Με την παρουσία του Αυτοκρατορικού ζεύγους στην έναρξη, άρχισε στο Sendai της Ιαπωνίας η 3η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές.
Η διάσκεψη έχει ως κεντρικό στόχο να καθορίσει τις στρατηγικές οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν από όλα τα Κράτη Μέλη για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να περιοριστούν, όσο το δυνατό περισσότερο, οι επιπτώσεις από τις καταστροφές, των οποίων οι διαστάσεις αυξάνονται ραγδαία, τόσο σε επίπεδο Κρατών όσο και παγκόσμια. Ουσιαστικά πρόκειται για την συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας που είχε αναληφθεί στην αντίστοιχη διάσκεψη η οποία έγινε στο Kyoto πριν από μια δεκαετία.
Η εκπροσώπηση των χωρών μελών είναι σε κορυφαίο επίπεδο, δεδομένου ότι παρευρίσκονται 25 Αρχηγοί Κρατών και 35 Πρωθυπουργοί, οι οποίοι συμφώνησαν στο κεντρικό κείμενο της συμφωνίας πλαίσιο, ενώ επιπρόσθετα εξετάστηκαν τα επιμέρους ειδικά θέματα και προσδιορίστηκαν οι δράσεις όπως η ανοικοδόμηση μετά από καταστροφές, η μείωση των κινδύνων σε αστικό περιβάλλον, η διεθνής συνεργασία για την μείωση των επιπτώσεων από τους κινδύνους, ο ρόλος των γυναικών στις καταστροφές, η προστασία των παιδιών και οι κίνδυνοι στο σχολικό περιβάλλον, οι επενδύσεις και οι κίνδυνοι, οι κοινές δράσεις σε κάθε επίπεδο διακυβερνητικής συνεργασίας κ.α.
Παράλληλα, στη διάσκεψη παρουσιάστηκε από τις Ιαπωνικές Αρχές η πορεία αποκατάστασης των περιοχών που καταστράφηκαν από το μεγάλο τσουνάμι του 2011 που έπληξε την βόρεια περιοχή της χώρας, καθώς επίσης και η περιβαλλοντική αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima.
Την χώρα μας εκπροσωπεί ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκυο, κ. Λουκάς Καρατσώλης και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δρ. Ευθύμης Λέκκας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο οποίος έχει προτείνει μεταξύ των άλλων και την καθιέρωση της νέας παγκόσμιας κλίμακας μέτρησης των επιπτώσεων από τσουνάμι (ITIS, 2012). Κατά τη διάρκεια της κεντρικής διάσκεψης παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Αντιπροσωπεία οι θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες αποτελούν προσθήκη στην κοινή Ευρωπαϊκή πρόταση, στην οποία επίσης η Ελληνική πλευρά είχε ιδιαίτερη συμμετοχή.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης, ο Πρέσβης της Ελλάδας, κ. Λουκάς Καρατσώλης και ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, είχαν σύντομη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. κατά την οποία αντηλλάγησαν ευχαριστίες για την φιλοξενία στην Ιαπωνία
εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς και επίσης ευχαριστίες για την συμβολή Ελλήνων επιστημόνων στο καταστροφικό τσουνάμι εκ μέρους της Ιαπωνικής πλευράς.
Η κοινή διακήρυξη του ΟΗΕ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη ανησυχεί, κάθε χρόνο και περισσότερο, από την αύξηση των επιπτώσεων των καταστροφών.
Για περισσότερες πληροφορίες: