Άλλη μια αποστολή στις Γαλλικές Άλπεις πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας. Με βάση το σαλέ Αλπίν ντε Τουρ (1450μ.) στην κοιλάδα του Σαμονί η εννεαμελής ομάδα έκανε τόσο πεζοπορικές όσο και αλπικές διαδρομές στα γύρω βουνά. Το Σανομί είναι ένα από τα παλιότερα θέρετρα σκι αλλά έχει αναπτύξει και ένα αξιόλογο δίκτυο πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών που απευθύνονται σε επισκέπτες όλων των δυναμικοτήτων. Η κοιλάδα περιβάλλεται από τα ανατολικά από την οροσειρά των Άλπεων με τις αμέτρητες κορυφές άνω των 4000 μέτρων, και από τα δυτικά από την οροσειρά Αιγκίλε Ρούζ (κόκκινη οροσειρά) με τις πάμπολλες αλπικές λίμνες. Ενδεικτικό της μακράς παράδοσης στον αλπινισμό είναι το γεγονός ότι ήδη από το 1821 δημιουργήθηκε στην περιοχή ο Σύνδεσμος Οδηγών Βουνού για την καθοδήγηση στις πλαγιές των βουνών τα μέλη του οποίου ήταν υποχρεωμένα να κατέχουν ειδικό δίπλωμα. Στις μέρες μας η περιοχή δέχεται περίπου πέντε εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τον επαγγελματισμό που διακρίνει κάθε πτυχή της τουριστικής βιομηχανίας που αναπτύχτηκε.
Πρώτη δράση της ομάδας στην διάρκεια της δωδεκαήμερης παραμονής στην περιοχή ήταν η ανάβαση στο εθνικό πάρκο της Αιγκίλε Ρούζ και στις αλπικές λίμνες Λάκ Μπλάνκ, Σεσερί κλπ. Πρόκειται για μια εύκολη πεζοπορία που προσφέρεται για το ευρύ κοινό σε μια απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο όπου σε πρώτο πλάνο απλώνονται δεκάδες αλπικές λίμνες και απέναντι υψώνονται οι πάντα χιονισμένες κορυφές άνω των 4000 μέτρων. Δεύτερη δράση ήταν η τριήμερη ανάβαση στον παγετώνα ντε Τούρ με διαμονή στο καταφύγιο Άλμπερτ στα 2800μ. και ανάβαση στην κορυφή Πετίτ Φούρσε (3512μ.). Η πρόσβαση έγινε μέσω του παγετώνα όπου χρησιμοποιήθηκε ειδική τεχνική για το πέρασμα των αμέτρητων κρεβάς (σχισμές βάθους 30-40 μέτρων) προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η προσέγγιση στις παγωμένες πλαγιές της κορυφής. Τρίτη δράση ήταν η ανάβαση στην κορυφή των Άλπεων, Μοντ Μπλάνκ. Για την προσέγγιση πραγματοποιήθηκαν ενδιάμεσες διανυκτερεύσεις στα ορειβατικά καταφύγια Τέτε Ρούς (3200μ.) και Γκουτέρ (3800μ.). Ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος στην τελική προσπάθεια και έτσι στην κορυφή κατάφεραν ανάβαση τέσσερα μέλη της ομάδας, οι Καρδιτσιώτες Πολύκαρπος Γκίτσας (ΕΟΣ Καρδίτσας) και Τσιακμάκης Κώστας (ΕΟΣ Ξάνθης), ο Πλαγεράς Παναγιώτης (ΕΟΣ Βόλου) και ο Αγακίδης Κυριάκος (ΕΟΣ Ξάνθης). Οι παραπάνω πραγματοποίησαν μια δύσκολη συνεχόμενη 27ωρη πορεία με ενδιάμεσες μικρές στάσεις προκειμένου να προλάβουν την επερχόμενη κακοκαιρία. Η διαδρομή για την κορυφή περνά από το διάσημο Γκράντ Κουλουάρ, μια βραχώδης κόψη με μεγάλη κλίση πού όμως έχει ασφαλιστεί με συρματόσχοινα (via feratta) γεγονός που έκανε ασφαλέστερη την πρόσβαση και μείωσε δραματικά τα ατυχήματα τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των ορειβατικών δραστηριοτήτων η ομάδα επισκέφτηκε την ευρύτερη περιοχή του Σαμονί αλλά και της Γενεύης με σημαντικότερα το μουσείο αλπινισμού, τα αμέτρητα τελεφερίκ με κορυφαίο αυτό που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να φτάσει ως τα 3800 μέτρα (Αιγκίλε ντε Μιντί) και πολλά άλλα.
Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται η δεύτερη εξόρμηση εξωτερικού του ΕΟΣΚ για το 2017 που είναι η συμμετοχή ομάδας στην παγκόσμια συνάντηση canyoning (κατάβαση φαραγγιών) στο κόμο της Ιταλίας. Περισσότερες πληροφορίες για τον ΕΟΣ Καρδίτσας στα τηλ 6974110853 και 6973695595.