Σσσς….σσς! Σιγά! Η Καρδίτσα κοιμάται! – Αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια για τη δασοπονία Καρδίτσας!


Έχοντας περάσει δύο περίπου εβδομάδες από τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου ΑΘΗΝΑ, έχουν ήδη γίνει αρκετές ζυμώσεις που επιτρέπουν στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας να αποτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να καταθέσει τις απόψεις του με καθαρή ματιά:

  • Δυστυχώς οι φόβοι του Τμήματος, και παρά τις έγκαιρες εκκλήσεις του προς όλες κατευθύνσεις (τύπος, τοπικοί φορείς, διοίκηση ΤΕΙ Λάρισας, Υπουργείο), επιβεβαιώθηκαν. Το προσχέδιο ΑΘΗΝΑ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 31.01.2013 καταργεί το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας μέσω της απορρόφησης του από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Καρδίτσας. Το Προσχέδιο Αθηνά άλλαξε ημέρα Σάββατο 02.02.2013 (!!) και αυτή τη φορά το Τμήμα καταργείται μέσω διαμελισμού του και απορρόφησής του από τα Τμήματα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου. Προφανώς η εμβόλιμη αλλαγή έγινε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα!
  • Το Τμήμα είναι το καλύτερο και δυναμικότερο Τμήμα Δασοπονίας στην Ελλάδα (με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, επαρκές προσωπικό υψηλών προσόντων, πλήρη εξοπλισμό, διεθνή αναγνώριση και ευρωπαϊκά προγράμματα), αλλά παρόλα αυτά απορροφάται σε ένα μέρος του από το συναφές Τμήμα στο Καρπενήσι το οποίο είναι σαφώς υποδεέστερο (μετά και από παλαιότερη ομολογία των ίδιων των φοιτητών και καθηγητών του) αλλά και απομονωμένο σε ακαδημαϊκή εξορία! Σε μια χώρα που θα επικρατούσε η στοιχειώδης λογική και όχι αποτυχημένες πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος θα συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο!
  • Ας σημειωθεί ότι το επιχείρημα που έχει ακουστεί κατά καιρούς ότι στο Τμήμα εισάγεται μικρός αριθμός φοιτητών είναι επίπλαστο, καθόσον όπως όλοι γνωρίζουμε ο αριθμός των φοιτητών που εισάγονται ρυθμίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως, η ζήτηση είναι μεγάλη, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα ποσοστά εγγραφής και παρακολούθησης στο Τμήμα κατά τα τελευταία Ακαδημαϊκά Έτη 2010-2011, 2012-2013 (κατά το ΑΕ 2011-2012 το Υπουργείο Παιδείας εντελώς άδικα απέκλεισε το Τμήμα από το Μηχανογραφικό, λάθος που αναγνώρισε και επανόρθωσε το επόμενο ΑΕ)
  • Τα άλλα δυο Τμήματα Δασοπονίας Δράμας και Καρπενησίου εντάσσονται σε μονοτμηματικές (!) Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ αποκλείεται το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας από τη νέα Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας στο οποίο ήδη υπάγονται τα δύο Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής!
  • Ολόκληρη η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκλείεται από την ανώτατη δασική και περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση, τομέα στον οποίο έχει παράδοση από τη δεκαετία του 1920 (βλέπε Δασική Σχολή Αγιάς Λάρισας), και έτσι στερείται ενός πολύ σημαντικού αναπτυξιακού πυλώνα ενόψει της νέας Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2014 η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι προσανατολισμένη στο φυσικό περιβάλλον και τη δασοπονία!
  • Το άλλο μισό (;) του Τμήματος απορροφάται από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, δηλαδή από το Τμήμα που το ίδιο δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια! Κάθε σχόλιο περιττεύει
  • Οι φοιτητές του Τμήματος είναι ανάστατοι από την αδικία και έχουν προχωρήσει σε κατάληψη επ’ αόριστον. Αναρωτιούνται τι θα απογίνουν σε Τμήματα είτε απομονωμένα, με  δύσκολη πρόσβαση και με υποδεέστερες υποδομές (Δασοπονία Καρπενησίου) είτε με αντικείμενα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που επέλεξαν να σπουδάσουν (Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου)!
  • Το Τμήμα συμμετείχε μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς του Νομού σε συνάντηση (01. 02.2013) με τον Πρόεδρο της Α.ΔΙ.Π. κ. Ε. Κουφουδάκη στην Αθήνα, όπου και έγινε από όλους αποδεκτή η αναγκαιότητα διατήρησης του επιστημονικού αντικειμένου της Δασοπονίας στο ΤΕΙ Λάρισας και διαμορφώθηκε κοινό μέτωπο με σκοπό τη δημιουργία μίας Σχολής με το Τμήμα Σχεδιασμού-Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (μία Σχολή με δύο αυτοδύναμα Τμήματα)
  • Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος (05.02.2013) (α) τάχθηκε ομόφωνα κατά του προσχεδίου ΑΘΗΝΑ λόγω μη εφαρμογής ενιαίων ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών κριτηρίων, (β) διαπίστωσε μέσω εμπεριστατωμένης ανάλυσης ότι το Τμήμα πληροί σε σημαντικό βαθμό τα κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο για τη λήψη σχετικών αποφάσεων σχετικά με καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων ΑΕΙ, και (γ) αποφάσισε ομόφωνα τη διεκδίκηση της διατήρησης της αυτοδυναμίας του Τμήματος, την παραμονή του στην Καρδίτσα, και την ένταξή του σε ενιαία Σχολή είτε μαζί με τα υπόλοιπα γεωτεχνικά Τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας είτε με το Τμήμα Σχεδιασμού – Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου
  • Η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Λάρισας (12/02/2013) υποστήριξε πλήρως τις θέσεις του Τμήματος, τάχθηκε ομόφωνα κατά του προσχεδίου ΑΘΗΝΑ και ζήτησε από το Υπουργείο να αποσυρθεί

Στο διάστημα από τη δημοσιοποίησή του, το προσχέδιο ΑΘΗΝΑ έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας, κάτι απόλυτα φυσικό μιας και δεν ακολουθεί καμία λογική ενιαίων ακαδημαϊκών κριτηρίων και ουσιαστικά εξυπηρετεί τοπικά συμφέροντα. Η τροπή που πήραν τα πράγματα, και μετά τη διαφοροποίηση των δύο συνεργαζομένων κομμάτων τα οποία ζητούν είτε επανασχεδιασμό είτε νέο σχέδιο, έχει οδηγήσει το Υπουργείο της Παιδείας σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης του προσχεδίου. Δυστυχώς το Τμήμα διαπιστώνει ότι, πέρα από την ακαδημαϊκή κοινότητα (προσωπικό, φοιτητές), οι φωνές αντίδρασης είναι υποτονικές. Η Καρδίτσα ουσιαστικά σιωπά! Είναι άραγε ικανοποιημένη με το ΑΘΗΝΑ;

Στη συζήτηση αναθεώρησης του ΑΘΗΝΑ το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας δηλώνει παρών με όλα τα επιχειρήματα και πλεονεκτήματα που διαθέτει και διεκδικεί την αξιολόγηση των τριών Τμημάτων Δασοπονίας (Καρδίτσας, Δράμας, Καρπενησίου) από ενιαία (μηδενική) βάση. Στην πρώτη φάση του ΑΘΗΝΑ το Τμήμα αδικήθηκε σκόπιμα μιας και δεν τέθηκε καν θέμα αξιολόγησης ούτε και τεκμηριώθηκε η απόφαση κατάργησής του από το Υπουργείο. Το Τμήμα ζητάει μια αντικειμενική βάση αξιολόγησης αλλά δυστυχώς διαθέτει μόνο (!) επιστημονικό λόγο για να υπερασπίσει το δίκιο του.  Φαίνεται πως αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό και καλεί τους τοπικούς φορείς (δημαρχεία, περιφέρεια, αντιπρόσωποι Νομού στο Κοινοβούλιο) και την κοινωνία της Καρδίτσας να σταθούν δίπλα του και να συνδράμουν με τις δυνάμεις τους προς αυτή την κατεύθυνση. Η κατάργηση του Τμήματος Δασοπονίας, δηλαδή του αρχαιότερου Τμήματος που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Παραρτήματος Καρδίτσας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν! Είναι αδιανόητο να χαθούν οι σημαντικότατες δομές του Τμήματος που πήρε 30 χρόνια, πολύ κόπο, και χρήμα του Ελληνικού λαού για να στηθούν! Εξάλλου, η κατάργηση του Τμήματος προϊδεάζει τη μοίρα και των υπολοίπων τριών Τμημάτων ΤΕΙ στην Καρδίτσα…

Το παρόν κείμενο αποτελεί δραματική έκκληση προς όλους, τις ώρες αυτές που ξαναγράφεται το ΑΘΗΝΑ να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση για κάτι εξόφθαλμα δίκαιο… Για τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Δασοπονίας ως αυτοδύναμου Τμήματος στην Καρδίτσα. Για την αποκατάσταση του αυτονόητου. Για τη συνέχιση των ονείρων των καθηγητών, των φοιτητών, των γονιών τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Κλειστό κολυμβητήριο…για πόσο ; ; ;
Επόμενο άρθρο Κοπή πίτας του Συλλόγου Φουντωτού στο Μουζάκι