Το τμήμα Επεξεργασίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας στην Καρδίτσα έχει πολύ χαμηλές βάσεις και ελάχιστους εισακτέους. Ωστόσο, οι απόφοιτοι είναι άκρως περιζήτητοι στην αγορά εργασίας
Αντίδοτα στην οικονομική κρίση και στα υψηλά ποσοστά ανεργίας αποτελούν ορισμένα τμήματα χαμηλής ζήτησης -που καλύπτουν δηλαδή ελάχιστο αριθμό από τις προσφερόμενες θέσεις εισακτέων- καθώς οι απόφοιτοί τους είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας, αμείβονται καλά και έχουν ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη.
Πρόκειται για τμήματα που δεν είναι ευρέως γνωστά στους υποψηφίους, με προγράμματα σπουδών που εκ πρώτης όψεως δεν είναι ελκυστικά και εντέλει υπάρχει άγνοια για το επαγγελματικό μέλλον. Η εικόνα των αποφοίτων, όμως, δείχνει άλλα πράγματα.
Τα τμήματα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου και Ξύλου και Επίπλου ΤΕΙ Λάρισας που εδρεύει στην Καρδίτσα, δείχνουν τον δρόμο προς τους υποψηφίους που αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Πρόκειται για τμήματα με χαμηλές βάσεις εισαγωγής (10.421 μόρια για το Υδατοκαλλιεργειών και 9.134 για το Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου) και τα οποία δέχονται ελάχιστους εισακτέους.
Μόλις ένας
εισακτέος
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την κατηγορία του 90% των θέσεων, την πλειοψηφία δηλαδή, για το τμήμα της Καρδίτσας οι θέσεις ήταν 102 και καλύφθηκαν μόλις οι 24.
Όλα αυτά τα στοιχεία βέβαια δεν θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν οι απόφοιτοί τους δεν ήταν περιζήτητοι στην αγορά εργασίας. Σχετικά με το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, υπογραμμίζει ο προϊστάμενος του τμήματος Σωτήρης Καραστεργίου, είναι νέο σχετικά, το μοναδικό στο είδος του σε επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με ιστορία λίγων ετών και διεκδικεί την πρωτιά στην απασχόληση των πτυχιούχων του. «Πάνω από το 95% των πτυχιούχων του σήμερα έχει ήδη βρει δουλειά σε ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις του κλάδου ξύλου και επίπλου. Σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος, στο πλαίσιο ανεξάρτητης έρευνας, οι τελειόφοιτοι σπουδαστές προσλαμβάνονται από τις επιχειρήσεις σε ποσοστό 80% πριν ακόμα λάβουν το πτυχίο τους», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραστεργίου με τον καθηγητή του τμήματος Γεώργιο Μαντάνη στέκονται ιδιαίτερα σε δύο δεδομένα: (α) το σημαντικό στοιχείο που αφορά την ποιότητα της τεχνολογικής εκπαίδευσης που επιτελείται, αφού από την έρευνα φάνηκε ότι 90% αυτών αν βρισκόταν πάλι σε δίλημμα επιλογής τμήματος στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, θα επέλεγε την ίδια ειδικότητα: αυτήν του Σχεδιαστή και Τεχνολόγου ξύλου και επίπλου, και (β) ότι η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του Σχεδιαστή και Τεχνολόγου ξύλου και επίπλου, με κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα από το 2006, είναι αρκετά πρόσφατη και χαίρει της αντίστοιχης με το εξωτερικό καταξίωσης από το ελληνικό επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Ελσα Κυριακίδου – Πτυχιούχος του
τμήματος Ξύλου και επίπλου
Ανοίγει τώρα τη δική της επιχείρηση
Ήταν η πρώτη φοιτήτρια που γράφτηκε στο μητρώο του τμήματος το 1999 και σήμερα, σε ηλικία 27 ετών -αφού πέρασε επιτυχώς από διάφορες εταιρείες- ανοίγει τη δική της επιχείρηση. Η Έλσα Κυριακίδου αποφοίτησε το 2003 από το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και επίπλου και θυμάται ότι στο μηχανογραφικό δελτίο ήταν η 3η της επιλογή, αφού της το είχαν «διαφημίσει» ως ένα καινούργιο τμήμα με ελκυστικό πρόγραμμα σπουδών και καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Οι υποδομές στο τμήμα, αναφέρει, ήταν εξαιρετικές, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τα εργαστηριακά μαθήματα, στα οποία παρευρίσκονταν το πολύ 20 σπουδαστές, οι οποίοι είχαν απέναντί τους ένα καθηγητή και έναν βοηθό. «Σχεδόν ιδιαίτερα μαθήματα», λέει χαριτολογώντας. Πριν από την αποφοίτησή της, η κ. Κυριακίδου έκανε πρακτική άσκηση σε εταιρεία της Αθήνας παίρνοντας μάλιστα αμοιβή κοντά στα 400 ευρώ. Στη συνέχεια αποφάσισε να πάει στην Ιταλία για μεταπτυχιακές σπουδές και επέστρεψε με ένα ισχυρό βιογραφικό. «Αρχικά δούλεψα σε εταιρεία σχεδιασμού εξοπλισμού ξενοδοχείων και εργάστηκα ως βιομηχανική σχεδιάστρια με μισθό κοντά στα 750 ευρώ. Στη συνέχεια ξεκίνησα να δουλεύω ως ελεύθερη επαγγελματίας, να συμμετέχω σε διαγωνισμούς και αργότερα, ήρθε μία πολύ καλή οικονομική πρόταση από εταιρεία design». Ο μισθός 1.300 ευρώ τον μήνα, ο οποίος αυξανόταν σημαντικά κάθε χρόνο. Αυτή τη στιγμή η Ελσα Κυριακίδου ανοίγει τη δική της επιχείρηση, μία εταιρεία που θα παρέχει υπηρεσίες design. Τέλος, απευθυνόμενη στους σημερινούς μαθητές, αναφέρει τα τρία βασικά πλεονεκτήματα του τμήματος: Δεν είναι κορεσμένη η αγορά από τη συγκεκριμένη ειδικότητα, πρόκειται για μία πολύ δημιουργική δουλειά, σου δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις (ποιοτικά και με λιγότερα χρήματα) σε μία μικρή πόλη (Καρδίτσα).
Γιατί δεν επιλέγεται
Σχετικά με το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, ο καθηγητής του τμήματος Γεώργιος Μαντάνης αναφέρει πως δεν επιλέγεται από πολλούς διότι πρόκειται για νέο τμήμα που δεν το γνωρίζουν και υπάρχει η αντίληψη ότι τα περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ δεν προτιμούνται για λόγους οικονομικούς ή πρεστίζ. Ωστόσο, θεωρεί εξαιρετικά τιμητικό για το τμήμα ότι το 70% των σπουδαστών δηλώνει το τμήμα ως 1η, 2η ή 3η επιλογή στο μηχανογραφικό.
Εργάζονται πάνω
από το 80% των
πτυχιούχων
Ιδανική αντικατοπτρίζεται η κατάσταση στον επαγγελματικό «στίβο» για το παραπάνω τμήμα από έρευνες που έχουν διεξαχθεί, σχετικά με την απορρόφηση στην αγορά εργασίας.
Στο τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, οι περισσότεροι πτυχιούχοι του Τμήματος εργάζονται πριν πάρουν το πτυχίο τους σε ποσοστό κοντά στο 80% (έρευνα των Ι. Παπαδόπουλου & Γ. Μαντάνη, 2007), ενώ τα ποσοστά επαληθεύτηκαν και με τα τελευταία στοιχεία του 2009. Υπάρχει ένα ποσοστό στην Ελλάδα περίπου 90% των πτυχιούχων που εργάζεται κυρίως στον κλάδο του επίπλου και λιγότερο του ξύλου. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει για τον σχεδιασμό επίπλου, τη διακόσμηση από έπιπλα, τον προγραμματισμό σύγχρονων εργαλειομηχανών (CNC) και τις πωλήσεις-προώθηση προϊόντων επίπλου κ.ά. Οι αμοιβές, σήμερα, των περισσότερων πτυχιούχων κυμαίνονται στα επίπεδα των 700-800 ευρώ μηνιαίως, υπάρχει όμως και ένα ποσοστό αποφοίτων, ειδικά στις πωλήσεις προϊόντων ξύλου-επίπλου & μηχανημάτων, που έχει μισθούς από 900 έως 1.200 ευρώ. Οι ευκαιρίες πάντως για επαγγελματική ανέλιξη είναι πολλές και ο μισθός -ανάλογα και με τις δυνατότητες του εργαζόμενου- μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.