Ειδήσεις

Στην Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Αταλαντονήσου ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας


Την Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Αταλαντονήσου επισκέφτηκε ο  Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Νικόλαος Ντίτορας μαζί με τον Δασάρχη Αταλάντης Ιωάννη Πατούλη και τη δασολόγο Ευαγγελία Κρόμπα.

Η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Αταλαντονήσου είναι νησιωτική Ε.Κ.Π και συγκεκριμένα ο χώρος που λειτουργεί αυτή είναι η νήσος Αταλάντη ή Αταλαντονήσι. Ανήκει στην περιφέρεια  του Δήμου Λοκρών, Δ.Κ Αταλάντης , Π.Ε. Φθιώτιδας. Έχει έκταση 1.615,00 στρέμματα και απέχει από το λιμανάκι  της Σκάλας Αταλάντης 1.200 περίπου μέτρα .

Ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1977  με απόφαση του Υπουργείου  Γεωργίας με σκοπό την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στο δυνατό βαθμό, ενός ήδη υποβαθμισμένου οικοσυστήματος, την εισαγωγή, προστασία κα διατήρηση ορισμένων θηραμάτων και φυσικά την προσφορά κυνηγίου ποιότητας με άσκηση θήρας από τους κυνηγούς κατά τους ισχύοντες κανόνες του ετήσιου προγράμματος θήρας.

Η διαχείριση της υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Αταλάντης, το οποίο συνετέλεσε αποφασιστικά στη μεταμόρφωση ενός άνυδρου νησιού, σε αξιόλογο βιότοπο που φιλοξενεί σήμερα αρκετά είδη της θηρεύσιμης και μη, άγριας πανίδας .

Τα θηράματα που συναντώνται και θηρεύονται κυρίως σε αυτή είναι Φασιανός Κολχικός, Νησιώτικη Πέρδικα, Αγριοκούνελο, Κρητικός Αίγαγρος και Τσίχλα- Μπεκάτσα. Για την πληθυσμιακή επάρκεια των θηραμάτων κάθε χρόνο γίνονται και σχετικοί εμπλουτισμοί κυρίως με Φασιανούς Κολχικούς και Νησιώτικες Πέρδικες τα οποία προέρχονται από Κρατικά Εκτροφεία Θηραμάτων της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας .

Το νησί επισκέπτονται κυνηγοί από όλο τον κόσμο. Η καρδιά του νησιού είναι ο Δασοφύλακας Στάθης Βασιλείου  τον οποίο ο Συντονιστής συνεχάρη για τις εργασίες που προσφέρει.

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω του covid-19
Επόμενο άρθρο Συναντήσεις Αγοραστού και Τσιάκου με κυβερνητικά στελέχη