ΣτΕ: Αμεση επαναλειτουργία με “προσωπικό ασφαλείας”


Δίμηνες ή αορίστου χρόνου, αλλά νέες συμβάσεις έργου, θα κληθούν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στο νέο μεταβατικό σχήμα της ΕΡΤ αφού οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι και δεν θα τους καταβληθεί μισθός. Αυτό διευκρινίζει (εκ νέου) το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την απόφαση του προέδρου του Κων/νου Μενουδάκου για την μερική άρση του κλεισίματος της ΕΡΤ Α.Ε. Ουσιαστικά δηλαδή, οι νέες αυτές διευκρινίσεις επιβεβαιώνουν πλήρως το χθεσινό (17.6.13) δημοσίευμα του Capital.gr περί «επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με μειωμένο προσωπικό» το οποίο μπορεί να προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, κάτι όμως που θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Σ. Κεδίκογλου. Το προσωπικό αυτό δε, θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή του προσωπικού «ασφαλείας», όπως σημειώνει το ΣτΕ και θα οριστεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρα και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Σιμ. Κεδίκογλου. Οι εργαζόμενοι δε αυτοί θα λειτουργήσουν το σύνολο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης  (ΕΤ1-ΕΡΤ-ΕΡΤ3, ραδιόφωνα, κ.λπ.). Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της από 11.6.2013 απόφασης των επίμαχων δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. και η οποία δεν ανεστάλη ), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή είναι απολυμένοι και όπως είναι φυσικό δεν θα τους καταβληθεί μισθός από τότε και μετά.

Αρνηση δυο δικαστικών και ενός καθηγητή

Σύμφωνα με την απόφαση οι δυο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα κινήσει τις διαδικασίες για τη λειτουργία του Νέου φορέα, ο οποίος θα κρίνει και ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και αυτά που θα απολυθούν. Ηδη μάλιστα έχουν υποβληθεί τρείς προτάσεις σε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους (δυο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου) για να αναλάβουν διαχειριστές, οι οποίοι όμως φέρονται να αρνήθηκαν.

Μόνο αν προσφύγουν

Το ΣτΕ ξεκαθάρισε επίσης πως είναι πιθανόν δικαιολογημένη η καθυστέρηση στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ καθώς η απόφαση εκδόθηκε χθες ενώ συνδύαζαν την χρονοτριβή με την προσπάθεια να βρεθεί το προσωπικό ασφαλείας. Ελεγαν πάντως πώς αν  η ΠΟΣΠΕΡΤ προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή την μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του τότε εκείνος θα εξετάσει τί δικονομικές δυνατότητες έχει, χωρίς να αποκλείεται και η παραπομπή του θέματος σε εισαγγελέα.

Επίσης ξαναέλεγαν πώς η τύχη των τριών μουσικών συνόλων της ΕΡΤ και των εργαζόμενων στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», θα καθοριστεί από τον διαχειριστή που θα οριστεί από τους δυο συναρμόδιους υπουργούς.

Στο “κόκκινο”

Όπως
μετέδωσε το Capital.gr ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αρνούνται να δεχθούν την ερμηνεία του Μαξίμου για την απόφαση του ΣτΕ και ζητούν επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Την αφορμή για «νέα όξυνση», όπως λένε, δίνει η τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης Στουρνάρα-Κεδίκογλου που δρομολόγησε τις εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ επισήμως δεν έχει πάρει θέση, ωστόσο από στελέχη και βουλευτές ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην Ιπποκράτους να πράξει αναλόγως. Να σημειωθεί ότι η τροπολογία του ΚΚΕ θα συζητηθεί αλλά δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία καθώς, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σε κάθε περίπτωση, η στάση των κομμάτων και της συμπολίτευσης συνιστά πολιτικό θέμα και επαναφέρει την αγωνία ενόψει της αυριανής, νέας, σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: Capital.gr

Προηγούμενο άρθρο Προτάσεις για την επιβίωση των κυπριακών επιχειρήσεων επίπλου και ξυλουργικών κατασκευών
Επόμενο άρθρο Ο Όμιλος Μενελαϊς παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Κώστα Ζουράρι