Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απασχόληση θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλία, όπως συμφώνησαν σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Συμφώνησαν επίσης να υπάρξει συνεργασία των δύο πλευρών για:
-Την υποστήριξη δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
-Την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού της κάθε περιοχής για τη δημιουργία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών κάθε Περιφέρειας, με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
Για όλες αυτές τις δράσεις θα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας κατά την επίσκεψη της Υπουργού στη Θεσσαλία καθώς η κα Κατσέλη απεδέχθη σχετική πρόταση του κ. Κ. Αγοραστού.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων στις 13 Περιφέρειες είναι 130 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να δημιουργηθούν 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το Υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι η Υπουργική Απόφαση, το Σχέδιο Εφαρμογής και οι διαδικασίες εκχώρησης χρημάτων στις Περιφέρειες θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Μαρτίου, έτσι ώστε οι προκηρύξεις από τις ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών να ξεκινήσουν τον Απρίλιο.
Μιλώντας στη συνάντηση της Υπουργού κας Λούκας Κατσέλη με τους 13 Περιφερειάρχες, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αφού χαρακτήρισε «αυτονόητο ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι καθημερινό μέλημα για όλους μας», τόνισε ότι «το πρόγραμμα πρέπει να έχει μνήμη. Στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες προσπάθειες χωρίς να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό χρειάζεται όλοι μας, Υπουργείο και Περιφέρειες, να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τις αμφισημίες και τις γκρίζες ζώνες. Για να πετύχει το πρόγραμμα δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Αντίθετα, απαιτούνται διαφάνεια, καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτίθεται να κάνει δημόσια διαβούλευση σχετικά με το πρόγραμμα για την απασχόληση και χαρακτήρισε «απαραίτητο να υπάρχουν συνέργειες με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ». Κομβικό σημείο για την επιτυχία του προγράμματος αξιολόγησε το να δοθεί βαρύτητα σε τομείς της οικονομίας «που έχουν δυναμισμό και παράγουν προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία, άρα έχουν θετικά αποτελέσματα και για την τοπική κοινωνία».