Ειδήσεις

Στην Καρδίτσα το 6ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και Διεθνές Συνέδριο


Με απόφαση της Τακτικής Αμφικτιονικής Συνέλευσης, το 6ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και το 6ο Καραγκούνικο Αντάμωμα (Τρανός Χορός), θα γίνουν στις 5, 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην Καρδίτσα.

Συνδιοργανωτές είναι: η Αμφικτιονία των Θεσσαλών –  Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας – ΙΑΚΑ με έδρα το Βόλο και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού -ΤΕΦΑΑ με έδρα τα Τρίκαλα), η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.

Το θέμα του συνεδρίου το οποίο θα διεξαχθεί τις τρεις πρώτες ημέρες (5, 6, 7 Σεπτεμβρίου), ενώ την τέταρτη μέρα 8 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ο Τρανός Χορός, είναι: “Αγροτική λαϊκή λατρεία, έθιμα, δοξασίες, μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις στο λαό της Πεδινής Θεσσαλίας, στους Καραγκούνηδες”.

Το θέμα θεωρούμε ότι δίνει τη δυνατότητα σε ειδικούς επιστήμονες, σε  ιστορικούς, σε αρχαιολόγους, σε λαογράφους ερευνητές, σε ερευνητές της τοπικής ιστορίας αλλά και σε ιστοριοδίφες να συμμετέχουν με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Από τη μακραίωνη Θεσσαλική ιστορία, με τον αδιάκοπο Ελληνικό πολιτισμό, που οι ρίζες του φθάνουν εκεί που η ιστορία συναντά τους μύθους, μας δίνεται η δυνατότητα να αντλήσουμε πολλά στοιχεία για την αγροτική λαϊκή λατρεία, τα έθιμα, τις δοξασίες, τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις. Υπάρχει άλλωστε πλούσια βιβλιογραφία για το θέμα, αρχειακό ερευνητικό υλικό σε διάφορα κέντρα, συλλόγους και ιδιωτικές συλλογές, καθώς και η δυνατότητα να αντλήσουμε στοιχεία από τον ίδιο το λαό (πρωτογενές ερευνητικό υλικό).

Οι αρχαιολόγοι έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ανασκαφικά τους ευρήματα και οι ιστορικοί ερευνητές στοιχεία από αρχειακές πηγές.

Προηγούμενο άρθρο Έκδοση πρακτικών: Στ΄ Άγραφα...ένα ταξίδι
Επόμενο άρθρο Νέα αποκτήματα για το Μουσείο Πόλης Καρδίτσας