Ξεκινάνε την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και οι υποψήφιοι της Θεσσαλίας που θα λάβουν μέρος είναι: 5.816 Γενικών Λυκείων σε 69 εξεταστικά κέντρα, 1.291 ΕΠΑΛ σε 8 εξεταστικά κέντρα.
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων διαγράφονται ως εξής: 42% στις Θετικές Σπουδές, 33% στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και 24% στις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέρχεται στους 74.692. Οι εισακτέοι θα είναι φέτος 3.966 περισσότεροι από πέρυσι.
Στην Καρδίτσα, τα Εξεταστικά Κέντρα για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι εννέα (9).
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής σχολεία:
α) 1ο ΓΕΛ Καρδίτσας
β) 2ο ΓΕΛ Καρδίτσας
γ) 3ο ΓΕΛ Καρδίτσας
δ) 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας
ε) ΓΕΛ Παλαμά (Παλαμάς)
στ) ΓΕΛ Σοφάδων (Σοφάδες)
ζ) ΓΕΛ Μουζακίου (Μουζάκι)
η) ΓΕΛ Λεονταρίου (Λεοντάρι) και
θ) ΓΕΛ Προαστίου (Προάστιο)
Γενικά φέτος, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ (46.663 στα πανεπιστήμια -πλην Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-, 23.396 στα ΤΕΙ και 4.633 στο ΠΔΑ).
Την έναρξη των εξετάσεων στις 8 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και στις 7 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια, θα σημάνει η εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως συνηθίζεται.
Ωστόσο, η διάρκεια των Εξετάσεων φέτος θα είναι κατά δύο ημέρες μικρότερη για τα ΓΕΛ, εξαιτίας της κατάργησης της εξέτασης στα μαθήματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας.
Υπενθυμίζεται, ότι φέτος τα Επιστημονικά Πεδία θα είναι συνολικά 4, μετά την κατάργηση του Πεδίου των Επιστημών της Εκπαίδευσης και θα είναι αριθμημένα ως εξής:
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
Έτσι, η πρόσβαση στα παιδαγωγικά τμήματα γίνεται, πλέον, από όλα τα επιστημονικά πεδία.
Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή σε ένα Επιστημονικό Πεδίο, θα εξεταστούν σε 4 μαθήματα, ενώ οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε δύο Επιστημονικά Πεδία, θα εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα, Γενικής Παιδείας ή Προσανατολισμού.
Γενικά, οι Πανελλαδικές των ΓΕΛ θα διαρκέσουν από τις 8 έως τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ από τις 7 έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου και οι πρακτικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις, για όσους επιθυμούν να εισαχθούν στα ΤΕΦΑΑ, θα διεξάγονται από τις 19 μέχρι και τις 29 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος, πριν από τις Πανελλαδικές, θα διεξαχθούν οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια, σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία (θα εξεταστούν μαζί), Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Αναλυτικότερα όσον αφορά τους υποψηφίους των ΓΕΛ, στις 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και στη συνέχεια, από τις 11 έως τις 15 Ιουνίου, σε μαθήματα προσανατολισμού. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).
Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, στις 7 Ιουνίου. Στις 9 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) και στο διάστημα 12-21/6 θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.
Εξάλλου, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Γερμανικά και Ισπανικά (23/6), ελεύθερο (25/6) και γραμμικό σχέδιο (26/6), τα Γαλλικά (27/6), τα Ιταλικά (28/6) και τέλος, η Αρμονία (29/6) και ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (30/6).
Όσον αφορά τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), θα πρέπει να προχωρήσουν στην υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία από τις 19 μέχρι και τις 29 Ιουνίου 2018.
Σημειώνεται, ότι η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 π.μ. και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, για το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.
Στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, μέχρι τις 15:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15:30 και μέχρι τις 09:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, και του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.