ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ Ο Ν. ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ


Ένας από τους βασικούς παραγωγικούς τομείς, στους οποίους μπορεί να βασιστεί η αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας στην εποχή μετά τα μνημόνια είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης και ανασυγκρότησης ειδικότερα του νομού Καρδίτσας που είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός. Έχουμε την τύχη να ζούμε σ΄ έναν ευλογημένο τόπο που χρόνια όμως χαραμίζαμε τη δημιουργική ενέργειά του αφήνοντας αναξιοποίητες τις δυνατότητές του. Δύο πολύ βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Μιχαλάκης. Πρόκειται για το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων που έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν δραστηριότητες με αυξανόμενη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές, όπως και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην υποκατάσταση εισαγωγών. Ακόμη μέσω του ελέγχου και της έρευνας που είναι σε θέση αυτά να παράγουν, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να στηριχθούν νέα καινοτόμα πειραματικά εργαστήρια, αλλά να στηριχθούν και κλάδοι της Αγροτικής Πολιτικής.

Με τους υπεύθυνους των δύο κέντρων τον κ. Νταράουσε από το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος και τον κ. Χόντο από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης έγινε μια εκτεταμένη και εποικοδομητική συζήτηση στην οποία καταδείχτηκαν οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν από τα δύο Κέντρα στο να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας στους κλάδους της βαμβακοκαλλιέργειας και της κτηνοτροφίας που αποτελούν πηγή εσόδων για τον νομό. Καταδείχτηκαν όμως επίσης και τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με την αδιαφορία της κυβέρνησης να τα στελεχώσει με το απαιτούμενο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και να τα αξιοποιήσει, παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν εκατομμύρια στον εργαστηριακό εξοπλισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος έχει σχεδιαστεί για 165 υπαλλήλους. Πρόκειται για ένα σύγχρονο Κέντρο Ταξινόμησης Ποιότητας του βαμβακιού με τέλειες υποδομές που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος και σήμερα λειτουργεί με 8 μόνο υπαλλήλους και την ακάματη προσπάθεια του υπευθύνου του. Από την άλλη το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων πέραν του έργου του στην υλοποίηση προγραμμάτων π.χ διατήρησης σπάνιων φυλών ή ελέγχου επιδοτήσεων, διαθέτει εργαστήριααπογονικού ελέγχου (έλεγχος πατρότητας ζώων) που όμως δεν λειτούργησαν ποτέ λόγω της μη στελέχωσής τους με το απαιτούμενο προσωπικό. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εύρεση καλύτερων ζώων που η αναπαραγωγή τους θα βοηθούσε στην τόνωση της κτηνοτροφίας και στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας.

Ο κ. Μιχαλάκης επεσήμανε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική στήριξη του αγροτικού τομέα και την αδιαφορία από τις μνημονιακές κυβερνήσεις αξιοποίησης αναπτυξιακών υποδομών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση .

Προηγούμενο άρθρο Η Ιστορική Ενότητα της Αργιθέας μέσα από τις Αρχαιότητες και τα Βυζαντινά Μνημεία
Επόμενο άρθρο Πληρώνονται οι οφειλές στα ΑΜΕΑ Άρνης και Σοφάδων