ΜΙΑ ΕΔΡΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ – Στις επόμενες εκλογές βάσει της περσινής Απογραφής


Μια άγνωστη παράμετρο που ενδέχεται να δημιουργήσει μείζονα πολιτικά, αλλά και νομικά προβλήματα στις εθνικές εκλογές αποκάλυψε χθες η «Κ».

Σε περίπτωση που οι κάλπες δεν στηθούν μέχρι τις 13 Μαΐου, αλλά τα κόμματα αποφασίσουν νέα αναβολή τους π.χ. για τις αρχές Ιουνίου, τότε οι εκλογές μπορεί να προσβληθούν ακόμη και ως αντισυνταγματικές! Ο λόγος είναι η γενική απογραφή του πληθυσμού που έγινε προ έτους και η οποία βάσει του Συντάγματος θα πρέπει απαραιτήτως να συνυπολογισθεί για να ανακατανεμηθούν οι βουλευτικές έδρες βάσει των νέων πληθυσμιακών δεδομένων.

Για να γίνει πιο σαφής η άγνωστη αυτή παράμετρος αρκεί η παράθεση του άρθρου 54 του Συντάγματος: «Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».

Κίνδυνος προσβολής

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι αν οι εκλογές γίνουν μετά τις 27 Μαΐου (η απογραφή άρχισε πέρυσι στις 10 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 27) τότε θα πρέπει απαραιτήτως να διεξαχθούν με βάσει τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούν να ακυρωθούν(!) από όσους τα προσβάλουν. Γιατί θα ακυρωθούν; Γιατί απλούστατα η περυσινή απογραφή θα επηρεάσει -όπως και οι προηγούμενες- την κατανομή των εδρών στη χώρα, ενισχύοντας την εκπροσώπηση των περιοχών που έχει αυξηθεί ο πληθυσμός σε βάρος εκείνων που μειώθηκε.

Οι ειδικοί μάλιστα έχουν ήδη προεξοφλήσει ποιες θα είναι οι πιθανότερες μετακινήσεις. Προβλέπουν συγκεκριμένα ότι η Α΄ Αθήνας θα χάσει 2 έδρες (λόγω της διαρκούς εγκατάλειψης του κέντρου από τους Αθηναίους) η Β΄ Αθήνας θα κερδίσει 2, όπως πιθανώς και η Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ εκτιμούν ότι 3 έδρες θα κερδίσει και το Υπόλοιπο Αττικής. Στον αντίποδα οι περιοχές που κινδυνεύουν να εκπροσωπούνται με έναν βουλευτή λιγότερο είναι η Καρδίτσα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Καστοριά και η Χίος.

Τη διάσταση αυτή παραδόξως δεν την έχουν αναδείξει οι κυβερνώντες, οι οποίοι μοιάζουν να αδιαφορούν για το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές του 2012 δρομολογούνται με τα δημογραφικά δεδομένα του 2001, παρά το γεγονός ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων η ανακοίνωση της απογραφής του 2011. Στοιχείο που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους συνταγματολόγους. Όπως είπε στην «Κ» ο κ. Ν. Αλιβιζάτος, πέραν του νομικού ζητήματος που θα προκύψει αν γίνουν οι εκλογές μετά τις 27 Μαΐου, υπάρχει ούτως ή άλλως βαθύτατο πολιτικό και ηθικό πρόβλημα, καθώς είναι προφανές ότι τα κόμματα αδιαφορούν για την πιστή αντιπροσωπευτικότητα των πολιτών.

Ευθύνη βέβαια γι’ αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί στην Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα μέχρι τις 27 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι έχει μείνει -λόγω συνταξιοδοτήσεων- με 150 λιγότερους υπαλλήλους. Από αύριο, ωστόσο, θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού κ. Τάσου Γιαννίτση, καθώς κατά πληροφορίες η Ν.Δ. φέρεται αποφασισμένη να αναδείξει το θέμα διά του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλου, ο οποίος πιθανότατα θα ζητήσει την ενίσχυση της ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να ανακοινωθούν νωρίτερα τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα και οι εκλογές να γίνουν με τα στοιχεία της περυσινής απογραφής…

Καθημερινή (Του Κωνσταντινου Zουλα)

 

Προηγούμενο άρθρο Νίκος Καλιακούδας: «Και τώρα, τι κάνουμε;»
Επόμενο άρθρο Πρόσκληση εθελοντικής αιμοδοσίας για την Τρίτη 15/5 στο Κ.Υ. Σοφάδων