Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1/11/2016, στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σε κλίμα αγωνιστικής συνεργασίας, σύσκεψη εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των υγειονομικών Θεσσαλίας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 9 φορείς. Τις Ενώσεις Γιατρών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, το Σύλλογο Γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τους Συλλόγους Εργαζομένων των Νοσοκομείων Λάρισας και Βόλου, το Σύλλογο Νοσηλευτών Δ.Ε. της 5ης Υ.ΠΕ. και το Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.
Τα νέα, για την αναστολή λειτουργίας ολόκληρου του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου Λαμίας και η προοπτική μερικής αναστολής της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καρδίτσας, έριξαν βαριά τη σκιά τους στη σύσκεψη, αναδεικνύοντας τη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και τη στόχευση των εφαρμοζόμενων πολιτικών για τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και συνολικά τη Δημόσια Υγεία, εφόσον περιοριστούμε σε παθητικό ρόλο.
Τα κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν:
- Οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Υγείας, που ακυρώνουν τις συνταγματικές επιταγές, μετατρέπουν τα κοινωνικά αγαθά σε αγοραία εμπορεύματα και εξαναγκάζουν τους εξουθενομένους συμπολίτες μας, να πληρώνουν βαρύ τίμημα για υπηρεσίες ήδη προπληρωμένες, μέσω της ακραίας φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα ιδιαίτερα επισημάνθηκε το γεγονός ότι στη Θεσσαλία λειτουργούν περισσότερες από 3000 ιδιωτικές νοσηλευτικές κλίνες, έναντι μόλις 2000 δημοσίων, αναδεικνύοντας την περιοχή μας σε πρωταθλήτρια στο εμπόριο υγείας.
- Η δραματική υποχρηματοδότηση, που ξεπέρασε το 70%, μέσα σε μια πενταετία, με αποτέλεσμα τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αντιδραστήρια, τεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και υποδομές. Αναδείχθηκε το γεγονός ότι η εξάντληση και των τελευταίων κονδυλίων για τη προμήθεια αντιδραστηρίων και φαρμάκων τις επόμενες μέρες στα Νοσοκομεία της περιοχής μας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης, θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή των ασθενών μας, όταν μάλιστα οι διοικούντες, αντί πρόσθετης χρηματοδότησης προκρίνουν τον περιορισμό των θεραπειών.
- Ο πολυετής περιορισμός, στα όρια του μηδενισμού, προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Σύστημα Υγείας, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, σε συνδιασμό με τις πολιτικές συγχωνεύσεων, διασυνδέσεων και συρρίκνωσης των Οργανισμών των Νοσοκομείων, που οδήγησαν στο κλείσιμο εκατοντάδες Κλινικές, Εξωτερικά Ιατρεία και άλλες δραστηριότητες. Καταγράφηκαν μάλιστα πολλές περιπτώσεις Κλινικών που κινδυνεύουν με λουκέτο.
- Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσωπικού που πληρώνεται από τα έσοδα των Νοσοκομείων, δηλαδή από τις ιδιωτικές δαπάνες των πολιτών, η έμμεση ιδιωτικοποίηση, με τη μαζική είσοδο εργολάβων στο σύστημα και η εξελισσόμενη νομοθετική κατοχύρωση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας των δημόσιων δομών, σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
- Οι τρομακτικές περικοπές στις αποδοχές, που σε συνδυασμό με την ακραία φορολογία και την απλήρωτη υπερεργασία, έχουν φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους. Αναδείχθηκε χαρακτηριστικά το ζήτημα της άρνησης αποπληρωμής δεδουλευμένων από τη διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ., στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, από τον Ιανουάριο του 2015, αξίας μεγαλύτερης των 2000 ευρώ για τον καθένα, καθώς και από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων σε νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, από το 2014.
- Η διαλυτική κατάσταση και η αυθαιρεσία που επικρατεί στα απομεινάρια της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Η τακτική των συχνών αποσπάσεων και μετακινήσεων γιατρών των Κέντρων Υγείας, κατά κανόνα με όρους ¨εντέλεσθαι¨, για την κάλυψη αναγκών στα Νοσοκομεία, συχνά σε μη σχετικές ειδικότητες και σε άλλα Κέντρα Υγείας και Περιφερικά Ιατρεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, με τις ακόμη απλήρωτες μετακινήσεις, σε συνθήκες γαλέρας στο Κέντρο Υγείας Αλοννήσου. Αυτή η τακτική απαξιώνει και προσβάλλει τους συναδέλφους μας, που χρησιμιποιούνται ως φτηνή εργατική δύναμη για όλες τις δουλειές, στερεί από τους πολίτες τους γιατρούς τους και επιχειρεί να αποκρύψει την υποστελέχωση.
- Η διαλυτική κατάσταση του ΕΚΑΒ, που εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, απειλείται με ιδιωτικοποίηση.
- Θεσμικά και νομικά ζητήματα, σχετικά με το καθηκοντολόγιο και τα δικαιώματα του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και το καθεστώς ανισονομίας και διαφορετικών ταχυτήτων, μεταξύ των γιατρών.
- Το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής συμφερόντων στο χώρο της υγείας, για το οποίο αναδείχθηκε η κεντρική ελεγκτική και θεσμική ευθύνη της πολιτείας. Η έλλειψη κεντρικών προμηθευτικών οργανισμών για φάρμακα και υλικά, η διαιώνηση του καθεστώτος εξωσυμβατικών προμηθειών και οι διαφορετικές ταχύτητες εργασίας λειτουργούν ως κακοφορμισμένες πληγές.
- Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν απ’ όλες τις πλευρές, αυθαιρεσίες του διοικητικού μηχανισμού και προσπάθεια περιθωριοποίησης, εκφοβισμού και χειραγώγησης των συνδικαλιστών και ποινικοποίσης των αγώνων.
Αποφασίσθηκε:
- Εκπρόσωποι από τους συμμετέχοντες φορείς, να συστήσουν Συντονιστικό Όργανο αγωνιστικής συνεργασίας, ανοιχτό σε περαιτέρω διεύρυνση.
- Να ζητηθεί και να ορισθεί άμεσα συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου με τη διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. και να απαιτηθούν απαντήσεις και λύσεις στα ζέοντα θέματα.
- Να κληθούν όλες οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των γιατρών να συγκαλέσουν Δ.Σ. και Γενικές Συνελεύσεις, όπου μεταξύ των άλλων να συζητηθεί πρόταση για επίσχεση εργασίας, όλων των γιατρών των Κέντρων Υγείας, μέχρι πλήρους αποπληρωμής των δεδουλευμένων, καθώς και καταφυγή σε νομική συνδρομή για τη διεκδίκησή τους.
- Άμεση ανάδειξη και καταγγελία, κάθε διοικητικής αυθαιρεσίας και επιχείρησης εκφοβισμού.
- Μαζική συμμετοχή σ’ όλες τις κινητοποιήσεις που προκηρύσονταιαπό τα δευτεροβάθμια όργανα.
- Συναντήσεις με σκοπό το συντονισμό και την οργάνωση κοινής δράσης, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, με συνδικαλιστικούς φορείς, συλλογικότητες και αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, τόσο του Συντονιστικού Οργάνου, όσο και των κατά τόπους συνδικάτων.