Στον απόηχο της διημερίδας για τον Νικ. Πλαστήρα από τον Σύλλογο Απανταχού Καρδιτσιωτών


Ανεπανάληπτη επιτυχία σημείωσε η διημερίδα του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα προς τιμή του Καρδιτσιώτη Πρωθυπουργού και Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του «Μαύρου Καβαλάρη». Χίλιοι (1.000) και πλέον Καρδιτσιώτες, καθώς και πλήθος επισήμων της Πολιτικής, Στρατιωτικής και Θρησκευτικής ηγεσίας της Χώρας τίμησαν με την παρουσία τους την μεγάλη φυσιογνωμία του «Άξιου της Πατρίδας» και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της μεγάλης αυτής προσωπικότητας που σημάδεψε με την παρουσία του την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδος.

Την πρώτη ημέρα της τιμητικής εκδήλωσης (Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου) έγινε η έναρξη της διημερίδας στο κατάμεστο από κόσμο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Αθανασίου Δαβάκη.

Την εκδήλωση προλόγισε και καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες, ο Πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών, κ. Κων/νος Κουσαής, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η διημερίδα αυτή είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούσαν να αποδώσουν οι Απανταχού Καρδιτσιώτες στον Άξιο συμπατριώτη τους, Νικόλαο Πλαστήρα. Χαιρετισμούς στο πολυπληθές ακροατήριο, που είχε γεμίσει ασφυκτικά όλους τους χώρους του Πολεμικού Μουσείου, απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Κων/νος Παπαλός και ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Τσιαντής.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ακολούθησαν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τριών καταξιωμένων στο Πανελλήνιο ομιλητών που καθήλωσαν το Καρδιτσιώτικο ακροατήριο. Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Παρίσης, Υποστράτηγος ε.α – Δρ Πολιτικών Επιστημών, ο οποίος μίλησε για τον «Στρατιωτικό Νικόλαο Πλαστήρα». Ειδικότερα, ο κ. Παρίσης στην εισήγησή του, αφού έκανε ένα σύντομο πρόλογο για τη γέννηση και την οικογένεια του Νικολάου Πλαστήρα, αναφέρθηκε σε όλες τις σημαντικές στιγμές της στρατιωτικής διαδρομής του Νικολάου Πλαστήρα, από την κατάταξή του στο Στρατό έως και πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ειδικότερα, μίλησε για την κατάταξη του «Μαύρου Καβαλάρη» στον Ελληνικό Στρατό, τη συμμετοχή του στους Βαλκανικούς Πολέμους (Α’ και Β’), στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Ακολούθησε ο δεύτερος ομιλητής, ο κ. Σαράντος Καργάκος, ιστορικός-συγγραφέας με θέμα της εισήγησής του «Η στρατιωτική δράση του Νικολάου Πλαστήρα στη Μικρά Ασία». Ο κ. Καργάκος, αφού έκανε μία γενικότερη αναφορά στην προσωπικότητα του Νικολάου Πλαστήρα, ανέπτυξε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο τη συμμετοχή και τη μεγάλη συμβολή του (του Πλαστήρα) στη Μικρασιατική εκστρατεία, ηγουμένου του γνωστού και ηρωϊκού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων. Παράλληλα δε, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του Νικολάου Πλαστήρα για τη διάσωση των Μικρασιατών.

Τον κύκλο των εισηγήσεων ολοκλήρωσε ο κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, πρ. Υπουργός-δικηγόρος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο Πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας». Ο κ. Παπαθεμελής αναφέρθηκε συνοπτικά στην πολιτική σταδιοδρομία του Νικολάου Πλαστήρα. Ειδικότερα, μίλησε για το πολυσήμαντο έργο που προσέφερε κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, για τη γενικότερη πολιτική του τοποθέτηση στα δρώμενα της εποχής και τη συνεχή προσπάθειά του για την εθνική συμφιλίωση και το γενικότερο καλό της Πατρίδας.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν δύο σύντομες παρεμβάσεις. Αρχικά, ο κ. Ισόπουλος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, εκπροσωπώντας όλα τα Μικρασιατικά σωματεία της Ελλάδας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που είχαν και έχουν οι Μικρασιάτες όλων των γενιών με τον Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος μάλιστα, λόγω της ιδιαίτερης προσφοράς του στους πρόσφυγες, ονομάστηκε από τους τελευταίους ως «Άγιος της προσφυγιάς». Εν συνεχεία, ο γιος ενός εκ των Υπασπιστών του Πλαστήρα, του Κων/νου Παπαμαντέλλου, ο κ. Δημήτριος Παπαμαντέλλος, καθηγητής Πανεπιστημίου μετέφερε στο ακροατήριο τόσο τα βιώματα του πατέρα του όσο και τα δικά του βιώματα από τον Νικόλαο Πλαστήρα, που είχε την τύχη να γνωρίσει. Παράλληλα δε, αφηγήθηκε την ιστορία της ονοματοδοσίας της γνωστής «Λίμνης Πλαστήρα», καθώς είχε διατελέσει την περίοδο εκείνη Διοικητής της Δ.Ε.Η.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων και των παρεμβάσεων, ακολούθησε η προβολή ενός άρτια επιμελημένου βίντεο διάρκειας 16 λεπτών, το οποίο περιείχε σημαντικά ζωντανά ντοκουμέντα από τη δράση του «Μαύρου Καβαλάρη» στη Μικρασιατική εκστρατεία αλλά και από ολόκληρη τη ζωή του, ενώ περιελάμβανε και πλάνα από την κηδεία του το 1953. Το βίντεο αυτό επιμελήθηκε αποκλειστικά για την εκδήλωση αυτή το Τμήμα Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ενώ τα πλάνα από την κηδεία του Πλαστήρα δόθηκαν από το αρχείο του Δημοτικού Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Καρδίτσας.

Η έκπληξη της βραδιάς που συγκίνησε όλους τους παρευρεθέντες ήταν η ανάκρουση ενός σπάνιου ηχητικού ντοκουμέντου με τη φωνή του Νικολάου Πλαστήρα από ομιλία του ως Πρωθυπουργού στη Βουλή των Ελλήνων. Το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο εδόθη από το Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Καρδίτσας.

Η πρώτη ημέρα της διημερίδας έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τη γενέτειρα του Νικολάου Πλαστήρα, την Καρδίτσα. Οι χορευτές του Καρδιτσιώτικου Χορευτικού Ομίλου «Το Σεργιάνι», ντυμένοι με τοπικές φορεσιές (καραγκούνες και τσολιάδες) ξεσήκωσαν τους ακροατές της εκδήλωσης και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρεθέντων.

Στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών λειτούργησε από το διοργανωτή Σύλλογο των Απανταχού Καρδιτσιωτών σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ειδική έκθεση με όλα τα προσωπικά αντικείμενα αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Νικολάου Πλαστήρα, τα οποία μεταφέρθηκαν από την Καρδίτσα και το Μορφοβούνι, με τη σημαντική βοήθεια του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ειδικότερα, όλοι όσοι επισκέφθηκαν την έκθεση είχαν την ευκαιρία να δουν τα αντικείμενα του Πλαστήρα, όπως το λιτό προσωπικό του γραφείο, τα όπλα (προσωπικό τυφέκιο και περίστροφο), τα ξίφη, τα πηλίκια, τα μετάλλια, τα παράσημα, το καμουτσίκι από το άλογό του, τα κυάλια, το διαβατήριο, το κομβολόϊ, τις πένες, τα δώρα που του έκαναν οι ξένοι ηγέτες, τα κύπελλά του, την προσωπική του βαλίτσα, το ρόλόϊ του κλπ. Επίσης, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από όλες τις φάσεις της ζωής του Πλαστήρα μέχρι και το θάνατό του. Ιδιαίτερη όμως εντύπωση έκανε στο Καρδιτσιώτικο κοινό και η εκτεθείσα τελευταία σημαία του ηρωϊκού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, του οποίου ηγείτο ο Νικόλαος Πλαστήρας και την οποία φυλάσσουν σήμερα οι Μικρασιάτες της Νέας Ερυθραίας.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας, ο διοργανωτής Σύλλογος δεξιώθηκε όλους τους παρευρεθέντες με Καρδιτσιώτικα τοπικά προϊόντα, τα οποία ήταν προσφορά, ειδικά για την εκδήλωση, Καρδιτσιωτών επιχειρηματιών.

Την δεύτερη ημέρα της διημερίδας (Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου), εκατοντάδες Καρδιτσιώτες προσήλθαν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου και πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα η καθιερωμένη εδώ και τριάντα χρόνια επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα από το διοργανωτή Σύλλογο των Απανταχού Καρδιτσιωτών. Φόρο τιμής στον «Μαύρο Καβαλάρη» απέτισαν το ένοπλο τιμητικό στρατιωτικό άγημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, καθώς και η στρατιωτική μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δεύτερη ημέρα της διημερίδας έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων από δεκάδες φορείς, Συλλόγους κλπ αλλά και από τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Την εκδήλωση πλαισίωσαν και τιμητικά αγήματα πολιτιστικών και χορευτικών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές από την Καρδίτσα, τη Θεσσαλία, την Μικρά Ασία και τη Χίο.

Τις διήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών προς τιμή του Νικολάου Πλαστήρα, πέραν των χιλίων και πλέον Καρδιτσιωτών από ολόκληρη την Ελλάδα και το Εξωτερικό, τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αθανάσιος Δαβάκης, οι πρ. Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, κ.κ. Δημήτριος Σιούφας και Απόστολος Κακλαμάνης, οι Βουλευτές Καρδίτσας κ.κ Κων. Τσιάρας, Ασ. Σκόνδρα, Σπ. Ταλιαδούρος, Π. Σιούφας, Νικ. Μιχαλάκης, οι Βουλευτές υπολοίπων Περιφερειών της Χώρας, κ.κ. Σ. Βούλτεψη, Χρ. Κέλλας, Χ. Καφαντάρη, Ν. Νικολόπουλος, Παν. Κουρουμπλής και Ν. Σηφουνάκης η πρ. Υπουργός κ. Ελισάβετ Παπαζώη, οι πρ. Βουλευτές Βασ. Μπρακατσούλας, Ν. Σαλαγιάννης, Ν. Καντερές, Μ. Θεοχάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, κ. Μανιάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής, κ. Λιλίκα Βασιλάκου, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Κων/νος Παπαλός, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Τσιαντής, ο Δήμαρχος Σοφάδων, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Βασ. Ξυδής, πλήθος Αξιωματικών και Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, πλήθος σπουδαστών όλων των Παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και πλήθος εκπροσώπων Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών και Μικρασιατικών πολιτιστικών σωματείων της Χώρας.

Κοινή παραδοχή όλων όσων παρευρέθησαν στη σημαντικότατη αυτή και απολύτως επιτυχημένη διημερίδα του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών ήταν, ότι τιμήθηκε από τους συμπατριώτες του ο Νικόλαος Πλαστήρας, το «Άξιο τέκνο της Πατρίδας» με το δέοντα τρόπο, δηλαδή με τιμές Αρχηγού Κράτους.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών θα επιδιώξει να εκδώσει, σε αρχική φάση, σε ηλεκτρονική μορφή (dvd) την διημερίδα για να μπορέσουν όσοι δεν παρακολούθησαν τη διημερίδα, να την δουν αλά και για όσους την παρακολούθησαν να την έχουν στο αρχείο τους και στη συνέχεια, σε βάθος χρόνου θα εκδώσει και τα πρακτικά της διημερίδας σε έντυπη μορφή. Τέλος, με απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών θα διανεμηθεί το dvd της διημερίδας σε όλες τις σχολικές μονάδες (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, προκειμένου οι Καρδιτσιώτες μαθητές να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του «Άξιου» συμπατριώτη τους, Νικολάου Πλαστήρα.

Προηγούμενο άρθρο Αποφάσεις του σήμερα, ευκαιρία του αύριο - Γράφει ο Κ. Πάσχος
Επόμενο άρθρο Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που μείνετε από ρεύμα στην μπαταρία στο αυτοκίνητό σας