Στον Παλαμά το 1ο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας


 Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από τον Δήμαρχο Παλαμά κ. Βασίλη Καραδήμο ανακοινώθηκε με ιδιαίτερη χαρά, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά, να συνδιοργανώσει με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου, την κορυφαία Πολιτιστική εκδήλωση, το 1ο «ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ»

Η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορική στιγμή για τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας.

Σκοπός και στόχος της Διοργανωτικής Επιτροπής είναι το 1ο «ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ» να αναδείξει την Κοινωνική, Οικονομική, Πνευματική, Πολιτιστική και Θρησκευτική ζωή των Καραγκούνηδων.

Το Καραγκούνικο Αντάμωμα, επειδή ακριβώς απευθύνεται σε γηγενείς πληθυσμούς από διάφορες περιοχές της θεσσαλικής πεδιάδας, είναι πολύ διαφορετικό από τα αντίστοιχα  άλλων νομαδικών φυλών, γι΄ αυτό και γίνεται στην πλατεία της μεγαλύτερης σε γηγενή πληθυσμό πόλης της θεσσαλικής πεδιάδας, του Δήμου Παλαμά.

 Το 1ο «ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ» θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία «Τιτάνων»  Παλαμά     στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2009.

Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, που κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμούς, από τους καραγκούνηδες, αποτελεί την κοιτίδα και το κέντρο του αρχαιότερου πολιτισμού της Ευρώπης, του πολιτισμού των καραγκούνηδων. Οι τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές στον Παλαμά, απέδειξαν την αδιάκοπη ιστορική και πολιτισμική συνέχεια της πόλης από τη νεολιθική εποχή (6η χιλιετία) μέχρι σήμερα.

Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες είναι γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμοί της θεσσαλικής πεδιάδας, αποκλειστικά ελληνόφωνοι με πολιτιστικά στοιχεία, που οι ρίζες τους φθάνουν βαθιά στις αρχαίες θεσσαλικές φυλές.

Ανάλογα με τις ενδυματολογικές διαφορές και τις άλλες  πολιτιστικές κατά περιοχή ιδιαιτερότητες, οι καραγκούνηδες της Θεσσαλίας χωρίζονται σε κύκλους χωριών.

  1. Ο κύκλος  των χωριών του Παλαμά – Σοφάδων
  2. Ο κύκλος των χωριών της Καρδίτσας
  3. Ο κύκλος των χωριών των Τρικάλων
  4. Τα Μεγάλα Καλύβια
  5. Τα χωριά των Φαρσάλων (Γκατζανοχώρια)
  6. Ένας κύκλος χωριών των Νομών Λάρισας (Μαυροβούνι – Κρανώνας – Άγιοι Ανάργυροι) και Μαγνησίας (Νίκαια – Χάλκη – Κιλελέρ – Ριζόμυλος – Στεφανοβίκειο)

«Τα έργα του Λαϊκού μας Πολιτισμού έχουν μεγάλη Εθνική και Ιστορική σημασία για όλους μας. Οι Καραγκούνηδες, με τον πλούσιο πολιτισμό τους, κατοικούν στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλικής πεδιάδας και είναι ανάγκη επιτακτική να περισώσουμε τον πολιτισμό τους.

Αποτελεί χρέος και τιμή, να διαφυλάξουμε  ως κόρη οφθαλμού τις αξίες της Καραγκούνικης φυλής του παρελθόντος. Οι πνευματικές παραδόσεις, είναι η μνήμη των λαών και εμείς εκφράζουμε  τον σεβασμό μας και με αίσθημα ευθύνης προσπαθούμε να μη χάσουμε την επαφή μας, με τις Πνευματικές αξίες του Παρελθόντος.

Εκτιμούμε ότι η συμμετοχή θα είναι ικανοποιητική απ΄ όλους τους όμορους Δήμους καθώς και από ‘όλα τα μέρη όπου κατοικούν Καραγκούνηδες. Φιλοδοξούμε δε, αυτή η εκδήλωση να καθιερωθεί στο μέλλον ως κορυφαίος ιστορικός και πολιτιστικός θεσμός.» τόνισε ο Δήμαρχος Παλαμά στην συνέντευξη.

Καλούμε όλους τους φορείς, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λαογραφικούς Ομίλους, Λαογράφους ερευνητές και όλους τους Δημότες να συμβάλλουν στην συνδιοργάνωση του 1Ο ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ.

Ο κατάλογος των ομιλητών, καθώς και των χορευτικών τμημάτων, καθημερινά διευρύνεται και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με   τα  τηλέφωνα  του  Πολιτιστικού  Οργανισμού του Δήμου Παλαμά

2444029095, 2444029096,2444024454, 2444-3-50114, 2444-3-50110.

Προηγούμενο άρθρο Δυναμικά συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε όλο το Νομό
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας