Στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τροφεία των Παιδικών σταθμών


Ενώ η διοίκηση του Νομικού Προσώπου των παιδικών σταθμών του Δήμου Καρδίτσας αυθαίρετα απαιτεί αυξημένα τροφεία από τους γονείς χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Καρδίτσας, ο κ. Βερίλλης το μεν πρώτο θέμα σκόπιμα δεν το φέρνει για συζήτηση εδώ και δύο μήνες μετά την (μεθοδευμένη) αναβολή του επιτρέποντας στην διοίκηση των παιδικών σταθμών να εισπράττει παράνομα και αυθαίρετα αυξημένα τροφεία από 20% έως και 170% όπως αναλυτικά καταγγείλαμε δια του τύπου από τα τέλη Μαΐου, και για το δεύτερο θέμα έστειλε μια επιστολή στον Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας λίγες μέρες πριν τη λήξη των προθεσμιών, θεωρώντας ότι έκανε το καθήκον του. Κατόπιν αυτών με σημερινή μας επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάμε την εγγραφή στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου των δύο αυτών θεμάτων. Κατά την άποψή μας τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά, τροποποιούν προς το χειρότερο την κοινωνική πολιτική του Δήμου και επιφέρουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στο σύνολο σχεδόν των Δημοτών.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Το Διοικητικό Συμβούλιο των Ν.Π.Δ.Δ. των Παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου με την υπ’ αριθμ. 63/2008 απόφασή του προχώρησε σε πρωτοφανή αύξηση των τροφείων (κατά 20% έως 170% όπως αναλυτικά αναφέραμε με δημοσίευμά μας την 27/5/2008 στον τοπικό τύπο) που πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα οι γονείς για τα νήπια που θα φιλοξενούν. Η απόφαση αυτή πρέπει να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 16/6/08 και στην 12η συνεδρίαση το θέμα ήταν να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση αλλά υπήρξε αναβολή του λόγω απουσίας του προέδρου του Νομικού Προσώπου. Από τότε έγιναν δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και το θέμα δεν επανήρθε για συζήτηση. Σε λίγες ημέρες οι σταθμοί ανοίγουν και οι πληροφορίες μας λένε ότι η Διοίκηση των Παιδικών Σταθμών προχωρά μονομερώς στην εφαρμογή της 63/2008 απόφασης, χωρίς η απόφαση αυτή να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, παραβιάζοντας τη νομιμότητα και τον κανονισμό λειτουργίας του Νομικού Προσώπου.

Β) Για τα ΚΔΑΠ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 46555/1662/26-6-2008) καθορίστηκε νέο οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο υλοποίησής τους στην νέα προγραμματική περίοδο χρηματοδότησης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ). Με την ΚΥΑ αυτή πέρα από την αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των δομών αυτών και πέρα από τον (με σκοπιμότητα εμείς υποθέτουμε) καθορισμό ελάχιστου χρονικού διαστήματος για την υποβολή αιτήσεων α) αποκλείονται πληθώρα γονέων από το δικαίωμα της επιδότησης (μητέρες άνεργες, δημόσιοι υπάλληλοι, μετανάστες κ.λπ). β) με την παραπάνω καθοριζόμενη τιμολόγηση των υπηρεσιών δεν καλύπτεται ούτε το 50% του κόστους λειτουργίας τους γ) οδηγεί μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα που είναι και ο βασικός στόχος των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ και της Ε.Ε. δ) Η γραφειοκρατία, ο σκόπιμος αποκλεισμός και η όλη διαδικασία, οδηγεί αργά ή γρήγορα τις εν λόγω δημοτικές κοινωνικές δομές στην απαξίωση και το κλείσιμο με αποτέλεσμα την απόλυση των εργαζομένων σ’ αυτές και τον εξαναγκασμό των γονέων να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Προηγούμενο άρθρο Σε πλήρη εγκατάλειψη το αθλητικό κέντρο Καρποχωρίου
Επόμενο άρθρο Δύο νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους