Η δίχρονη δημόσια υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αποτελεί αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο αποκλεισμός των προνηπίων από την εκπαίδευση είναι έγκλημα εναντίον αυτών των παιδιών και ντροπή για ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Στην Ελλάδα η προσβασιμότητα των παιδιών αυτής της ηλικίας σε δομές Προσχολικής εκπαίδευσης είναι 67%, ποσοστό το οποίο είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη όπου το ποσοστό προσβασιμότητας είναι 95%.
Η άμεση νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης πρέπει να είναι χωρίς επικαλύψεις (κληρώσεις, παιδικοί σταθμοί κ.ά.) γιατί σήμερα το δημόσιο Νηπιαγωγείο βρίσκεται στο στόχαστρο διαφόρων ατόμων, ομάδων, εκπροσώπων συντεχνιακών λογικών και ιδιωτικών συμφερόντων και τώρα της ΚΕΔΕ. Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), πάρθηκε η παρακάτω απαράδεκτη απόφαση-πρόταση προς την κυβέρνηση:
«Προτείνουμε τη διοικητική μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, στην αντίστοιχη Περιφέρεια ή το Δήμο, είτε οι αρμοδιότητές τους αφορούν «τοπική υπόθεση», είτε αφορούν «αποστολή του κράτους» (οπότε θα ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατ’ εκχώρηση εξουσίας από την Κεντρική Διοίκηση). Ενδεικτικά, οι κρατικές δομές που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι οι ακόλουθες:
- τα Κοινωνικά Ιδρύματα
- τα Νηπιαγωγεία
- τα Γραφεία του ΟΑΕΔ
- οι Δομές πρόληψης και οι Δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας (ιδίως των αστικού τύπου), πλην του υγειονομικού προσωπικού τους».
Η απόφαση αυτή συνιστά απροκάλυπτη επίθεση στο Νηπιαγωγείο ως δομής της Δημόσιας Εκπαίδευσης, και στοχεύει άμεσα στην υποβάθμιση του παιδαγωγικού του ρόλου και στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών αλλά και της Παιδείας ως δημόσιου αγαθού. Η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ που εμμέσως ζητάνε οι Δήμαρχοι θα σημάνει την αρχή της αποκεντρωμένης διάλυσης πρώτα για την προσχολική αγωγή και κατόπιν για όλη την εκπαίδευση.
Ρωτάμε λοιπόν τους εκπροσώπους των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας: Τι ψήφισαν στο συγκεκριμένο ζήτημα; Αφού οι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιορισμένοι πώς θα καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας των Νηπιαγωγείων; Όταν υπάρχουν Δήμοι που δεν αποδίδουν στα σχολεία τα έσοδα από τη σχολική περιουσία πώς θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες οι χρεωμένοι ή οικονομικά αδύναμοι Δήμοι; Δεν υποβαθμίζονται έτσι οι εκπαιδευτικές Υπηρεσίες; Μήπως στόχος είναι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων; Θα πρέπει να απαντήσουν άμεσα.
Τέλος καλούμε σε εγρήγορση όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους/τις Νηπιαγωγούς αλλά και τους γονείς για να ματαιώσουμε αυτόν τον επικίνδυνο και αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος | Ο Γ. Γραμματέας | |
Στέφανος Θεολόγης | Μιχάλης Χριστοφοράκης |