Σπ. Ταλιαδούρος: «Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της αποτυχημένης πολιτικής της Κυβέρνησης. Περιλαμβάνει κοινωνικά άδικα και πιο σκληρά μέτρα»


 Ο Βουλευτής, τ. Υφυπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ.,  κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά στη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή, επεσήμανε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της αποτυχημένης πολιτικής της Κυβέρνησης και περιλαμβάνει κοινωνικά άδικα και πιο σκληρά μέτρα.

 Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία, όλο το διάστημα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση έως και σήμερα, επιδεικνύει, αταλάντευτη στάση ευθύνης, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς λαϊκισμούς. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση έλεγε μόνιμα «όχι», πρωταγωνιστούσε σε κάθε είδους και μορφής διαμαρτυρία και υποσχόταν τα πάντα στους πάντες για να κερδίσει την εξουσία, η Νέα Δημοκρατία δεν ασκεί καταστροφική αντιπολίτευση.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Νέα Δημοκρατία:

  • Ζήτησε εγκαίρως μέτρα που θα απέτρεπαν την κρίση δανεισμού της χώρας, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δυσφημούσε τη χώρα και συζητούσε «υπόγεια» με το ΔΝΤ.
  • Ζήτησε μέτρα Ανάπτυξης, που θα αναζωογονούσαν την οικονομία και θα κτυπούσαν την ύφεση.
  • Τάχθηκε κατά του Μνημονίου, σε μια δύσκολη επικοινωνιακά συγκυρία, εστιάζοντας την κριτική της σε δύο καίρια ζητήματα: α) η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους δανεισμού και β) από τα μέτρα του μνημονίου έλειπε η αναπτυξιακή διάσταση.
  • Προέβλεψε έγκαιρα ότι το μείγμα αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, σε θυσίες χωρίς ελπίδα.

Οι προτάσεις της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι συγκεκριμένες και υπεύθυνες. Η Ν.Δ. ποτέ δεν είπε «όχι» χωρίς να προτείνει αντίστοιχα συγκεκριμένες θέσεις. Για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρθρωσε λόγο εποικοδομητικό με μέτρα συγκεκριμένα και κοστολογημένα που στόχευαν στην ανάπτυξη. Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαρά, στο «Ζάππειο Ι» και «Ζάππειο ΙΙ», συνιστούν τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Δυστυχώς και αυτή την συνεισφορά η κυβέρνηση την αγνόησε

Τελικά υπήρξε, δυστυχώς, πλήρης επιβεβαίωση της Νέας Δημοκρατίας από την εξέλιξη των γεγονότων. Σήμερα, και αυτοί που τότε ψήφισαν το Μνημόνιο έχουν κάνει στροφή. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του Μνημονίου τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι ακόμη πιο απογοητευτικά:

Η κυβερνητική πολιτική απέτυχε. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης βαθαίνει. Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει και το έλλειμμα τελικά διευρύνεται. Οι θυσίες του ελληνικού λαού εξανεμίζονται.

Τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του 2011 είναι σαφή. Συγκεκριμένα:

α) Τα καθαρά έσοδα αποκλίνουν από τον προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό στόχο κατά 2,16 δισ. Ευρώ.

β) Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά  1,7 δισ. Ευρώ.

γ) Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 47,3%.

δ) Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 12,9 %.

          Αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης ύφεσης, η οποία δυστυχώς μέρα με την μέρα βαθαίνει, είναι η αύξηση της ανεργίας, η οποία κινείται γύρω στο 16,2%. Ο κλάδος της οικοδομής έχει υποστεί καθίζηση, αφού έχει συρρικνωθεί κατά  62,8%, ενώ υποχώρηση της τάξης του 17,5% παρατηρείται στα λιανεμπόριο. Είναι αδύνατο με τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές και με τον αυξημένο Φ.Π.Α. να επιτύχει η Κυβέρνηση την ανάπτυξη της οικονομίας. Η εμμονή της στην αναδιανομή της φτώχειας του κράτους με την μείωση των μισθών και των συντάξεων και της αύξησης των φόρων έχει αποτύχει πλήρως.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην ίδια αποτυχημένη και αδιέξοδη οικονομική πολιτική. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που συζητείται σήμερα αποτελεί συνέχιση της πολιτικής της Κυβέρνησης που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο και έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Τα νέα πιο σκληρά μέτρα που προβλέπονται είναι κοινωνικά άδικα καθώς επιβάλλουν οριζόντιες φορολογικές επιβαρύνσεις σε πολίτες που ήδη πληρώνουν, προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες της οικονομικής πολιτικής και η αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Τα μέτρα αυτά θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την κρίση στην ελληνική κοινωνία, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε αδιέξοδο.

          Χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Πολιτική, που παράλληλα με την σταθεροποίηση και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης και θα φέρει την αισιοδοξία στην ελληνική κοινωνία. Πολιτική που θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές. Η ανάπτυξη προϋποθέτει στροφή από την κατανάλωση στην αποταμίευση και την επένδυση, από τον κρατισμό στον ανταγωνισμό, στην εξωστρέφεια και την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Επίσης, επειδή, στην παρούσα φάση, οι εγχώριοι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η εισαγόμενη αποταμίευση, να προσελκυστούν δηλαδή ξένες άμεσες επενδύσεις. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, κατέθεσε συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις (ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ) που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε αλλαγή των όρων του Μνημονίου που δεν αποδίδουν για να πετύχουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι και απαραίτητη και ρεαλιστική.

          Δυστυχώς, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που συζητείται σήμερα αποτελεί την πιο έμπρακτη απόδειξη της πλήρους αποτυχίας του Μνημονίου και της πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, βυθίζοντας την  ελληνική οικονομία και κοινωνία σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν αποτελεί την  λύση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για την έξοδο από την κρίση. Για τους λόγους αυτούς και  το καταψηφίζουμε.»

Προηγούμενο άρθρο Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα 74χρονο από το Παλαιοκκλήσι
Επόμενο άρθρο Κ. Παπαλός: Αποτελέσματα αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων της 1ης προκήρυξης του τοπικού προγράμματος LEADER