουργούνται για το Παραρτημα ΤΕΙ Καρδίτσας οι κατάλληλες προϋποθέσεις ακαδημαϊκής ενδυνάμωσης και ολοκλήρωσης ώστε να αποτελεί πρότυπο εκπαιδευτικής μονάδος».

Προηγούμενο άρθρο Νίκαια, Προμαχώνας, Κρήτη… τελευταίες εστίες αντίδρασης
Επόμενο άρθρο Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας