Στα ίδια επίπεδα αλλά με μικρή τάση προς τα κάτω σε σχέση με την περασμένη χρονιά έχουν διαμορφωθεί οι τιμές του φετινού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κρεοπωλών Ν. Καρδίτσας κ. Χρήστο Πρίτσα, η λιανική τιμή του γουρουνόπουλου, φέτος κυμαίνεται από οκτώ έως εννέα ευρώ, όταν πέρυσι η ανώτερη τιμή ανέρχονταν στα δέκα ευρώ, η τιμή του μοσχαριού, για τη φετινή Χριστουγεννιάτικη αγορά είναι από επτά μέχρι και εννέα ευρώ, όταν την περασμένη χρονιά ξεκινούσε από τα έξι ευρώ και έφτανε στα εννέα ευρώ, ενώ στις ίδιες ανώτερες τιμές κινείται και η αγορά στο αρνάκι γάλακτος και του κατσικιού. Αυτές φτάνουν στα δέκα ευρώ, και τις δύο χρονιές. Ο κ. Πρίτσας σημείωσε ότι οι ανάγκες για σφάγια θα καλυφθούν από τα τρία βιομηχανικά σφαγεία του Νομού μας και συμβούλεψε τους συμπολίτες να εμπιστευθούν τα τοπικά κρεοπωλεία και τους γνωστούς τους προμηθευτές, ενώ επέστησε την προσοχή στις σφραγίδες που πρέπει να έχουν πάνω τους όλα τα σφάγια.
Στα ίδια επίπεδα η γαλοπούλα…
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ίσως και πιο φθηνά θα πωλείται από την ερχόμενη εβδομάδα η γαλοπούλα. Φέτος η ανώτερη τιμή πώλησης είναι τα οκτώ ευρώ, με αρχική τα πέντε, ενώ πέρυσι, η αρχική τιμή πώλησης της γαλοπούλας ανέρχονταν στα 7,99 ευρώ το κιλό, με ανώτερη τα εννέα ευρώ.
Πάνω τα είδη ζαχαροπλαστικής
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τις τιμές που εμφανίζουν τα είδη ζαχαροπλαστικής. Οι κουραμπιέδες αρτοποιείου, φέτος η ανώτερη τιμή πώλησης είναι στα δέκα ευρώ, με τιμή εκκίνησης τα 7,50 ευρώ, όταν την περασμένη χρονιά η αρχική τιμή ήταν στα έξι ευρώ και η ανώτερη στα εννέα ευρώ. Τα μελομακάρονα αρτοποιείου, έχουν ως ανώτερη τιμή πώλησης τα εννέα ευρώ, με αρχική τιμή στα 7,50 ευρώ, όταν πέρυσι η αρχική τιμή ήταν στα 6,50 ευρώ και η ανώτερη στα οκτώ ευρώ. Λίγο πιο πάνω κυμαίνονται οι τιμές για αυτά τα δύο είδη όταν πωλούνται από το ζαχαροπλαστείο, και πιο φθηνά όταν πωλούνται χύμα ή σε συσκευασία.
Οδηγίες από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Καρδίτσας
Στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης αγοράς η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Καρδίτσας ενημερώνει τους συμπολίτες καταναλωτές δίνοντας τις παρακάτω οδηγίες:
– Κρέατα:
Όλα τα είδη ζώων (βοοειδή, αιγοπρόβατα και χοίροι) πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και να ελέγχονται από επιθεωρητή κτηνίατρο. Το ίδιο ισχύει και για τα κοτόπουλα και τις στρουθοκαμήλους (σφάζονται στα σφαγεία των άλλων ζώων, ειδική ημέρα).
Σε ότι αφορά την σφράγιση, τα ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και σφάχτηκαν σε Ελληνικά σφαγεία, οι σφραγίδες είναι χρώματος λαμπρού και κυανού και φέρουν επιπλέον μια σφραγίδα προέλευσης με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ».
Κρέατα ζώων που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα και σφάχτηκαν σε Ελληνικό σφαγείο φέρουν σφραγίδες χρώματος καστανού και επιπλέον σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της τρίτης χώρας γέννησης.
Κρέατα ζώων που γεννήθηκαν σε χώρες της Ε.Ε. και σφάχτηκαν σε Ελληνικά σφαγεία φέρουν σφραγίδες χρώματος λαμπρού κυανού και φέρουν επιπλέον σφραγίδα ίδιου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.
Σε ότι αφορά την αναγνώριση του βοοειδούς γίνεται από την ετικέτα που μπαίνει στο ζώο μετά τη σφαγή και το συνοδεύει μέχρι και την προθήκη του κρεοπωλείου.
Πέρα όμως από αυτή θα πρέπει οι καταναλωτές να προσέξουν τα κρέατα να έχουν χρώμα ροδαλό (ούτε ικτερικό ούτε αιμορραγικό) και ευχάριστη οσμή.
– Λοιπά Προϊόντα Ζωικής Προέλευσης:
Οι γαλοπούλες πρέπει να είναι απεντερωμένες και αποπτιλωμένες. Όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρεατοσκευάσματα, αλλαντικά και αλιεύματα τυποποιημένα) πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους σφραγίδα ωοειδή με τον κωδικό έγκρισης της χώρας παραγωγής ή συσκευασίας και το αρτικόλεξο της Ε. Ε.
Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να ελέγχουν την καλή κατάσταση της συσκευασίας τους, την ημερομηνία λήξης και τον καλό τρόπο συντήρησής τους.