Στέβια: Χρήσιμες ενημερωτικές πληροφορίες


Για την αλήθεια και για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται και δίνουν σημασία γι αυτή και πιστεύω ότι είναι πολλοί, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο αγρότη να έχει σωστή  ενημέρωση, δίνονται μερικές χρήσιμες ενημερωτικές πληροφορίες για την πραγματικότητα σχετικά με τη στέβια έως τώρα στην Ελλάδα.

Η στέβια ήρθε και έγινε γνωστή στην Ελλάδα μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 2005 όταν το Π. Θεσσαλίας ως συντονιστής ετοίμασε ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα για τη στέβια στην Ελλάδα, αυτό υποβλήθηκε στο ΥπΑΑΤ, εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το  Ταμείο Έρευνας Πληροφόρησης Καπνού για δύο χρόνια. Δυστυχώς κάποιοι παραπληροφορούν και προσπαθούν να οικειοποιηθούν αυτήν την αλήθεια. Την  έρευνα αυτή το Π. Θεσσαλίας την υλοποίησε με πειράματα για  δύο χρόνια  σε έξι περιοχές- Αγρίνιο, Λαμία, Καρδίτσα, Δομένικο (ένα χρόνο), Τούμπα Κιλκίς, Ξάνθη- και Αποδεικτικά για ένα χρόνο  σε 11 αγρότες   συνεργαζόμενο και καλύπτοντας όλες τις δαπάνες με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στο Αγρίνιο και Καρδίτσα, αγρότες, τοπικούς γεωπόνους και το Πανεπιστήμιο Hohenheim Γερμανίας. Η έρευνα του Π. Θεσσαλίας  συνεχίστηκε με διάφορα άλλα προγράμματα εθνικά ή ευρωπαϊκά έως σήμερα. Η γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε έχει δημοσιοποιηθεί έντυπα και ηλεκτρονικά και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Τα Αποδεικτικά έως τώρα από το Π. Θεσσαλίας έγιναν σε όλη την Ελλάδα από την Ξάνθη έως το Αγρίνιο και έτσι  υπάρχουν αγρότες με σχετική εμπειρία για τη στέβια  σχεδόν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο σε δύο περιοχές όπως αναφέρουν κάποιοι.

Καλλιέργεια στέβιας  εμπορική δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα, άλλωστε σήμερα μπορεί να καλλιεργείτε μόνο ερευνητικά, αναμένοντας έγκριση από την Ε.Ε.

Η Ελλάδα δεν είναι όπως εσφαλμένα αναφέρουν ορισμένοι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που μελετά ερευνητικά τη στέβια αλλά και άλλες χώρες, ενώ Ελλάδα,  Ιταλία, Γερμανιά, Ισπανία και Πορτογαλία συνεργάζονται για χρόνια σε επίπεδο Ομάδων αγροτών,  Ε.Α.Σ. και Πανεπιστημίων σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.

Η δημιουργία μονάδας εξαγωγής της στεβιοζάχαρης στην Ελλάδα που προωθούν και συμβουλεύουν μερικοί ‘’ειδικοί’’ σε αυτή χρονική περίοδο είναι πρόωρη και εμπεριέχει πολλούς κινδύνους. Το αντίθετο,  θέλει εμπεριστατωμένη διερεύνηση και προσεκτικά βήματα γιατί δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη  οι ακριβείς προδιαγραφές της στεβιοζάχαρης (γλυκοζιτών στεβιόλης) από την Ε.Ε.

Η ’’απόδοση’’ της στέβιας σε γλυκαντικές ουσίες και η ‘’καθαρότητα’’ τους δεν αυξάνονται από την μέθοδο αποξήρανσης όπως λανθασμένα-αντιεπιστημονικά  υποστηρίζουν κάποιοι εμφανιζόμενοι ως κορυφαίοι στη στέβια. Η σωστή ξήρανση μπορεί να διατηρήσει την ποιότητα των φύλλων αλλά όχι να αυξήσει τις γλυκαντικές ουσίες, ή την καθαρότητα τους. Η καθαρότητα είναι άλλο πράγμα και δεν έχει να κάνει με την ξήρανση.

 

Προειδοποιούνται οι αγρότες ή άλλοι ενδιαφερόμενοι για τη στέβια να γνωρίζουν ποια  είναι η  πραγματική οικονομική πρόσοδος από την καλλιέργεια της στέβιας και να  μην πιστεύουν ότι  μπορούν να πάρουν 25.000-30.000 ευρώ από 5 στρέμματα στέβιας όπως γράφεται και λέγεται από κάποιους Οι ενδιαφερόμενοι για τη στέβια συμβουλεύονται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν μιλούν για τη στέβια με ορισμένους οι οποίοι   αυτοπροσδιορίζονται και δηλώνουν ως ειδικοί στη στέβια. Έτσι, οι αγρότες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οι κινήσεις τους επιφυλακτικές και συγκρατημένες, «κοσκινίζοντας» πολύ  τα λεγόμενα και γραφόμενα από «ειδικούς» και «κορυφαίους» της στέβιας στην Ελλάδα.

 

Η στέβια μπορεί και πρέπει να γίνει  μια νέα δυναμική καλλιέργεια με προοπτική εφόσον όμως συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η προοπτική της στέβιας στην Ελλάδα έχει τύχη και μέλλον όχι ως ελεύθερη και ανεξέλεγκτη  καλλιέργεια αλλά συντεταγμένη, ελεγχόμενη και συμβολαιακή. Γίνεται με ευθύνη ενός εθνικού φορέα των αγροτών εταιρικής-επιχειρηματικής  μορφής (συμμετοχή στα κέρδη, πληρωμή των ζημιών) με κάθετη οργάνωση (παραγωγή-μεταποίηση-εμπορία), δηλαδή έχει όλη την ευθύνη από το χωράφι έως το ράφι. Αυτό σημαίνει ότι και οι μονάδες εξαγωγής των γλυκοζιτών της στέβιας κατασκευάζονται και ανήκουν στον εθνικό  φορέα στέβιας και το τελικό προϊόν πληροί τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Χωρίς να συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις η καλλιέργεια της στέβιας θα είναι για την ελληνική γεωργία και οικονομία άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

Οι οικονομικές προοπτικές της στέβιας για την ελληνική οικονομία είναι αναπτυξιακές και γι αυτό η υπόθεση  της στέβιας δεν πρέπει να αφεθεί σε όσους ενδιαφέρονται μόνο για δικούς τους προσωπικούς λόγους.

 

Προηγούμενο άρθρο Προγράμματα αγωγής υγείας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε σχολεία
Επόμενο άρθρο Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Αγαπάμε τον τόπο μας – Στηρίζουμε την τοπική οικονομία»