Στα «δυο» το σώμα για τα τέλη σύνδεσης της Καρδ/λας


 Με το αίτημα των 10 δημοτικών συμβούλων Καρδίτσας (Παπαστολόπουλου, Γούλα, Τσάντζαλου, Μπαρμπούτη, Χατζοπλάκη, Κολιό, Σιακάρα, Παπαδημητρίου, Φαλάρα και Τσίπρα) για μείωση των τελών σύνδεσης με τη ΔΕΥΑΚ του δ.δ. Καρδιτσομαγούλας κατά 30%, το οποίο ανέγνωσε ο κ. Παπαστολόπουλος, ξεκίνησε η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Καρδίτσας. Μετά το αίτημα (το οποίο αναφέρουμε παρακάτω), ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης ανέφερε πως θα είναι κατάφορη αδικία έναντι των Καρδιτσιωτων να γίνει αυτή η εξαίρεση στο συγκεκριμένο δ.δ., ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Παλαμιωτης έκανε έναν μικρό απολογισμό του έργου της επιχείρησης, τονίζοντας: «Στο δ.δ. Καρδιτσομαγούλας ολοκληρώθηκε και από τον Αύγουστο του 2008 λειτουργεί πλήρως το δίκτυο Ακαθάρτων πράγμα που σημαίνει ότι δόθηκε η δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά απ’ όπου διέρχεται το δίκτυο να παροχετεύουν τα υγρά απόβλητά τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι την δυνατότητα αυτή την έχουν ελάχιστα δ.δ. στη χώρα μας ενώ αποτελεί ανεκπλήρωτο αίτημα χιλιάδων άλλων. Η σύνδεση των οικοδομών είναι υποχρεωτική εφ’ όσον απ’τον οικείο δρόμο διέρχεται δίκτυο ακαθάρτων τόσο από το νόμο 1069/80 όσο και από τον κτιριοδομικό κανονισμό. Σχετικά προβλέπει και ο κανονισμός αποχέτευσης της ΔΕΥΑΚ που εκδίδεται ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις και εγκρίσεις κατ’ επιταγή του νόμου. Μάλιστα ο Ν. 1069/80 που διέπει τη λειτουργία των ΔΕΥΑ προβλέπει (άρθρο 16 παρ. 2) την σύνδεση των οικοδομών ένα μήνα μετά την περάτωση της κατασκευής της εξωτερικής διακλάδωσης μετά την πάροδο της οποίας υποχρεωτικά αρχίζει και η καταβολή του τέλους χρήσης υπονόμων. Η σύνδεση των οικοδομών τμήμα της ΔΕΥΑΚ στην οποία δίδεται και προθεσμία τουλάχιστον ενός μηνός για την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Τέτοιες προσκλήσεις στάλθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 783 κατοικίες του δ.δ. της Καρδ/λας. Ανταποκρίθηκαν και τακτοποίησαν σχετικά μέχρι τα Χριστούγεννα πάνω από 400 περιπτώσεις το σύνολο σχεδόν των οποίων συνδέθηκε με το δίκτυο και παροχετεύει τα υγρά απόβλητά του. Στους υπολοίπους δημότες που δεν ανταποκρίθηκαν στάλθηκε και υπενθύμιση με προειδοποίηση διακοπής νερού (προβλέπεται από Κανονισμό Αποχέτευσης και μνημονεύεται ως μέτρο στην πρόσκληση που αποστέλλεται). Ήδη μετά την προσπάθεια αυτή το σύνολο των ακινήτων που ανταποκρίθηκαν είναι σήμερα 510. Το κόστος του έργου στο δ.δ. Καρδ/λας ανήλθε στα 2.650.000 ευρώ που 2.350.000 ευρώ αφορούν στο δίκτυο και 300.000 ευρώ στη μελέτη. Στο ανωτέρω κόστος πρέπει να προστεθεί και το κόστος στην επέκταση του βιολογικού καθαρισμού που προβλέφθηκε έτσι ώστε να δεχθεί και τα λύματα της Καρδ/λας και αναλογικά υπολογίζεται στα 1 εκ. ευρώ. Η συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ στο ανωτέρω κόστος είναι:

Μελέτη 100%: 300.000 (πληρώθηκε από ίδιους πόρους)

Δίκτυο συμμετοχή 16,25% 375.000 (Δάνειο Τ.Π. και Δανείων)

Βιολ. Καθαρισμός συμμετοχή 16,25% 150.000 (Δάνειο Τ.Π. και Δανείων)

Σύνολο: 825.000 ευρώ

Το κόστος αυτό των 825.000 ευρώ η ΔΕΥΑΚ πρέπει να εισπράξει απ’τους κατοίκους μέσω των τελών σύνδεσης με το δίκτυο ακαθάρτων και με δεδομένο ότι το μέσο τέλος ανά ιδιοκτησία δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ – 162 ευρώ ΦΠΑ που αποδίδεται στο κράτος = 688 ευρώ το μέγιστο πόσο των εισπράξεων θα φθάσει για 783 συνδέσεις Χ 688 ευρώ = 538.704 ευρώ. Το ποσο αυτό είναι προφανές κατά πολύ μικρότερο του κόστους της επένδυσης που είναι όπως προαναφέρθηκε 825.000 ευρώ. Πρέπει να τονίσουμε εδώ την πραγματικότητα για να την γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Η ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με το Ν. 1069/80 λειτουργεί ανταποδοτικά. Για το ανωτέρω κόστος δεν προβλέπεται να λάβει ούτε ευρώ επιδότηση από κάποια πηγή. Άρα θα πρέπει να το καλύψει απ’τα έσοδα της δηλαδή απ’τους δημότες και μάλιστα απ’αυτους για τους οποίους έγινε και εξυπηρετεί το έργο. Βεβαίως σήμερα δεν γίνεται λόγος να καλυφθεί απ’τα υπόλοιπα τέλη που πληρώνουν οι δημότες του δ.δ. με τους λογαριασμούς νερού δεδομένου ότι αυτοί είναι πολύ χαμηλοί. Αναφέρουμε ότι για τις ίδιες υπηρεσίες οι δημότες της Καρδίτσας πληρώνουν τέλη κατά μέσο όρο 766% περισσότερο.

Το αίτημα των 10                            

Η σημερινή συζήτηση προέκυψε μετά από αίτημα 10 συναδέλφων. Θα μπορούσε η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να φέρει το θέμα. Αφού βέβαια το Δ.Σ. της επιχείρησης συζητούσε και έπαιρνε ανάλογη απόφαση για τα τέλη σύνδεσης που θα ισχύσουν για τα δ.δ. Καρδ/λας και Αρτεσιανού, κύρια. Δεν το έκανε. Αυτό δεν είναι καλό, γιατί δείχνει να αγνοεί για μια ακόμη φορά τα δ.δ. Με τη σημερινή συζήτηση και απόφαση πιστεύουμε ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ θα πάρει απόφαση για τα τέλη σύνδεσης που θα ισχύσουν στην Καρδ/λα αλλά και για το 80% πως και πότε θα εφαρμοστεί. Η εκτίμηση μου είναι ότι οι συνθήκες στα δ.δ. είναι πολύ διαφορετικές από την πόλη. Γι’αυτό και πρέπει να ισχύσουν διαφορετικά τιμολόγια όπως ισχύουν για το νερό, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Όσον αφορά στην ισονομία που επικαλείται ο κ. Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, αυτή δεν θα πρέπει να επικαλούμαστε μόνο όταν πρόκειται να εισπράξουμε από τα δ.δ., αλλά και όταν είναι να αποδώσουμε από πόρους όπως π.χ. ΣΑΤΑ, ΚΑΠ, Θησεας, κάτι που δεν γίνεται. Οι Καρδιτσομαγουλιωτες δεν αρνούνται να πληρώσουν. Θεωρούν όμως το τέλος σύνδεσης υπερβολικά υψηλό. Το κόψιμο του νερού που γίνεται αυτές τις ημέρες στο δ.δ. είναι απαράδεκτο και εκβιαστικό. Αν αυτό τελικά συνεχιστεί θα αναγκάσει πολλούς δημότες να παρανομήσουν. Τελικά το δίκτυο ύδρευσης κάποια στιγμή θα καταρρεύσει, αν και σήμερα που μιλάμε η υδροδότηση του δ.δ. είναι προβληματική. Παρ’ όλο που μπαίνουν μεγάλες ποσότητες νερού στο δίκτυο, το νερό που φτάνει στους καταναλωτές είναι ελάχιστο. Πιθανόν να υπάρχουν διαρροές, παράνομες συνδέσεις ‘η υπερβολικές καταναλώσεις. Γενικά το δίκτυο δεν ελέγχεται όπως θα έπρεπε από την επιχείρηση. Προτείνω λοιπόν το κόστος σύνδεσης να βγει με βάση την συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ στην κατασκευή του έργου, που όπως γράφτηκε, είναι 375.000 ευρώ. Η μελέτη αξίας 300.000 ευρώ αν συμπεριληφθεί στο τέλος σύνδεσης δεν θα πρέπει να επιβληθεί το τέλος 80% επί της αξίας του νερού. Διαφορετικά θα την πληρώσουμε δυο φορές. Το 80% μπαίνει για μελέτες. Με τον τρόπο που η διοίκηση της ΔΕΥΑ θέλει να επιβάλει το τέλος σύνδεσης, το έργο θα πληρωθεί 2 φορές. Όσο για το κόστος της επέκτασης του βιολογικού, αυτό δεν είναι δυνατόν να το επιβαρυνθεί η Καρδιτσομαγουλα, των 3.000 κατοίκων, ενώ η επέκταση έγινε για πολύ περισσότερους κατοίκους. Προτείνω το τέλος σύνδεσης να είναι κατά 30% λιγότερο από το τέλος σύνδεσης που ισχύει στην πόλη. Το ποσοστό αυτό βγαίνει αν εκτιμήσουμε ότι οι συνδέσεις θα είναι περίπου 800. Με μέσο τέλος σύνδεσης τα 600 ευρώ, έχουμε ένα ποσό της τάξης των 480.000 ευρώ. Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει την συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ στο κόστος κατασκευής του έργου.

Ο κ. Τέγος

Ο κ. Τέγος μεταξύ άλλων ανέφερε στην τοποθέτησή του για το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΚ στο Τοπικό Διαμέρισμα (Τ.Δ.) της Καρδιτσομαγούλας.

  1. Κατ’ αρχή το θέμα έρχεται με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καρδιτσομαγούλας, με την οποία ζητούν μείωση των τελών σύνδεσης κατά 30%. Η παράταξή μας συμφωνεί με το αίτημα αυτό και θα το ψηφίσει.
  2. Στην δική μας θητεία είχαμε πάρει τις παρακάτω αποφάσεις:

α.  Το  2004  υπήχθησαν  όλα  τα  τότε  δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καρδίτσας στην ΔΕΥΑΚ. Η απόφαση προέβλεπε γενικά μεταξύ άλλων την αναπροσαρμογή των ισχυόντων τιμολογίων ύδρευσης, επιβολή τελών που προβλέπει ο νόμος 1069/80, την ισχύ του κανονισμού της ΔΕΥΑΚ για τους καταναλωτές – κατοίκους των Τ. Δ. κλπ.

β.   Πλην  όμως  και το 2005 και το 2006, εκτός της αύξησης σε ποσοστό 3,5% που δόθηκε σε όλους τους καταναλωτές όλου του Δήμου (πόλης και τοπικών διαμερισμάτων),συνειδητά δεν επιβάλαμε στα Τ.Δ. την προσαύξηση του 80%, μια και η πλειονότητα των κατοίκων τους ήταν αγρότες με χαμηλά εισοδήματα. Απλώς προσπαθήσαμε να εξισορροπήσουμε τις χρεώσεις έτσι ώστε να μην έχουμε αποκλίσεις στην χρέωση του νερού. 

  1. Άρα ο ισχυρισμός του κ. Παλαμιώτη περί εφαρμογής των αποφάσεων της διοίκησης Τέγου είναι ψευδής. Ο ίδιος επιχείρησε όταν ανέλαβε την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να επιβάλλει το 80%, και αυτό επιλεκτικά μόνον στην Καρδιτσομαγούλα, όχι στα άλλα Τ.Δ. Για τον λόγο αυτό ισχυριζόμαστε ότι εφαρμόζει ειδική μεταχείριση (εκδικητική θα λέγαμε, για λόγους που δεν γνωρίζουμε) στο Τ.Δ. της Καρδιτσομαγούλας, πόσο μάλλον που κόβει την σύνδεση του νερού το κατακαλόκαιρο εκβιάζοντας και πιέζοντας για άμεση σύνδεση με το δίκτυο ακαθάρτων, με αποτέλεσμα την (με απαράδεκτο τρόπο) επιβολή των υπερβολικών κατά την άποψή μας τελών σύνδεσης.
  2. Άποψή μας είναι ότι ο κανονισμός της ΔΕΥΑΚ πρέπει να αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αφού αυτός που έως σήμερα ισχύει αναφέρεται σε ακίνητα της πόλης (πολυκατοικίες, μικρά σχετικά με τα Τ.Δ. οικόπεδα κλπ) ενώ τα δεδομένα στα Τ.Δ. είναι τελείως διαφορετικά (μικρές μονοκατοικίες εντός μεγάλων οικοπέδων, γωνιακά είναι σχεδόν τα μισά οικόπεδα κ.λπ). Αυτό σκοπεύαμε να κάνουμε εφ’ όσον θα είχαμε την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ στην παρούσα θητεία. Για τον λόγο αυτό δεν επιβάλλαμε τις δυσβάσταχτες χρεώσεις ούτε το 2005, ούτε το 2006.
  3. Ο ισχυρισμός του κ. Παλαμιώτη ότι οι καταναλώσεις στο Τ.Δ. της Καρδιτσομαγούλας είναι πολύ μεγάλες δεν ευσταθεί, αφ’ ενός γιατί σε άλλα Τ.Δ. έχουμε και μεγαλύτερες (π.χ. Αρτεσιανό), αλλά και γιατί δεν έγινε έλεγχος διαρροών στο ξεπερασμένο πλέον δίκτυο ύδρευσης (όπως η απόφαση υπαγωγής των Τ.Δ. στην ΔΕΥΑΚ προέβλεπε και απαιτούσε), που κατά την άποψή μας είναι ο βασικός λόγος των μεγάλων καταναλώσεων.
  4. Ο κ. Παλαμιώτης με την ευκολία που έδωσε αλόγιστες αυξήσεις της τάξης του 37% στο διευθυντικό προσωπικό της ΔΕΥΑΚ, με την ίδια ευκολία και απερισκεψία προσπαθεί να επιβάλει τις χρεώσεις της Καρδίτσας στους μεροκαματιάρηδες και τους αγρότες της Καρδιτσομαγούλας, προσπαθώντας μάλιστα να τις αιτιολογήσει επικαλούμενος δικές μας τάχα αποφάσεις. Δυστυχώς για μια φορά ακόμα συνειδητά ψεύδεται.
  5. Ο κ. Παλαμιώτης όμως δεν ψεύδεται μόνον εδώ. Στους λογαριασμούς του για το κόστος και την εξόφληση των έργων της Καρδιτσομαγούλας «ξέχασε» να υπολογίσει και τα χρήματα που θα εισπράττει εσαεί από την προσαύξηση του 80% στην αξία του νερού. Η δημιουργική λογιστική σε όλο της το μεγαλείο.
  6. Ο κ. Παλαμιώτης (να του θυμίσουμε αφού και αυτό το «ξέχασε»), τόσο την Σεπτέμβριο του 2008 όσο και τον Μάρτη του 2009 αποφάσισε με την πλειοψηφία που διαθέτει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ σημαντικότατες αυξήσεις, πλην όμως δεν μπόρεσε να τις εγκρίνει στο Δημ. Συμβούλιο. Ας αφήσει λοιπόν τις δηλώσεις ότι «ουδεμία αύξηση επιβάλλαμε». Τις επέβαλαν, δεν κατάφεραν να τις περάσουν. 
  7. Τέλος, οφείλουμε να «ευχαριστήσουμε» τον κ. Παλαμιώτη, αφού χωρίς την συμμετοχή έστω και ενός από την παράταξή μας στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ για δύο χρόνια (2007 και 2008), αποφάσισε «σαν εμάς», αλλά χωρίς εμάς.

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Ώρα για απολογισμό και απόφαση, τώρα Ναι! Ισχυρό ΚΚΕ