Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητά την άμεση αποστολή κλιμακίου (γεωλόγων μέσω ΙΓΜΕ) για επιτόπια αποτίμηση του μεγέθους της ζημιάς στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά και Μουζακίου Καρδίτσας, την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την σύνταξη πρότασης αντιπλημμυρικής και αντικατολισθητικής προστασίας των ορεινών περιοχών του Νομού Καρδίτσας προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.
Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:
«Έντονα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά και Μουζακίου από τις παρατατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Ειδικότερα στο Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα, λόγω των κατολισθήσεων, που έλαβαν χώρα ζημιές υπέστησαν ασφαλτοστρωμένες οδικές συνδέσεις της αγροτικής και δασικής οδοποιίας αλλά και τμήματα του δικτύου ύδρευσης των οικισμών των Τοπικών Κοινοτήτων Πεζούλας, Μορφοβουνίου, Νεοχωρίου, Καρβασαρά, Κρυονερίου, Καρδίτσας και Λαμπερού, που προσωρινά έχουν διευθετηθεί από τις Δημοτικές αρχές. Ιδιαίτερα στην Τοπική Κοινότητα Πεζούλας λόγω της μεγάλης κατολίσθησης αποκλείστηκε η πρόσβαση σε πολλά σπίτια ενώ το Ιατρείο αναγκαστικά μεταφέρθηκε για λόγους ασφάλειας στο Κοινοτικό Κατάστημα.
Χωριά του Δήμου Παλαμά, όπου συναντώνται όλοι οι παραπόταμοι του Πηνειού, αποκλείσθηκαν. Ενδεικτικό παράδειγμα η κοινότητα Πέτρινου, που αποκόπηκε οδικώς, αφού μεγάλες ποσότητες νερού μαζί με φερτά υλικά έφραξαν τη γέφυρα του ποταμού Ενιπέα που συνδέει το χωριό με την Ιτέα.
Στο Ανθοχώρι δε του Δήμου Μουζακίου όπου ένα μεγάλο μέρος του βουνού έχει αρχίσει να αποκόπτεται, έξι κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές κινδυνεύουν με κατάρρευση και έχουν ήδη εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους για λόγους ασφάλειας.
Καθώς τα κατολισθητικά φαινόμενα στο Νομό Καρδίτσας είναι ιδιαίτερα συχνά φαινόμενο, λόγω του ορεινού όγκου της Πίνδου και των εντόνων χιονοπτώσεων και θεομηνιών που πλήττουν το Νομό κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και της έλλειψης μελέτης τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού όσο και για την αξιοποίηση και διευθέτηση των υδάτινων πόρων, γίνεται φανερό ότι η αντιπλημμυρική προστασία ιδιαίτερα των ορεινών Δήμων του Νομού είναι πρωτεύουσας σημασίας για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών αυτών.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΤΑΙ ο κ. Υπουργός::
Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά και Μουζακίου Καρδίτσας λόγω των πρόσφατων πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων;
Προτίθεσθε να επιληφθείτε την άμεση αποστολή κλιμακίου (γεωλόγων μέσω ΙΓΜΕ) για επιτόπια αποτίμηση του μεγέθους της ζημιάς στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά και Μουζακίου Καρδίτσας αλλά και την σύνταξη πρότασης αντιπλημμυρικής και αντικατολισθητικής προστασίας των ορεινών περιοχών του Νομού Καρδίτσας;
Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην έγκριση πίστωσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών της έργων θωράκισης των ορεινών περιοχών του Νομού Καρδίτσας;»