Στις 300 οι επιχειρήσεις του Νομού που αιτήθηκαν επιχορηγήσεως μέσω ΤΕΜΠΜΕ


Μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

Συνάντηση του Νομάρχη κ. Αλεξάκου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Ψημμένου και του συνόλου των Διευθυντών των Τραπεζών της Καρδίτσας.

Tους «καρπούς του ΤΕΜΠΜΕ» απολαμβάνουν ήδη οι πρώτες επιχειρήσεις στο Νομό μας, καθώς ξεκίνησαν οι εκταμιεύσεις των πρώτων επιδοτούμενων και εγγυοδοτούμενων από το ΤΕΜΠΜΕ δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης, από την Αγροτική  Τράπεζα και την Εθνική Τράπεζα Καρδίτσας. Όπως είναι ήδη γνωστό, τα δάνεια αυτά, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων, έχουν ύψος ανάλογο με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης φτάνοντας έως και το 30% αυτού, με ανώτατο ποσό τα 350.000 ευρώ. Το επιτόκιο είναι εξολοκλήρου επιδοτούμενο και η αποπληρωμή του κεφαλαίου γίνεται με εξαμηνιαίες δόσεις σε διάρκεια 36 μηνών. Στην κατεύθυνση λοιπόν της εξυπηρέτησης αλλά και της συνεχούς στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την ελληνική όσο και για τη διεθνή οικονομία, στη Νομαρχία  Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Νομάρχη κ. Αλεξάκου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Ψημμένου και του συνόλου των Διευθυντών των Τραπεζών της Καρδίτσας. Ο Νομάρχης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισαν την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις γενικότερα εξαιτίας της οικονομικής στενότητας που επικρατεί στην αγορά παγκόσμια. Στην περιοχή μας, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι περισσότερο έντονη λόγω της συνεχούς μείωσης του αγροτικού εισοδήματος που επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι επομένως αναγκαίο και κρίσιμο να χορηγηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανείων προς τους επιχειρηματίες για να αποκτήσουν επαρκή ρευστότητα που θα τους επιτρέψει μνα επιβιώσουν στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οι Διευθυντές των τραπεζών ανέφεραν πως τόσο από τη θέση του Διευθυντή αλλά και προσωπικά, σαν πολίτες της Καρδίτσας,   θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα  δάνεια. Επεσήμαναν επίσης ότι οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις οφείλονταν κυρίως σε γραφειοκρατικά ζητήματα. Άλλωστε δεν πρέπει να υπάρχει αγωνία για το χρόνο υποβολής αίτησης καθώς το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι το 2010. Τέλος,  έγιναν και προτάσεις βελτίωσης των όρων χορήγησης των δανείων, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη μείωση της γραφειοκρατίας και του βασικού στόχου που δεν πρέπει να είναι άλλος από  τη διασφάλιση ότι τα χρήματα θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη οικονομικής υποστήριξης. Ζήτησαν ακόμη η εγγυοδοσία του  Ταμείου Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων να παραμένει και στην περίπτωση που η καθυστέρηση αποπληρωμής των δανείων ξεπερνά το 12% αυτών, διότι σε αυτή την περίπτωση αναπόφευκτα οι Τράπεζες για λόγους αυτοπροστασίας θα επιλέγουν κατά προτεραιότητα τους οικονομικά εύρωστους ενώ ο στόχος του προγράμματος είναι να στηριχτούν οι οικονομικά αδύναμοι. Ο Νομάρχης και Προέδρος του Ε.Β. Επιμελητηρίου δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τις προτάσεις στην διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ και την πολιτεία.

Ο κ. Αλεξάκος

Με το τέλος της συνάντησης, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μια σημαντική συνάντηση με το σύνολο των διευθυντών των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στο νομό μας, όπου θέσαμε το ζήτημα της εκταμίευσης χρημάτων προς τους επιχειρηματίες για κεφάλαια κίνησης με την εγγυοδοσία του ΤΕΜΠΜΕ. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι οι δ/ντες των τραπεζών και σαν φυσικά πρόσωπα αλλά και σαν τραπεζικά ιδρύματα επιθυμούν να διευρύνουν περισσότερο την επιδότηση των επιχειρήσεων απ’ότι μέχρι σήμερα μέσω του συστήματος του ΤΕΜΠΜΕ, να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα του νομού μας και  μέρα με τη μέρα οι εκταμιεύσεις να είναι περισσότερες. Από ‘κει και πέρα έθεσαν και οι ίδιοι κάποια ζητήματα, όπως για τη βελτίωση του συστήματος, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της μείωσης της γραφειοκρατίας και της εκταμίευσης χρημάτων σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ακόμη μας είπαν να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες ότι το πρόγραμμα αυτό δεν σταματά άμεσα και ότι υπάρχει εύλογος χρόνος ώστε η κάθε μια χωριστά τράπεζα ανάλογα με το προσωπικό και τις δυνατότητες που έχει, να μπορέσει να εξυπηρετήσει κατά το δυνατό περισσότερους πελάτες. Άλλωστε κάθε μια τράπεζα θέλει να στηρίξει τους πελάτες της και θέλει όσο το δυνατόν περισσότερους. Ήταν μια θετική συνάντηση που πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων του νομού και εμείς από την πλευρά μας θα θέσουμε τα όσα συζητήσαμε στην πολιτική ηγεσία αλλά και στη διοίκηση του  ΤΕΜΠΜΕ για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».  

Προηγούμενο άρθρο Υπεγράφησαν δύο συμβάσεις από τον Νομάρχη Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κείμενο από τον Βασίλη Κρανιά