Ειδήσεις

Στηρίζουμε τον αγώνα των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την συμπαράστασή του στον αγώνα επιβίωσης των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στην τέχνη και τον πολιτισμό, οι οποίοι επλήγησαν αρκετά πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, που επέβαλλε η Κυβέρνηση για την πανδημία του κορωνοιού.

Η πλειοψηφία των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουν πότε θα ξαναδουλέψουν, πότε θα έχουν και πάλι εισόδημα.  Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων οι χώροι που εργάζονταν, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί. Όλα δείχνουν ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα επαναλειτουργήσει «κανονικά».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματα που διεκδικούν οι συνδικαλιστικοί φορείς τους, για:

  • Επίδομα ενίσχυσης 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα-Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δε θα αποκλείουν τους δημιουργούς– φυσικά πρόσωπα.
Προηγούμενο άρθρο Διεθνές Ανθρωπολογικό Συνέδριο Distribute 2020
Επόμενο άρθρο Στο στάδιο της δημοπράτησης η ανάπλαση της οδού Χαρίτου