«Πακέτο» 15 και 18 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα Πίνδος και το όριο πληρωμών του, αντίστοιχα, κρατούσε στο «τσεπάκι» του ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Θανάσης Μπούρας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της 9ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος που έγινε το πρωί στο Νεοχώρι Καρδίτσας. Η συνεδρίαση έγινε με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα, του Υφυπ. Παιδείας κ. Ταλιαδούρου, 5 Γ.Γ. Περιφερειών, 13 Νομαρχών, Δημάρχων και φορέων.
Ο κ. Σιούφας
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε στο πετυχημένο αναπτυξιακό πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, που καλύπτει 13 Νομούς και 5 Περιφέρειες και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τη δημιουργία αντίστοιχου προγράμματος για τη νησιωτική Ελλάδα. Αναφέρθηκε, επίσης στη λειτουργία στη Βουλή της υποεπιτροπής για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, η οποία αναδεικνύει τη συνολική έγνοια της Βουλής των Ελλήνων για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιφέρειας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, Ηπείρου κ. Δημήτριος Πανοζάχος, Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, Στερεάς Ελλάδος κ. Π. Σκλιάς και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι Νομάρχες, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής εφαρμογής του Προγράμματος καθώς και εκπρόσωποι του ΥΠ.ΟΙ.Ο.
Το πρόγραμμα
Το εν λόγω Πρόγραμμα που πρωταρχικά στοχεύει στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ορεινού όγκου της Πίνδου, έχει επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Διαθέτει διαπεριφερειακό χαρακτήρα, γιατί η περιοχή εφαρμογής του εκτείνεται στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια πέντε (5) Περιφερειών, αλλά και διανομαρχιακό χαρακτήρα, μια που αφορά περιοχές δεκατριών (13) Νομών. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής πολιτικής, καθώς και αποφυγή περιττών περιφερειακών ανταγωνισμών και διασποράς πόρων. Ως εκ τούτου αναπτύσσονται κοινές δράσεις μεταξύ των περιφερειών που επιτρέπουν τη δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας του χώρου και μεγαλύτερης εσωτερικής χωρικής συνοχής. Αυτός ακριβώς ο διττός χαρακτήρας πρέπει να αποτελέσει βασικό γνώμονα και για άλλες δράσεις και πολιτικές που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν.
Ο κ. Μπούρας
Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αθανάσιος Μπούρας, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 299 έργα και μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 160.864.110 ευρώ σε 13 νομούς. Τόνισε παράλληλα ότι για το 2009, το όριο πληρωμών αυξάνεται, φθάνοντας τα 50 εκατ. ευρώ από 32 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά. Ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του Προγράμματος από 120.000.000 ευρώ σε 135.000.000 ευρώ.
Εντάχθηκαν 32 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 16.600.763 ευρώ. Ο κ. Μπούρας επιβεβαίωσε τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Πίνδου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, την ολοκλήρωση των έργων του Γ’ ΚΠΣ και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι στο πλαίσιο της α’ φάσης του επενδυτικού νόμου, στις Περιφέρειες που καλύπτει το πρόγραμμα Πίνδος, δηλαδή στην Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία, έχουν κατατεθεί 169 επενδυτικά σχέδια και έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 105 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση 48 εκατ. ευρώ, που έχουν δημιουργήσει 260 νέες θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά ειδικότερα τις δράσεις του Προγράμματος Πίνδος, ο κ. Μπούρας παρουσίασε ανά άξονα προτεραιότητας τα έργα που προχωρούν και αποσκοπούν στη βελτίωση των βασικών υποδομών και της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύων και συνεργασιών.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπούρας τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση των ενταγμένων έργων, ώστε να αποδώσουν όφελος για τους κατοίκους και να δώσουν κίνητρο για περισσότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το ΠΙΝΔΟΣ είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ορεινής τοπικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται στη χώρα μας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Στόχος μας είναι να αποτελέσει πιλοτικό υπόδειγμα για όλες τις περιφέρειες της χώρας μας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή της Πίνδου σε πρότυπο ήπιας και πράσινης ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη».