Στις 9 Αυγούστου το Παπαργιθεάτικο Συνέδριο στα Βραγκιανά


 Το λογότυπο της περίφημης ΟΥΝΡΑ (Αμερικάνικη βοήθεια μετά τον εμφύλιο), θυμήθηκαν οι Αργιθεάτες και το έκαναν σήμα του 13ου Παναργιθεάτικου Συνέδριου, που διοργανώνει η Παναργιθεάτικη Συντονιστική Επιτροπή, την προσεχή Κυριακή, 9 Αυγούστου στο μοναστήρι Μεταμόρφωσεως του Σωτήρος, στα Βραγκιανά του Δήμου Αχελώου.

Όπως τότε που στην Αργιθέα έφτασαν μόνον οι άδειες σακούλες χωρίς το περιεχόμενο του αλευριού, έτσι κι όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι υποσχέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής ήταν άδειες από ουσιαστικό περιεχόμενο και κυρίως τους αναγκαίους πόρους, με συνέπεια, ακόμη και σήμερα να υπάρχουν στην Αργιθέα Χωριά χωρίς δρόμο άσφαλτο.

Τα πάντα κινούνται στην περιοχή με ρυθμούς χελώνας και τα ως τώρα Ευρωπαικά προγράμματα δεν έφτασαν ποτέ ούτε να άρουν την απομόνωση της περιοχής, ούτε να την βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης, αφού αυτά σταμάτησαν στα ριζά του βουνού και της Αργιθέας, που εξακολουθεί να βιώνει τη χιονόπτωση ως αποκλεισμό, ενώ Ευρωπαικές Χώρες, έχουν προ πολλού στηρίξει οικονομική ανάπτυξη στο χιόνι.

Το έργο του Αχελώου έχει καταστρέψει και υποβαθμίσει το περιβάλλον της περιοχής και οι ρυθμοί ανάπτυξής του βάζουν σε περαιτέρω κίνδυνο να απομείνει η περιοχή με τα σημάδια μιας ακόμη ανεκπλήρωτης υπόσχεσης.

Ούτε καν τη βασική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» δεν έχει εισπράξει η Αργιθέα με τη μορφή της άρσης της απομόνωσης και ολοκλήρωσης στοιχειώδους οδικού δικτύου, όταν η αντίστοιχη περιοχή της Μεσοχώρας, ολοκλήρωσε βασικές υποδομές με την κατασκευή σήραγγας κλπ. και η άσφαλτος κάλυψε το τελευταίο όμορο Χωριό της Αιτωλακαρνανίας προ 20 ετών.

Όσα προβλέπει το παράρτημα της τροπολογίας Σουφλιά, για το έργο του Αχελώου, κάνει πως δεν θυμάται η πολιτεία και μάλλον κι αυτό το νομοθέτημα έγινε για να «κατακλυστούν» ανέξοδα τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής, για να μην εμποδίσουν το συγκεκριμένο έργο.

Το «σχέδιο ανάπτυξης» της περιοχής, είναι ένα ακόμη δείγμα ανεκπλήρωτων υποσχέσεων στην περιοχή, αφού ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε αυτόνομα και ούτε καν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Αργιθέας (εκπρόσωποι ΟΤΑ) θεωρήθηκαν ικανοί να συμμετέχουν στην «επιτροπή παρακολούθησης».

Το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ έδωσε το άλλοθι να μετακομίσουν στην Πίνδο και τ’ Άγραφα, περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου και τα ρουσφέτια να καλύψουν τον κάμπο.

Έτσι φυσιολογικά δεν μπορεί να ελπίζει η Αργιθέα ούτε στο τελευταίο Ευρωπαικό πρόγραμμα, όταν «απουσιάζει» κι από αυτά τα «ορεινά της Θεσσαλίας», όπως τα κατέγραψε η Περιφέρεια, με το Καροπλέσι να μετακομίζει (ή να προσαρτάται) σ’ αυτήν σε πρόσφατη έκδοσή της.

Τι κι αν το Βουτσικάκι και η Γκρόπα χωρίζουν την Αργιθέα από τη λίμνη Πλαστήρα και τα ορεινά Τρίκαλα, η Πολιτεία ούτε άκουσε ούτε έμαθε για την κατασκευή των σηράγγων Τυμπάνου και Φυλακτής-Πετρίλου, συγχρόνως όμως διαθέτει αντίστοιχου μεγέθους ποσά για την κατασκευή διοικητηρίων στην έδρα του Νομού.

Η Αργιθέα, το αναπτυξιακό απόθεμα του Νομού και ο διπλασιασμός του ορεινού χώρου (μετά τη λίμνη Πλαστήρα) που απευθύνεται σε ευρύτερο τουρισμό, δεν αξιοποιείται ούτε σε επίπεδο Νομού, προσφέρεται όμως βορά σε ανάπτυξη ανεμο-υδροηλεκτρικών παρεμβάσεων, παρά το γεγονός ότι η περιοχή έχει εξαντλήσει (μέσω του έργου του Αχελώου) κάθε χωρική συμβολή της στην πράσινη (ή όπως αλλιώς τη λένε) ανάπτυξη, εξακολουθώντας με τα δάση της να παράγει καταπράσινο οξυγόνο και συμβάλλοντας αποτελεσματικά σ΄ αυτόν τον τομέα.

Η Αργιθέα, τμήμα της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων, βλέπει τα μνημεία του πολιτισμού της να καταρρέουν καθημερινά. Ακόμη κι όταν η Πολιτεία παρεμβαίνει δεν διαθέτει καν τους αναγκαίους πόρους για τη συντήρησή τους, πόσο μάλλον για την «μεταφορά» τους που προβλέπει, ενόψει του Αχελώου (για τη γέφυρα Τριζόλου) η τροπολογία που αναφέραμε παραπάνω. Ακόμη κι αυτοί οι γνωστοί αρχαιολογικοί της χώροι έχουν χαρακτηριστεί συλλήβδην κατακλυζόμενοι, για να εκτραπεί ο Αχελώος, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ για την ανασκαφή τους.

Για ποια ψηφιακή σύγκλιση και επικοινωνία να μιλήσουν οι Αργιθεάτες, όταν οι νέοι της περιοχής δεν έχουν καν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μ’ αυτή την πραγματικότητα οι Αργιθεάτες δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να αποφασίσουν στο Συνέδριό τους, να προσφύγουν στην Ευρωπαική Επιτροπή, καταγγέλλοντας τον ως τώρα αποκλεισμό τους από τα αντίστοιχα Ευρωπαικά προγράμματα, τον χαρακτηρισμό της περιοχής Αργιθέας Αγράφων, ως την πλέον υποβαθμισμένη και υπανάπτυκτη της Ευρωπαικής Ένωσης και την ανάπτυξη και εφαρμογή συγκεκριμένου ολοκληρωμένου προγράμματος με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως συμβαίνει με το parko d’ Abruzzo στην Ιταλία και σε άλλες Ευρωπαικές Χώρες.

Τέλος σκοπεύουν να στείλουν και ηχηρό «μήνυμα» στην Πολιτεία, αν δεν εξαγγείλει άμεσα την κατασκευή των σηράγγων Τυμπάνου και Φυλακτής – Πετρίλου, και την άμεση υλοποίηση, όσων προβλέπει το «πιλοτικό σχέδιο» και η «τροπολογία Σουφλιά», ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την συνέχιση και ολοκλήρωση κανενός έργου που αφορά την εκτροπή του Αχελώου, τα οποία πλέον θα τελούν σε διαρκή «κατάληψη».  

Αργιθέα 8 Αυγούστου 2009

Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου

Προηγούμενο άρθρο Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των Λιμνών Πλαστήρα και
Επόμενο άρθρο Να συνταχθεί μελέτη επικινδυνότητας του οδικού δικτύου